0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Saveti za stanodavce i podstanare

10.08.2017. | Izvor: Ana Mihailović | Foto: Ivan Pantić |

Kada krenete da tražite stan za izdavanje, pripremite se na dugotrajan proces u kojem vas očekuju sati surfovanja internetom, brojni telefonski razgovori, razgledanje svega i svačega. Evo nekoliko saveta kako da olakšate sebi traženje stana koliko možete.

Pre nego što otpočnete pretragu ne zaboravite da dobro razmislite kakve su vam životne i radne potrebe pa da se shodno tome opredelite za deo grada u kome ćete iznajmiti stan. Imajte u vidu da je stan u centru grada po pravilu skuplji nego na periferiji grada, kao i da cenu stana pored lokacije opredeljuju i veličina, opremljenost, spratnost i dr.

Pripremite se za selidbu koja je stresna sama po sebi, pa isključite bar nervozu zbog nedovoljno vremena. Razmišljate o selidbi par meseci ranije, počnite da ispitujete tržište nekretnina, kontaktirajte agencije i vlasnike, ispitajte trenutnu situaciju i ne žurite.
A kada nađete stan koji vam se dopada postavite sebi još jedno vrlo važno pitanje: da li vam stanodavac odgovara odnosno, da li ćete odgovarati i vi njemu?
Stanodavac i podstanar bi trebali ostvare komunikaciju na poslovan ali i prijateljski način i da detaljno dogovore uslove iznajmljivanja koje će poštovati i jedna i druga strana.
Najbolje bi bilo da potpišete ugovor kojim će obe strane koliko toliko biti zaštićene ali čak iako ugovor o zakupu ne bude sklopljen stanodavac je dužan da odmah saopšti podstanaru pravila kojih očekuje da se pridržava a stanar pošteno da kaže da li mu ta pravila odgovaraju. Ne zaboravite da je iskrenost uvek bolja!
Na primer, stanodavac sa punim pravom može biti izričit da je u stanu zabranjeno pušenje ili da podstanar ne može da drži kućnog ljubimca a podstanar bi morao da se toga pridržava a ne da se iza leđa stanodavca oglušuje o slična pravila.
Ako ste stanodavac, ne zaboravite da od početka treba da budete fer; u oglasu verodostojno opišite nekretninu, postavite što veći broj fotografija i na taj način pomognite podstanaru da se opredeli baš za vaš stan.
Isto tako bi od stanodavca bilo pošteno da u startu naglasi ako je stan dao na prodaju odnosno da postoji mogućnost da će stanari uskoro morati da se isele.
Veoma je važno da poštuje privatnost stanara i da im uvek i na vreme, najavi svoju posetu.
Podstanari takođe, moraju da znaju da nije dovoljno platiti stanarinu i misliti da su time izmirili obaveze prema stanodavcu. Ne zaboravite: sve što ne biste radili u sopstvenom domu, nemojte raditi u domu stanodavca.
Podstanar treba da se u iznajmljenom prostoru ponaša u maniru dobrog domaćina i da održava stan na najbolji mogući način, da se s poštovanjem odnosi prema stvarima stanodavca i da prostor prema mogućnostima dodatno oplemeni .
Pored toga što ćete se u takvom prostoru lepše osećati znajte da će stanodavac to sigurno znati da ceni i da je veća je verovatnoća da ćete sa takvom kulturom stanovanja zadržati stan na duže staze.

Pretraga