23
Jan
vladimirobradovic.jpg
nekretniners

Ekskluzivni intervju: Vladimir Obradović

facebook messenger viber
Razgovarali smo na temu stanja tržišta nekretnina u našoj zemlji sa vlasnikom jedne od vodećih agencija za promet nekretnina Vladimirom Obradovićem.

Koja su vaša trenutna zapažanja na tržištu nekretnina,da li su cene realne,da li je pravo vreme za kupovinu nekretnine?
Tržište nekretnina ima ciklične, makro i mikro faze uspona i padova. Mislim da smo trenutno u makro fazi oporavka tržišta nepokretnosti, posle globalne recesije iz 2008.god. Zbog toga, izvlačim i zaključak da jeste vreme za kupovinu stanova čije su cene prestale da padaju. Razlog ovog oporavka je i pojačana kreditna aktivnost banaka, povoljne kamatne stope na stambene kredite kao i skoro negativna kamatna stopa banaka na deviznu štednju. Gradjanima se zbog toga više isplati da gotov novac ulažu u stanove nego da štede u banci. Sve ovo dovodi do povećanja tražnje, što polako i oporavlja tržište nepokretnosti u Srbiji, pa i polako podiže cene stanova…

Da li možete da nam izdvojite par saveta za kupce koji su trenutno u potrazi za stanom, kućom ili poslovnim prostorom. Gde da se informišu, kako da pregovaraju oko cene, na šta sve treba da obrate pažnju?
Još uvek pamtimo ona nesigurna vremena kada su se stanovi u Srbiji prodavali i po više puta zbog nedostatka adekvatnih zakona. Sada je situacija drugačija, trzište je uređenije, a tome su doprineli i novi zakoni koji su stupili na snagu: Zakon o prometu nepokretnosti i Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Naravno da je tržište slobodno, ali ipak bih svima preporučio, kako kupcima, tako i prodavcima stanova da se pri kupovini i prodaji prvo obrate licenciranim agencijama za nekretnine kako bi što bezbolnije prošli ceo proces kupoprodaje stana. Smatram da kupac, ukoliko je zainteresovan za odredjeni stan, treba uvek da udje u pregovarački proces, jer nikad se ne može znati unapred koja je tačka koja zadovoljava prodavca. Ali, opet ponavljam, najbolje je kroz ovaj proces proći sa Agencijom jer one znaju da prepoznaju potrebe i kupca i prodavca, a da na kraju svi budu zadovoljni i sigurni.

Koje su prednosti i mane kupovine nekretnine u staroj i novoj gradnji?
Na žalost, na tržištu je trenutno manjak stanova u novogradnji. Razlog tome je i posledica svetske ekonomske krize, malo investitora kao i sporost državne administracije koja će, nadam se uskoro, kroz razne preduzete korake i novousvojene zakone, postati efikasnija. Što se tice kvaliteta ima tu svega,od kvalitetnih gradnji do manje kvalitetnih zgrada. S druge strane stanovi u staroj gradnji su traženi, ali mnogi od njih nemaju ispunjene uslove vezane za osnovne gradjevinske kriterijume kao sto su termička i akustična izolacij i sl. Ovo će biti uslovi koje ćemo morati ispuniti pre ulaska u EU, te će kupcima ovih stanova biti neophodna i dodatna ulaganja.

Kako vidite ulogu portala nekretnine.rs kao jednog od segmenata poslovanja agencija i investitora na tržištu nekretnina?

Nekretnine.rs su vodeći portal za oglašavanje i prezentaciju ponude nepokretnosti kako na nasem tržištu, tako i u regionu. Vaš internet portal je bitan element našeg poslovanja s obzirom da pravi kvalitetnu i nezaobilaznu vezu nas kao posrednika u kupoprodaji nepokretnosti i potencijalnih klijenata, a naročito prodavaca stanova. S druge strane, tu bih naglasio i vašu odličnu saradnju sa ostalim Agencijama za nekretnine i mnogobrojnim investitorima koja vas stavlja na vodeće mesto kao jednog od učesnika u prometu nepokretnosti u Srbiji.

Šta je to sto portal nekretnine.rs izdvaja u odnosu na konkurenciju?

Govoreći iz perspektive Agencije NEKRETNINE OBRADOVIĆ kao člana Udruženja posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti pri PKS, naglasio bih odličnu komunikaciju i vašu spremnost da izadjete u susret svim problemima kao i da ih brzo rešavate.
Vaša web-dizajnerska rešenja su jednostavnija i vizuelno pristupačnija od konkurencije. Uz sve ovo, možda i najbitniji element za sve korisnike vaseg portala, je cena, koja je vrlo pristupačna. S toga, slobodno mogu reći, kao vlasnik jedne od vodećih Agencija za nekretnine u Srbiji, da ste se na tržistu pozicionirali daleko ispred konkurencije.

Kakav trend očekujete u budućnosti na tržištu nekretnina?

U svakom slučaju očekujem prestanak trenda pada cena i postepen rast iz razloga koje sam prethodno naveo. Naravno za ovo je neophodno da se održi stabilan ekonomski i politički ambijent u zemlji, koji će osigurati stabilan ekonomski rast, kao i da se konstantno poboljšavaju uslovi poslovanja ne samo na tržištu nepokretnosti već i na ostalim ekonomskim poljima.