0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Da li nas čekaju izmene Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti?

12.04.2017. | Izvor: Zorana Stamenić |

Stručno savetovanje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2017 je održano 7. i 8. Aprila 2017. godine u Maloj Plenarnoj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije i u hotelu ZIRA u Beogradu.

Stručno savetovanje su otvorili Željko Sertić, direktor Razvojne agencije Srbije i potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić.  Direktor za Globalne saveze NAR Džo Šnajder (Nattional Assotiation of Realtors) je na otvaranju savetovanja govorio o saradnji sa Klasterom nekretnine koja je uspostavljena 06. novembra 2017. godine u Orlandu (SAD) potpisivanjem sporazuma o saradnji. Od potpisivanja ovog sporazuma srpski posrednici u prometu I zakupu nepokretnosti imaju podršku najveće strukovne organizacije na svetu, koja ima preko 1,3 milona članova, od toga oko milion u SAD, a u 68 drugih zemalja (među kojima su Grčka, Bugarska, Rumunija, Ruska Federacija, Ukrajina, Španija, Brazil, Argentina, Meksiko, Indija, Tajland, Južnoafrička Republika i mnoge druge) oko 300 hiljada članova. NAR je bio posebno uspešan u zaštiti interesa malih i mikro privrednih subjekata na američkom tržištu u postupku donošenja i primene propisa, što je od posebnog značaja za srpske posrednike zato što i u Srbiji, kao i u SAD, mikro privredni subjekti imaju udeo na tržištu posredovanja od  preko 95%.

U toku prvog dana savetovanja govorilo se o izmenama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Stojanović je govorio o razlozima za izmenu zakona kojim je uređena oblast posredovanja, odnosno o potrebi da zakon koji je od strane stručne javnosti u zemlji I u bivšoj SFRJ ocenjen kao najbolji u regionu. Franci Gerbec, počasni član FIABCI Slovenija o fiducijarnom računu posrednika koji od 2011. Godine imaju posrednici u Sloveniji (koji značajno olakšava rad posrednika kada dođe u situaciju da primi depozit od nalogodavca, ili druge ugovorne strane u poslu za koji je posredovao), Ema Culi, direktorka Sektora trgovine Hrvatske gospodarske komore je govorila o izmenama zakona u Republici Hrvatskoj. Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Nenad Đorđević je govorio o potrebi da se Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti regulišu radno-pravni odnosi kod posrednika, odnosno da se omogući fleksibilnije zapošljavanje agenata na ugovor o zastupanju, koji je izmenama i dopunama Zakona o radu brisan iz tog zakona. Predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije u Privrednoj komori Srbije Damir Borić je govorio o naplati posredničke naknade od kupca/zakupca nepokretnosti. On je rekao da posrednik ima pravo da od kupca, ili zakupca naplati posredničku naknadu za posredovani posao (ako je u svom oglasu naznačio da od kupca/zakupca naplaćuje posredničku naknadu i postavio iznos posredničke naknade u oglas, te upoznao kupca/zakupca sa svojim opštim uslovima poslovanja pre izlaska na teren) što potvrđuju pravosnažne presude suda u korist posrednika u ovakvim slučajevima.

Na radionici o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma su Mirjana Veljović, predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektora tržišne inspekcije i Danijela Tanić-Zafirović, predstavnik Ministarstva finansija, Uprave za sprečavanje pranja novca, se  govorilo o vođenju evidencija po osnovu ovog zakona i Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti. Potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, mr Milić Đoković, Damir Borić, Branislav Petrović i ostali prisutni su zatražili da se za početak poslovnog odnosa u smislu ovog zakona uzima zaključenje Ugovora o kupoprodaji/zakupu nepokretnosti, a ne zaklučenje Ugovora o posredovanju. U suprotnom se posrednicima onemogućava legalno poslovanje, zato što klijenti odbijaju da zaključe Ugovor o posredovanju. Klijenti ne žele da posrednicima daju podatke o ličnosti, tj. očitavanje ,ili fotokopiranje lične karte, bez obzira što su posrednici zakonom ovlašćeni i obavezani da ih prikupljaju.

Nakon toga su održane radionice o marketingu posrednika, tržištima nekretnina u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, ali i u Majajmiju, odnosno na Floridi (na kojima su govorili predstavnici organizacija posrednika iz ovih zemalja), kao i radionica i solemnizaciji Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti/Javnobeležničkom zapisu.
U toku drugog dana savetovanja održana su predavanja kojima je bio cilj o unapređenje znanja i veština agenata. Uvodnu reč je imala  Ališa Metson, a nakon nje Džon Mejfild je govorio o interneta marketingu i korišćenju društvenih mreža u marketingu posrednika. Entoni Makaluzo je održao predavanje o posredovanju na međunarodnom tržištu nekretnina, a Artur Ohanesjan o stvaranju ambijenta za posredovanje u kojem zaključivanje ekskluzivnog ugovora o posredovanju preovlađuje na tržištu. Poslednje predavanje je odžala Erika Solomon o poslovnom ponašanju i pregovaranju u prometu nepokretnosti.

Jednoglasan zaključak posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti koji su učestvovali na savetovanju, kao i stav njihovih strukovnih udruženja, Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije u PKS i Klastera nekretnine, je da u postupku izmene Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti štite dosadašnju posredničku praksu u naplati posredničke naknade.
Posle iznetih stavova predstavnika resornog ministarstva da treba menjati način naplate posredničke naknade i da to pitanje rešavati izmenom zakona, je odbačen. Tako nešto bi moglo da se propiše za privredne subjekte koji se bave zastupanjem, koji zastupaju samo jednu stranu i svoju uslugu od nje i naplaćuju (na način utvrđen Zakonom o obligacionim odnosima). Posrednik u prometu i zakupu nepokretnosti se bavi posredovanjem, odnosno dovođenjem u vezu nalogodavca sa drugom ugovornom stranom radi zaklučenja pravnog posla kojem je predmet promet ili zakup nepokretnosti, kako propisuje Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Isti zakon propisuje da nalogodavac može da bude prodavac, odnosno zakupodavac, kupac, odnosno zakupac nepokretnosti, iz čega proizilazi da posrednik ima pravo da naknadu za posredovanje naplati od obe strane u posredovanom poslu, ako je sa obe zaključio Ugovor o posredovanju, zato što za obe strane obavlja posao (posreduje sa clijem da zaključi pravni posao u interesu obe strane), na način propisan zakonom. Kada posrednik u svojim Opštim uslovima poslovanja utvrdi da posredničku naknadu naplaćuje i od kupca ili zakupca i informaciju o tome postavi u svom oglasu kojim nudi nepokretnost na tržištu, on ima pravo da od nalogodavca kupca ili zakupca naplati posredničku naknadu. Na stručnom savetovanju je bilo 185 učesnika i više od 45 predavača i ostalih zvanica.

Postavilo se i pitanje da li je dužnost budućeg kupca stana da zaključi ugovor o posredovanju pre nego što vidi nekretinu koju želi da kupi, ili samo kada se odluči da je plati. Dosadašnja praksa kod pojedinih agenata je bila da ne žele da pokažu stan pre ugovora sa građanima, te su Ministarstvu trgovine, kako je rečeno, pristizale žalbe da im agenti žele naplatiti usluge koje nisu izvršene.
Na konferenciji je održana i panel diskusija na temu "Unapređenje prodaje kroz internet marketing" na kom je učestovala Zorana Stamenić, Digital marketing menadžer portala Nekretnine.rs.

- U biznisu prodaje ili rentiranja nekretnina, svaki moderni agent mora da se ponaša kao marketer. Možda toga niste svesni, ali kada pišete opis nekretnine, naslov listinga, dodajete fotografije… vi radite marketing ne samo nekretnine, već i sebe i svog biznisa. Trendovi koji će obeležiti internet marketing na polju izdavanja i prodaje nekretnina su automatizovane drip kampanje, Fejsbuk i Gugl oglašavanje, akcenat na sadržaju sajta i 3D virtuelne ture - rekla je Zorana Stamenić.

Na sajtu nekretnine.rs uslugu 3D virutelne ture i pregleda 360 stepeni već je moguće kupiti kao uslugu  zbog koje oglasi imaju čak 13 puta veći broj prikaza.

Pretraga