0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Novi Sad - „Srpska Atina“

16.03.2017. | Izvor: Milica Vicanović |

Osnovan 1694. godine, Novi Sad je dugo vremena bio centar srpske kulture, zbog čega je dobio ime „Srpska Atina“. Prvobitna imena Novog Sada bila su Racka varoš i Petrovaradinski šanac, dok ime Novi Sad datira iz 1748. godine.

Danas je Novi Sad ekonomski centar i glavni grad Vojvodine, jedan je od tri najveća grada u Srbiji. Nalazi na granici Bačke i Srema, na obalama Dunava i Malog bačkog kanala, u Panonskoj ravnici i na severnim obroncima Fruške gore.

Brojni i raznovrsni istorijski i kulturni spomenici nalaze se na trgovima i u ulicama u prostoru starog jezgra grada, u trgovačkom i turističkom centru grada, koji je pešačka zona. U samom centru grada nalazi se gradska kuća, katolička crkva posvećena Bogorodici, stara zgrada poznata kao "gvozdeni čovek".

Zmaj Jovina ulica je jedna od najstarijih novosadskih ulica. Proteže se od Trga Slobode do Vladičanskog dvora gde je i spomenik najpoznatijem dečijem pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju.
 
Park koji predstavlja jedan od zaštitnih znakova i pravu oazu mira Novog Sada je Dunavski park. Nalazi se u centru grada, krase ga jezero sa malim ostrvom u sredini, preko 250 biljnih vrsta kao i mnogobrojne vrste drveća. Park se nalazi pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu prirode.


Iznad leve obale Dunava, nalazi se jedna od najočuvanijih tvrđava u Evropi i remek-delo barokne vojne arhitekture - Petrovaradinska tvrđava. Na tvrđavi se nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, akademija umetnosti i mnogi drugi sadržaji. Toranj sa satom je posebno zanimljiv jer velike kazaljke pokazuju sate, a male minute. Zovu ga i pijani sat jer kada je hladno kasni, a kada je vrućina žuri.Poznata novosadska naselja su: Avijatičarsko naselje, Detelinara, Grbavica, Liman, Novo naselje, Sajam i mnoga druga. Najveća prigradska naselja su: Veternik, Futog i Kać. Cene nekretnina kreću se od 215 e/m2 do 2575 e/m2.

Novi Sad je grad domaćin mnogobrojnih i raznovrsnih kulturnih, privrednih, sportskih, etnografskih, turističkih i zabavnih manifestacija. Početkom jula svake godine održava se muzički festival Egzit, koji je jedna od najpopularinijih i najposećenijih manifestacija. Pored ovog festivala, u maju se održava najveći poljoprivredni sajam u regionu.

Pretraga