0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Zemun - grad u Beogradu

18.04.2017. | Izvor: Jasminka Tanović |

Zemun se nalazi u jugoistočnom delu Srema ispod sremske zaravni na desnoj obali Dunava, nedaleko od ušća Save u Dunav. U sastavu Beograda nalazi se od 1934 godine sa kojim je teritorijalno, istorijski, politički, kulturno, ekonomski i saobraćajno vezan.

Dugi niz godina Zemun je bio odvojen od Beograda i na taj način se razvijao, sve ono što postoji u centru Beograda nalazi se i u Zemunu koji je i fizički odvojen kao deo grada. Svi ostali delovi su delovi Beograda a Zemun kao deo je praktično grad u Beogradu.

Zemun je grad čije postojanje seže u daleku prošlost. Prvenstveni razlog je izuzetno pogodan položaj na obali Dunava i blizina druge takođe velike reke-Save. Brojni arheološki nalazi dokumentuju dugo postojanje Zemuna i obezbeđuju mu mesto među najstarijim evropskim gradovima. Prvi stanovnici Zemuna osnovali su naselja na ovom prostoru vrlo rano. Živeli su u zemunicama (jamama) pa je odatle i potekla reč Zemun od slovenske reči zemlin-zemljani grad.

Prvo veće naselje na teritoriji Zemuna je bio keltski Taurunum koji se nalazio na mestu današnjeg Gardoša i zemunskog groblja. Ovaj grad je bio pristanište i sedište dunavske rimske flote. U petom veku Huni su ga opljačkali i spalili a krajem 8 veka gradom su zavladali Franci.

Polovinom devetog veka Srbi su nastanili Zemun i potisnuli franačku vlast. Krajem 12 veka Zemun je bio srušen od Romeja koji su ga prethodno zauzeli. Nakon velikog broja vojski i osvajača stižu Turci koji pljačkaju i pale Zemun. Nakon pobede nad Turcima koju je predvodio Sibinjanin Janko  u Zemunu je zavladala kuga koja je ubila mnogo stanovništva a među njima i Sibinjanin Janka koji je živeo u srednjovekovnom utvrđenju sa Milenijumskom kulom pa je ta kula narodski nazvana Kula Sibinjanin Janka. Nakon niza austrijsko-turskih ratova rušenje Zemuna je završeno 1718 godine. Nakon dolaska austrijske vlasti muslimansko stanovništvo odlazi iz grada a jedno vreme grad je bio u posedu porodice Šebron da bi nakon toga postao slobodni grad.

Godine 1873 Zemun je dobio železničku prugu kojom je bio povezan sa čitavom Evropom a nešto kasnije i prugu kojom je bio povezan sa Beogradom. Na kraju Prvog svetskog rata srpska vojska je ušla u Zemun i uvrstila ga u tadašnju Državu Srba, Hrvata i Slovenaca. 1934 godine izgrađen je most kralja Aleksandra Karođorđevića (današnji Brankov most)  i Zemun se administrativno pripojio Beogradu. Nakon godinu dana 1935 godine prošao je i prvi tramvaj br. 14 za Zemun zbog čega je u narodu most bio poznat i kao Zemunski most.
Od Terazija do Centra-Glavna Pošta u Zemunu bilo je samo sedam stanica. Nakon 1945 godine tom trasom je krenuo trolejbus sa istim brojem da bi početkom sedamdesetih godina liniju preuzeo autobus.
Produženjem trase do Nove Galenike broj mu je promenjen u 84 i ta linija i danas saobraća. Sve do drugog svetskog rata Zemun je bio u sastavu Beograda do aprila 1941 godine kada je okupiran od strane Nemaca. Nakon oslobođenja ponovo ulazi u sastav Beograda 1945 godine i od tada je jedna od gradskih opština Beograda.
Stari Zemun ušuškan između tri brda (Kalvarije, Gardoš i Ćukovac) je turistička duša Beograda sa svojim jezgrom koje je veoma slikovit deo grada sa posebnom atmosferom. Na teritoriji opštine Zemun najznačajnije kulturne ustanove su Zavičajni muzej Zemun, Biblioteka Sv.Sava i Opera-teatar Madlenijanum. Kulturu obogaćuje i prelepih 67 objekata koji imaju status zaštićenih spomenika kulture. Zemun je poznat i po svojim galerijama kao što su Stara kapetanija, u nekadašnjoj pristanišnoj zgradi.galerija Ikar koja se nalazi u zgradi Doma vazduhoplovstva,galerija koja se nalazi u kuli na Gardošu i mnoge druge.

Gardoš-kula koju su projektovali mađarske arhitekte predstavlja mešavinu različitih stilova, naličje istorije i moći a danas predstavlja jedan od najvećih i najprepoznatljivijih simbola Zemuna.
Leto na Gardošu je letnja manifestacija koja se svake godine održava u prelepom ambijentu zemunske tvrđave i kule na Gardošu. Jedna od najlepših scena na otvorenom postala je brend Zemuna.
Ono što svakako ne treba da propustite u ovom delu Beograda je Zemunski kej ili Kej oslobođenja, jedno od omiljenih gradskih šetališta a brojni splavovi i restorani na Dunavu čine ga popularnom destinacijom za noćni provod.Labudovi su sigurno najveće zvezde Zemunskog keja i veliki broj ljudi dolazi svakodnevno da ih hrani.
Veliko ratno ostrvo je oaza netaknute prirode na kojem zimuje oko stotinu retkih ptica a ime je dobilo kao važna strateška tačka za napad ili odbranu Beograda. Plaža Lido se nalazi na severnom špicu ostrva, peščana je i zauzima mali deo ostrva jer je čitavo ostrvo zaštićeno zakonom.

GRADSKI PARK U ZEMUNU je smešten na obodu starog jezgra grada sa površinom od 8 ha i u kome se nalazi 15 stabala pod zaštitom države. Na mestu današnjeg parka nalazio se svojevremeno Kontumac - karantin u koji su bili smeštani putnici koji su dolazili u tadašnju Austro-Ugarsku.


Zemun je značajno središte drumskog, rečnog i vazdušnog saobraćaja. Kao deo Beograda veliki je kulturno-prosvetni centar. Danas se teritorijalno širi prema zapadu i jugozapadu, gde se spojio sa Novim Beogradom. Centar Zemuna je zaštićen kao istorijska celina.
Opštinu Zemun pokriva mreža puteva, u njemu postoje tri najvaznije ulice Prvomajska koja pokriva deo Novi Grad, Ugrinovačka pokriva Gornji Grad a Glavna ulica je Donji grad,zatim Železnički koridor sa tri železničke putničke stanice a sa ostalim delovima grada povezuje ga vrlo veliki broj linija Gsp-a i privatnih prevoznika, kao i veći broj međugradskih i prigradskih linija.U blizini se nalazi aerodrom i dva važna evropska koridora.
Zemun ima mnogo toga da pokaže, počev od kulturno istorijskih spomenika, galerija, zaboravljenih zanata, kultnih kafana i svega ostalog što čini ovaj grad, zato zakoračite i posetite ovaj deo Beograda sa dušom.

Pretraga