0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Porez na kapitalnu dobit

08.12.2011. |

Pravni saveti - Advokat Davor Jevremović odgovara na Vaša pitanja

Pitanje:
Poštovani molim Vas za razjašnjenje nedoumice oko poreza. Roditelji su mi poklonili stari stan u kome inače živim od 1995 sa
porodicom ove 2011 godine. Stan je 55 m2 i želimo da ga zamenimo za veći 75 m2. Pošto ja na svoje ime imam još dva manja stana, a supruga ništa budući stan bi bio na suprugu koja bi imala pravo na oslobođenje od poreza za sebe i dvoje dece ( porez na prenos apsolutnih prava ). Pitanje je da li bi u tom slučaju ja kao prodavac morao da platim porez na kapitalnu dobit jer ja prodajem stan a žena kupuje tim parama veći , a ne ja. Hvala.
-Željko
 

Odgovor:
Član 79. Zakona o porezu na dohodak gradjana glasi :
“Obveznik, koji sredstva ostvarena prodajom nepokretnosti u roku od 90 dana od dana prodaje uloži u rešavanje svog stambenog pitanja i stambenog pitanja članova svoje porodice, odnosno domaćinstva, oslobađa se poreza na ostvareni kapitalni dobitak. Obvezniku koji u roku od 12 meseci od dana prodaje nepokretnosti, sredstva ostvarena prodajom nepokretnosti uloži za namene iz stava 1. ovog člana, izvršiće se povraćaj plaćenog poreza na kapitalni dobitak.”
 

S poštovanjem
Adv. Davor Jevremović

Pretraga