0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Agent za nekretnine u epizodi: Kupovina sopstvenog stana

08.08.2017. | Izvor: Sava Sremčević | foto: Shutterstock |

Poverio sam prodaju svog stana, kolegi i prijatelju u koga sam imao maksimalno poverenje. Sve je bilo rutinski do momenta sklapanja predugovora. Najiskrenije, bio sam potpuno izbezumljen...

Kada ste u nekom poslu duže od 20 godina, logično je pretpostaviti da ste malo zasićeni profesijom, jer vam se neke situacije ponavljaju. Međutim, najveća draž bavljenja prometom nekretnina je što redovno doživljavate neku novu priču i situaciju sa svojim klijentima. Ono što izdvajam kao posebno lično iskustvo, je slučaj u kome sam bio upravo ja sa one druge strane – "Njegovo veličanstvo klijent".
Kao agent sa višegodišnjim iskustvom, rešio sam da prodam svoj stan i kupim drugi, baš kao i veliki broj naših klijenata, koji planira proširenje porodice.

Poverio sam prodaju svog stana, kolegi i prijatelju u koga sam imao maksimalno poverenje. Sve je bilo rutinski do momenta sklapanja predugovora. Najiskrenije, bio sam potpuno izbezumljen. Ja, takav profesionalac, sa takvim i tolikim iskustvom, pod krovom tada jedne od najmoćnijih agencija u gradu, uz angažman vrhunskog kolege.

Ubrzo je usledila i kapara i predugovor za moju kupovinu stana za raseljavanje. Novi stres i pritisak za mene. Nemojte me pogrešno shvatiti, sve je prošlo u najboljem redu, i bez ikakvih problema, ali uprkos tome, ja sam bio van sebe. Tek nakon toga, shvatio sam u punom svetlu, šta preživljavaju naši klijenti. Svu delikatnost, strepnje i strahove, kroz koje prolaze ljudi, koji su uz sve to, potpuni laici u odnosu na mene.

Nemojte zameriti na poređenju, ali nešto što je paralela, je kada, ne daj bože, morate da prođete neki operativni zahvat! Rešavanje stambenog pitanja je ako ne isto toliko, onda sigurno približno značajno u životu svakog od nas: zahteva velike "rezove", i mnoge stvari i perspektive nam se bitno menjaju.

Pretpostavljate da će sve biti u redu, i znate da je to rutinska operacija, ali svejedno se bojite. Čak iako ste sami hirurg. Zato smatram, da je odluka o tome kome ćete to poveriti, veoma slična navedenoj. Da li ćete angažovati po preporuci, najboljeg stručnjaka, ili ćete otići u prvu nadležnu ustanovu? Ili je bolje da to odradi što veći broj njih, pa kom se posreći? Ili smatrate da i bez adekvatne stručnosti i iskustva, daleko bilo, operišete sami sebe?

Nakon ličnog iskustva, moje nedoumice i dileme su nestale. Postao sam svestan da je jedini pravi izbor, stručno obučen i iskustan profesionalac – po preporuci. Jedan jedini. Zašto?

Da li nešto toliko delikatno treba otvoreno ponuditi na više mesta ili diskretno samo nekom od poverenja?

Uvek je najvrednije ono što je dostupno samo na jednom mestu, a ne na svakom koraku.
Ako ne postoji preporuka, kontaktirajte više njih za "dijagnozu" (procenu vrednosti prodaje ili kupovine). Na osnovu vašeg utiska o profesionalnosti i poverenju koje stičete, izaberite jednog, koji je ostavio najbolji utisak.
Uvidećete da nakon realizovane "operacije" uz takav tim profesionalaca, neće biti potrebe za oporavkom.

Sava Sremčević
Licencirani agent za posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti

Pretraga