0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Beograd između Holivuda i Bolivuda

14.09.2017. | Izvor: Dragan Jovićević / Foto: Clockwork Film Production, Profimedia.rs |

Kada je indijski reditelj Šiva došao u Beograd da snimi akcioni spektakl „Vivegam“, nije ni slutio kakve sve mogućnosti naša zemlja pruža jednom tako velikom projektu.

Nije slucajno to što je vec u ekspozeu premijerke Ane Brnabic odjeknulo pominjanje filmske industrije kao prioriteta u daljem ekonomskom razvoju, pozicioniranju i brendiranju naše zemlje u svetu. Bilo je vreme da država uvidi potencijal koji film ima, te je prošle godine usvojena uredba o subvencijama za strane filmske produkcije, po kojoj se umnogome olakšava snimanje i smanjuju budžeti, što nije zanemarljivo kada je rec o skupim filmovima. S druge strane, Srbija je puna profesionalca iz oblasti filma, koji su cesto nezaposleni u deficitu domacih produkcija. Konacno, i glavno, naša zemlja je izvanredna lokacija, kako zbog prirodnih ambijenata, tako i zbog bogate i raznolike arhitekture, zbog cega je i postala znacajna turisticka destinacija.

Kada se sve sabere, nimalo ne čudi što je i ranije privlačila filmske producente, koji su ovde snimali dela od kojih se dosta očekivalo. Kod nas su boravile i velike zvezde poput Kevina Kostnera, Pirsa Brosnana ili Salme Hajek. Snimao je i Džon Kjuzak, ali i SyFy , koji je nedavno realizovao prvu epizodu Kriptona, serije o Supermenovom dedi, od koje očekuju najviše u poslednjoj deceniji. Nije tajna ni da se Leonardo Dikaprio raspitivao za lokacije u Srbiji u vezi sa jednim od budućih projekata, a Rejf Fajns svoj već drugi film želi da snimi upravo ovde, jer je njegov rediteljski debi Koriolan ostvario zapažen uspeh u svetu. Beograd je u tom ostvarenju poslužio kao izvanredna kulisa za osavremenjivanje šekspirijanske drame. 
Evropske produkcije i da ne pominjemo! Producentima iz Italije i Španije odavno su dobro poznati potencijali Srbije za snimanje filmova i serija. Međutim, Srbija je u većini pobrojanih produkcija imala ulogu neke druge zemlje u kojoj bi snimanje bilo daleko skuplje ili gotovo nemoguće. Nedavno završeno ostvarenje umnogome će promeniti tu sliku. Naime, kada je indijski reditelj Šiva sa svojom produkcijom došao u Beograd da bi snimio akcioni spektakl Vivegam , nije ni slutio kakve sve mogućnosti naša zemlja pruža jednom tako velikom projektu. Osmišljena kao brz adrenalinski koktel Džejmsa Bonda i Džejsona Borna, ova velika međunarodna produkcija u centar pažnje dovodi megazvezdu Adžita Kumara, koji u svojoj zemlji uživa status indijskog Džordža Klunija. 
Kroz brojne jurnjave po svetu u realističnim, a neviđenim akcionim sekvencama, on dolazi i u Srbiju, koja ovog puta glumi sebe samu! Prema rečima Aleka Conića, direktora produkcije Clockwork Film , koja je na snimanju filma Vivegam učestvovala kao izvršni producent, biće to jedinstvena promocija naše zemlje u Indiji, u kojoj je turizam sve izražajniji jer je svaka lokacija potpisana svojim imenom, bilo da su u pitanju Beograd, Stara planina, Kopaonik, Borska pećina… 
U Indiji, gde je film religija i gde se po jednom visokobudžetnom filmu sa zvezdom kakva je Kumar očekuju milioni gledalaca, naša zemlja prvi put dobija vanrednu turističku promociju. Conić ističe da je nemoguće platiti takvu reklamu ili PR. On posebno ističe i tehničku podršku koju je Er Srbija omogućila za snimanje filma, kao i zahvalnost generalnom direktoru Danetu Kondiću na ukazanoj pomoći tokom snimanja: „Reditelj je želeo da scenu dolaska glavnog glumca u Beograd snimi u avionu, a tim Er Srbije i Dane Kondić izašli su mu u susret, pa je pomenuta scena snimljena u biznis-klasi aviona srpske kompanije“. Takođe, film je sniman i na mestima na kojima inače to često nije dozvoljeno, kao što su lokacije koje pripadaju Vojsci, te postoji scena u filmu na batajničkom aerodromu dok poleću migovi... Upravo je sve to ostavilo snažan utisak i na reditelja i na indijskog Klunija, kao i na čitavu produkciju. „Posebno mi se dopala hrana u Srbiji i planiram da se vratim s nekim sledećim filmom“, izjavio je Šiva po odlasku iz naše zemlje, a Conić tvrdi da se Vivegamom saradnja sa Bolivudom neće okončati. Naprotiv! 

Ovaj i još mnogo zanimljivih tekstova pročitajte u izdanju magazina Elevate za Avgust 2017.

 

Pretraga