0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Iz ugla studenta: POTRAGA ZA STANOM U VELIKOM GRADU

15.08.2017. | Izvor: Nastasija Mijović |

Lokacija, cena, režija, blizina menze, da li stan gleda na ulicu ili dvorište, kakvo je grejanje, raspored soba – sve su to bitni aspekti na koje treba obratiti pažnju pre nego što donesete ovako bitnu odluku.

Svakako će jedan od osnovnih kriterijuma prilikom izbora stana biti cena. Svako će znati koliki mu je budžet unapred i na osnovu njega vršiti pretragu stanova koje će moći sebi da priušti. Lokacija je bitan faktor koji određuje cenu, ali postoji par stvari čiiji nedostatak na odličnoj lokaciji mogu umanjiti cenu. Ukoliko je stan u centru grada u staroj zgradi, ali u suterenu, velika verovatnoća je da će postojati manje svetla, ali će cena verovatno biti nešto niža nego prosečna u tom kraju. Nemojte odmah odbacivati ni stanove bez interneta i kablovske jer internet, uz podeljene troškove sa cimerom/cimerkom, može da se uzme po jako povoljnim cenama a cenu stana uz pregovore zbog ovog nedostatka možete smanjiti više nego što je potrebno da investirate.

Nikako ne zaboravite da se raspitate za troškove infostana, ukoliko troškovi nisu uključeni u cenu. Velika je verovatnoća da ćete tražiti stan u avgustu, septembru, ali ni u ovim toplim danima ne zaboravite na grejanje. Ukoliko ne postoji centralno grejanje, dobro se raspitajte za način zagrevanja prostora u zimskim periodima i o visini tih troškova. Postoji mogućnost da nećete moći da zagrejete prostor, a da će grejanje biti skupo. Ne zaboravite da su u januaru i februaru svi najbolji stanovi zauzeti i da vam selidba neće biti najbolja opcija. Dakle odnos cene i kvaliteta vam je najbitniji s toga ne budite lenji da pogledate više stanova. 

 

Kada govorimo o kvalitetu pre svega obratite pažnju na lokaciju.
Većina studenata praktikuje da uzima stanove neposredno pored fakulteta - ovi stanovi su obično i skuplji jer su traženiji, ali i druge lokacije mogu imati svojih prednosti. Možete uzeti stan na lokaciji koja ne podrazumeva pešačenje do fakulteta pet minuta već neki minut više ili da imate adekvatan prevoz. Najbolje bi bilo da imate direktan gradski prevoz do fakulteta, bez presedanja, što u velikom gradu gde je prevoz dobro organizovan podrazumeva čekanje od dva do pet minuta na stanici. S druge strane ovo vam može omogućiti blizinu studentskog doma i menze.

Blizina menze je topla preporuka ukoliko ste na budžetu pošto će vam to uštedeti i vreme i novac. Hrana je u zavisnosti od menze manje ili više ukusna, ali svakako je kuvana i obrok će vas koštati koliko i samo hleb u prodavnici. Ukoliko je menza u studenstkom domu to će vam omogućiti i blizinu čitaonice koja nije dozvoljena ponekad za studente koji nisu stanari, ali možete se detaljnije raspitati o tome kod svojih prijatelja i starijih generacija.

 

 

 Ukoliko ste se odlučili za centar grada nastojte da birate stan u sporednim ulicama ili stan koji je okrenut dvorištu a ne ulici, jer će vas to poštedeti kako noćne tako i dnevne buke. Još jedan savet je da obratite pažnju na konekciju stana i glavne autobuske stanice. Možda nećete tako često ići kući, ali kada krenete leti i za praznike nosićete možda više stvari nego obično sa sobom što će presedanje dosta otežati. Takođe verovatno ćete s vremena na vreme primati pakete od kuće koji su poslati autobusom pa blizina glavne stanice ili u slučaju prestonice - blizina autokomande ne bi bila loša ideja. U manjim univerzitetskim gradovima u ovu svrhu možete koristiti i taksi koji je jeftiniji nego u prestonici i par većih gradova.

Obratite pažnju na okolinu i snadbevenost kraja prodavnicama za osnovne potrepštine. U nekim krajevima grada nećete naći veće prodavnice ili dragstore koji su otvoreni 24h, pa bi bilo korisno da i na najbližu dežurnu prodavnicu obratite pažnju.

Oni koji planiraju da žive sami a nisu sigurni u svoju bezbednost, mogu tražiti stan koji podrazumeva zajedničko dvorište sa gazdom. Ovi stanovi su obično male kućice koje su lepo opremljene i pored gazdine kuće su, tako da ne morate brinuti za sigurnost. U ovom slučaju raspitajte se za kućne ljubimce.

Ukoliko razmišljate o stanu na poslednjem spratu obratite pažnju da li zgrada prokišnjava, možete pitati i komšije. Takođe, druženje sa vlagom vam neće dobro doći.
Na kraju kada govorimo o prostoru i rasporedu u stanu - ukoliko imate cimera/cimerku nastojte da tražite stanove u kojima ćete imati odvojene sobe. Ukoliko je vaš cimer/cimerka pušač ili ste i vi sami pušač ili pak planirate dozvoljeno pušenje u stanu, najbolje je da imate odvojene spavaće sobe od dnevnog boravka. Ova prostorija će verovatno često biti zadimljena, a boravak kao i spavanje u ovakovoj prostoriji neće biti ni zdrav ni prijatan.U svojim sobama isprobajte krevete da ne biste kasnije morali da kupujete razne prostirke. Velika prednost biće terasa, a osim za prijatan boravak možete je koristiti za sušenje veša. Kad smo kod sušenja veša potrebno je da ga operete prvo s toga obavezno obratite pažnju da li u stanu postoji veš mašina. Osim mašine za pranje veša proverite funkcionalnost čitavog kupatila. To će vam biti prostorija koja, ukoliko nešto ne radi kako treba, može napraviti najviše problema. U prostoru gde vam je radni sto je jako bitno da imate dosta svetlosti, u najboljem slučaju prozor i prirodnu svetlost, a ukoliko ovo nije slučaj definitivno dobro osvetljenje. Kada je u pitanju estetika, ostale delove birajte po sopstvenom nahođenju, ali ne zaboravite da pitate da li imate usisivač u stanu.
Sa gazdom ćete se svakako susretati kada mu plaćate kiriju ali za svaki slučaj ga pitajte koliko često planira da vas posećuje. I za kraj da sumiramo - ako ste u potrazi za stanom - najveći izbor vas čeka ovde. Srećno!

Pretraga