0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Stranac u Beogradu - Nana Li: Dorćol mi je omiljeni kraj

04.08.2017. | Izvor: Jelena Isaković | Foto: Oliver Bunić |

Nana Li je prvo studirala biomedicinski inženjering, ali je shvatila da je umetnost njena strast. Danas živi u Beogradu, radi u Nordeusu i bavi se animacijom i video-igrama.

Nana Li je rođena u Kini, ali dobar deo života provela je u Švedskoj i Velikoj Britaniji, gde je studirala biomedicinski inženjering. Međutim, tokom studija shvatila je da je njena strast umetnost. Nakon univerziteta susrela se sa poslovnim izazovom – napraviti grafički roman. Tako je počela njena karijera. Danas uživa da kreira stvari i da osmišljava nova iskustva za ljude. Kada ne radi, voli da pronalazi nove stvari, da uči i da istražuje.

Koliko ste dugo u Beogradu? Da li ste nešto znali o Beogradu i Srbiji pre nego što ste došli ovamo?
– Poslednje godine često sam putovala na relaciji Beograd–London, ali poslednjih pet meseci sam stalno ovde. Nisam znala mnogo o Srbiji pre dolaska na razgovor za posao. Čitala sam o njoj na Vikipediji. S obzirom na to da sam odrastala devedesetih, jedino sam znala neprecizne činjenice o sukobima u ovom delu Evrope.

Da li postoje neke sličnosti između Londona, Švedske i Beograda?
– Beograd me ponekad podseća na Švedsku. Ovde je prilično opušteno, ulice su široke, za razliku od Londona. Tempo je mnogo sporiji i lepo je imati dve reke koje protiču kroz grad. Osnovna razlika u odnosu na London je veličina. Većina stvari se nalazi u samom centru grada, za razliku od Londona. Londonci mnogo vremena provode putujući vozom ili automobilom. To je prilično iscrpljujuće.

Postoji li nešto o Beogradu što osećate da je jedinstveno, da nikada niste videli nigde drugde?
– To što je veliki deo priobalja dostupan, a u kombinaciji sa dobrom klimom eto tolikog prostora za splavove. Plus ogroman broj kafića i barova na malom prostoru.

U kom kraju živite? Šta najviše volite u tom delu?
– Živim u centru, između boemskog dela Dorćola i Brankovog mosta, koji povezuje stari Beograd sa Novim Beogradom. Volim taj kraj jer mi tu sve dostupno. Za mene je to veoma važno jer ne vozim. Osim toga, divno je biti u centru, a opet biti van gužve. Još je lako doći do mirne zone na Dorćolu, popiti kafu, obala je udaljena svega nekoliko minuta hoda.

Koje vam je omiljeno jelo, a koje ste probali u Beogradu?
– Burek, ali moram da se kontrolišem jer je prilično masan. To je posebna poslastica, ali povremeno i lek za mamurluk.

Da li ste ovde stekli nove prijatelje?
– Nisam naročito društvena osoba, obično se družim s ljudima s posla.
Izuzetno cenim svoje privatno vreme. Srećom, na poslu nam je sjajna atmosfera, dosta se međusobno družimo, pa uglavnom i izlazimo zajedno. Jedan kolega će uskoro pokrenuti Belgrade drink and draw, nadam se da ću tamo upoznati nove ljude.

Je l’ znate da kažete nešto na srpskom?
– „Dobar dan“, „Hvala“ i „Molim“ izgleda da prilično otvaraju vrata. Većina ljudi koje sam upoznala govori prilično dobro engleski. Bilo bi korisno da naučim brojeve, tako da mogu bolje da se sporazumevam sa kasirkama i taksistima.

Da li ste posetili još neke destinacije u Srbiji?
– Išla sam na hajking u klisuru Gradac i na ranč na Fruškoj gori. Oba su na samo oko sat udaljenosti. Definitivno sam uživala u tome što tako lako mogu da izađem iz grada i stignem u prirodu. U Londonu je uvek problem da se izbegnu velike gradske gužve.

Šta mislite da bi trebalo da se poboljša u Beogradu?
– Zabrana pušenja u zatvorenom, to bi bilo super. Kao nepušač koji dolazi iz zemalja gde je to strogo zabranjeno, prilično se teško navikavam na to koliko zadimljeni barovi i restorani mogu biti.

TOP 5 - Nanin izbor:
1 - Smokvica : Divno mesto za lagani ručak ili branč. Hrana u Beogradu često može da bude teška, a porcije obilne, tako da sam obeležila mesta koja nude i laganije opcije. Ovde imaju raznovrstan meni, hrana je uvek ukusna, a i imaju lep deo na otvorenom.
2 - Ušće: Ušće je odlično mesto na kom možete da provedete vikend. Ima beskrajno mnogo splavova gde se možete odmoriti.
3 - Dorćol: Volim slobodno vreme vikendom da provodim po kafićima, da ćaskam, da razmišljam ili da crtam. Ovaj boemski kraj ima dosta kafića, barova i restorana.
4 - Shangri-La : Još jedan izbor za laganiju hranu u Beogradu. Ovo je kineski restoran na Novom Beogradu gde prave, po mojim standardima, prilično autentičnu kinesku hranu.
5 - Drugstore : Magacin klub sa pravom urbanom atmosferom. Odlično mesto ako želite da izađete.

Ovaj i još mnogo zanimljivih tekstova pročitajte u izdanju magazina Elevate za Jun 2017.

 

Pretraga