0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Oprez - ovako izgleda prevara u trgovini nekretninama

14.03.2017. | Izvor: Milan M. Markov / Olga Mirković-Maksimović |

Od neprocenjive je vrednosti kada imate posetioce i korisnike koji su posveceni detaljima, eksperti u odredenoj oblasti i spremni da svoja razmatranja i znanje podele sa vama.

Zahvaljujuci Milanu M. Markovu koji je napisao tekst "Anatomija jednog pishing napada…" smo otkrili model prevare u trgovini nekretninama. Hvala mu na tome a vi pogledajte čega treba da se čuvate:

Što bi savremeni internet "novinari" rekli "Našao je savršen stan za iznajmljivanje i nećete verovati šta mu se onda desilo!".
Ok, nisam ga ja našao vec moja draga ženica, pratimo tržište nekretnina i redovno razgledamo oglase. Tako je naletela na ovaj oglas našeg respektabilnog sajta za nekretnine. (oglas ce verovatno biti uskoro i uklonjen, pa sledi screenshot).

Na prvi pogled, za onog ko prati nekretnine, ovo deluje kao izrazito dobra ponuda. I sam sam se oduševio ovim pronalaskom i dogovorio sa svojom lepšom polovinom da što pre stupim u kontakt sa vlasnikom. I u tom momentu se pali prva signalna lampica u mom analitickom sistemu - kontakt su broj telefona u inostranstvu i email adresa? Ok, ne mora biti cudno, ima dosta naših gastarbajtera širom sveta. A Gradimir Petrovic baš nekako zvuci gastarbajterski. Kontaktiracu ga.
Kako je bilo kasno vece odlucujem da pošaljem SMS, racunam da je mobilni u pitanju. Dodatno, stavljam kontakt u imenik i gledam da li ce Whatsapp i Viber pokupiti kontakt te osobe, kako bih video da li je i na tim servisima za komunikaciju, svakako je zgodnije od SMSa. Nema odgovora na SMS, a nema ni Whatsapp i Viber kontakta. Ok, možda nije mobilni u pitanju, poslacu stari dobri (prevazideni) email. Za to vreme ipak, s obzirom na moje telco iskustvo, prvo što radim je provera iz koje zemlje je ovaj broj - +40 je Rumunija a 75 je mobilni operater Orange. Pali se još jedna signalna lampica - cudno je da neki naš gastarbajter na mobilnom telefonu nema Whatsapp i Viber.
Noc je još mlada, nema ni 1 sat iza ponoci, idealno je vreme da još malo cunjam po internetu... proveravam ko je doticni Gradimir. Nema zanimljivih profila na društvenim mrežama koji se mogu dovesti u vezu sa njim a ni Google ne otkriva mnogo ali pronalazi da se email adresa nalazi na još nekim internet lokacijama - takode sajtovima za oglašavanje nekretnina sa istim sadržajem oglasa uz jedan potpuno novi oglas za nekretninu na Voždovcu. Ok, ne mora biti cudno, covek ima dva stana, nekom je život majka a nekom bogata tetka iz Australije bez naslednika ili tako nešto.
Jutro mi donosi odgovor na poslati email, ako se 11h može nazvati jutrom, ali i hakeri imaju dušu, mogu malo duže spavati a i nemaju radno vreme, krvav je to leba, nema socijalno, nema topli obrok. Pita me na koji stan mislim - ok, poklapa se sa pricom o dva stana koja sam pronašao sinoc... Odgovaram na koji stan mislim i stiže zanimljiv odgovor sa relativno dobrom pricom:Jaoj bre Gradimire, kude ti se dade srBski jezik? Ah, ok, komšija rumun je u pitanju (poklapa se sa analizom broja telefona)... srpskog porekla pa otuda "Gradimir Petrovic"? Vec mi tu nešto ne štima ali dobra ponuda (komunalije ukljucene u cenu?!) me primorava da nadjem neko "logicno" objašnjenje - znam, možda je Gradimir samo neki posrednik sa doticnim rumunom koji izdaje stan?! Odgovaram da sam zainteresovan, naravno, iako se lampice i dalje pale i signaliziraju da nešto nije ok (pa ženi vec najavljujem da se ne nada previše dok ona ostaje u cudu). Postavljam i neka dodatna pitanja o stanu i nudim razgovor na engleskom ukoliko je komšiji rumunu to lakše... Stiže i novi mail:Nema odgovora na moja pitanja niti komunikacije na engleskom. Link ka airbnb sajtu je zaista airbnb sajt, pa hajde kad sam vec tu da potražim stan i vidim te pozitivne komentare... ali ne mogu da nadem stan. Hmmm...
Hej, a pasoš?! Otvaram prilog iz maila (bez bojazni, jer znam da sam dobro zašticen)...Hah! Pa ovo nije pasoš, vec loše kopirana i još lošije fotografisana licna karta, doduše sa korektnim imenom i prezimenom nesretnog deke Gradimira iz Leskovca (tj. mesta Mrštane) ciji identitet je haker pribavio.
Ok, sada više i nemam ideje kako da nadem "logicno" objašnjenje, sve je jasno.
Razocaran, ali iskreno i ushicen jer sam shvatio da sam "omirisao slatkog crvica na toj šiljatoj udici koja je zabacena u moju vodu" nastavljam dalje sa komunikacijom, iz znatiželje da vidim šta je sledece.
Odgovaram da sam i dalje zainteresovan, da znam za airbnb i tražim mu link, uz ponovljeno pitanje na kom se spratu nalazi stan.
Konacno dobijam odgovor i na to, ali sada umesto da me navuce i "trgne udicu", drugar sa druge strane tvrdi pazar...Ljubazno mu objašnjavam da o održavanju nema potrebe da brine i dajem mu svoj prepaid broj kao kontakt, a nudim mu i kontakt sa aktuelnim stanodavcem (a vec u glavi smišljam otvaranje mail naloga tipa aca.vucic@gmail.com, to bi sigurno bila jaka referenca). Stiže odgovor u vidu još jednog objašnjavanja procedure, uveravanja da je tako najbolje, najsigurnije, kao da ne kapira da me vec "ima na udici".Ponavljam da sam razumeo sve i trazim mu taj link kako bih dobio i konacnu potvrdu ovog phishing napada. I konacno ga dobijam:Pohvala drugaru sa druge strane što je barem link u mailu zamaskirao tekstom (mouse over link otkriva destinaciju, prikazano na dnu slike), a bilo bi suviše ocigledno da nije. A i samo skidanje airbnb stranice je fino odradeno, mada svako ko je barem 10ak oglasa pogledao na pravom airbnb sajtu primetio bi da ovde nedostaju mnoge funkcionalnosti.Ubrzo je stigao i mail od "airbnb" sa instrukcijama za uplatu...
Mail je uredno stigao i "Gradimiru" koji je bio u CC maila. Nastavljamo dalje igranku...
Stay tuned!
UPDATE 10.03. 12:45
U meduvremenu sam dobio još jednu instrukciju za placanje koja se razlikuje od prethodne. Opet je u pitanju Rim, Italija, ali je drugi "account holder". Napadacu bi trebalo da je u interesu da ne zbunjuje potencijalnu žrtvu, pa cu ga pitati zašto sam dobio dva maila i zašto ni u jednom nije on, kakve veze ima Italija sa Rumunijom.
U meduvremenu mi je uredno poslao email a cak i SMS da me obavesti da su mi instrukcije za placanje poslate pozivajuci se na poslednji mail sa instrukcijama.

Pretraga