0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Opremite dečiju sobu za početak školske godine

23.08.2017. | Izvor: Radomir Kuč |

Septembar nas uvek asocira na kraj leta, ali i početak nekih novih pobeda, pogotovo u dečjem carstvu igre, škole, druženja, i postizanja novih znanja i uspeha. Svakom detetu je potrebna uredna radna soba ili barem radni kutak kako bi imalo svoj prostor za učenje, igru i ostale aktivnosti.

Ukoliko imate veći stan sa posebnom dečjom sobom, to je u svakom slučaju najbolje rešenje, jer na taj način vaše dete ima svoj prostor i fizički je izdvojeno od ostalih delova stana ili kuće, te samim tim ima i svoj mir i tišinu koja je neophodna za učenje, igranje, gledanje omiljenog crtanog filma ili razmenjivanja tajni sa batom, sekom ili društvom. 

Soba jednog školarca pored kreveta i ormana treba da sadrži radni sto i stolicu, police za knjige, sveske i ostalu školsku opremu. Ono što je optimalno rešenje je da sve police i fioke sa knjigama budu smeštene odmah do radnog stola kako dete ne bi gubilo vreme kao ni koncentraciju u momentima učenja tako što će morati često da ustaje i ide po knjige ili bilo šta od opreme koja mu je potrebna za učenje.
Većina dece se danas bavi i sportom ili nekom vrstom umetnosti. Te ako imate buduću balerinu, ona svakako mora da ima posebno mesto za svoje baletske cipelice i kostim. A malom fudbaleru ili karatisti obezbedite kutak gde će mu stajati oprema za treninge. Na taj način se kod dece ujedno i razvijaju navike da vode računa o svojim stvarima, budu pedantni, dok im se sa druge strane pruža mogućnost da lakše pronađu i sortiraju svoje stvari. U suštini, i roditeljima će tako biti mnogo lakše.
Kada je u pitanju radni sto, na njemu je poželjno da bude dovoljno mesta za monitor, tastaturu i lampu. Pored ovih, danas već standardnih stvari, obavezno treba da bude mesta za knjigu ili radnu svesku kao i kutiju za olovke i pribor. 
Boje za dečju sobu, kako arhitekte savetuju, treba da budu žive, ali ne treba preterivati u kombinaciji. Dakle, najbolje je uklopiti dve boje ili jedna boja u dve nijanse. Na primer, zelena se lepo uklapa sa narandžastom, ljubičasta sa bojom drveta, svetla i tamna nijansa plave, ali to već zavisi od vašeg izbora, ukusa i želja vaših mališana.

Pretraga