22
Aug
kuhinja01.jpg
nekretniners

Idealna kuhinja u vašem stanu

facebook messenger viber
Sam izbor stila kuhinje, tradicionalni ili moderan, zavisiće od uređenosti ostatka vašeg životnog prostora. Kada govorimo o dizajnu kuhinje jedna od osnovnih nedoumica je izbor boje za elemente. Bilo da je kuhinja mala ili velika najbolji izbor bi bile svetle i pastelne boje posebno ukoliko u kuhinji nema mnogo prozora.

Delovi u puter žutoj boji će dati kuhinji toplinu i svetlost, posebno u kombinaciji sa belom koja osvežava izgled. Bela vrata kuhinje pa čak i delova daju lak i čist izgled kako u tradicionalnim tako i u modernim kuhinjama. Svetlo siva je boja koja je sofisticirana i savremena, ali ne i dosadna. Uz pravu kombinaciju sa aksesoarima davaće zapanjujuće rezultate. U svakom slučaju, svaka pastelna boja pre svega osvetljavaće prostor. Ukoliko ste ipak ljubitelji tamnijih nijansi duboka sjajna plava daje neočekivanu klasičnost. Najbolje od ove boje je što u kombinaciji sa poliranim niklom daje sveobuhvatni i jedinstven izgled.
nekretniners kuhinja02.jpg Boju zidova i pločica birajte u zavisnosti od izabranih kuhinjskih elemenata. Ukoliko ste se odlučili za bele kuhinjske elemente postoji više opcija koje će davati odlične rezultate. Krem boja kao i kamena braon biće odlična kombinacija. Sa belim ali i sa sivim delovima žuta je savršeno komplementarna. Uz tamnije tonove dobro je koristiti prigušeno sivu koja je smirujuća i s toga će biti odličan izbor i ukoliko ste se odlučili za delove u dve boje. Ukoliko planirate mermerne detalje u vašoj kuhinji siva boja, nijanse nikla, davaće vašoj kuhinji tradicionalni izgled. Sa druge strane ova boje se može koristiti i u kombinaciji sa bronzanim detaljima kada daje vašoj kuhinji modernu notu.

nekretniners kuhinja03.jpg
U nastavku teksta sledi par saveta za poboljšanje
praktičnosti i bolje iskorišćavanje prostora u kuhinji.

Vrata - ukoliko je kuhinja mala trebalo bi da se otvaraju spolja da bi ste izbegli probleme sa čišćenjem. Takođe vodite računa da vam otvaranje vrata ne ometa funkcionisanje radnih delova.
Radni trougao - prilikom odlučivanju o rasporedu nastojte da minimizirate udaljenost između sudopere, frižidera i radne površine.
Kuhinjski elementi - ukoliko imate ormare u uglovima te delove bi mogli da iskoristite za skladišni prostor. Na primer vertikalna fioka na izvlačenje u uglu savršeno se može iskoristiti za skladištenje začina.
Kanta za smeće - najbolje je da vam se nalazi u radnom delu ispod sudopere.
Površina za kuvanje - trebalo bi da bude oblih ivica, radi sigurnosti. Šporet ne bi trebalo postavljati ispod prozora ili uz zapaljive površine.
Fioke - danas postoje ulošci za fioke koje omogućavaju držanje pribora za jelo, otvarača i drugih pomoćnih elemenata, koji obezbeđuju manji nered i bolji pregled.
Police - ukoliko imate otvorene police, posebno u malim prostorima odličan efekat će davati ukoliko deo zida iza prostora gde će biti smeštene šolje obojite jarkom bojom.