0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Ivan Bosiljčić: Bez knjige ne krećem na put

06.10.2017. | Izvor: Biljana Stefanović | Foto: Petar Marković |

Šta uvek nosiš sa sobom - Kud god da putujem, uvek spakujem knjigu, jastuče za putovanje, punjač za telefon, dokumenta i poneki komad garderobe koji nije mogao da stane u veliki kofer.

KOJA MESTA VOLIŠ U BEOGRADU?
1. Muzej Nikole Tesle, jer se u njemu, osim 160.000 originalnih dokumenata, hiljada knjiga i fotografija, istorijskih i tehničkih predmeta, nalaze i posmrtni ostaci velikog Tesle. Kao takav, predstavlja jedan od retkih memorijalno-tehničkih muzeja u svetu. 2. Narodno pozorište, jer je centar kulturnog zbivanja u našoj zemlji. 3. Košutnjak, zbog kojeg Beograd i dalje diše.

KO JE IVAN?
-Ivan je, pre svega, otac jedne fantastične Nine i suprug jedne vanredne Jelene. Bogotražitelj. Umetnik koji ima kolekciju sportskih zmajeva. Trenutno najviše otkrivam sebe kroz svoju muzičko-poetsku predstavu Par stihova za nas , u kojoj jezikom čuvenih pesnika i najlepše muzike naših prostora pričam jednu ljubavnu priču, koja je svačija pomalo, a najviše moja.

ZBOG ČEGA PUTUJEŠ U KANADU?

-S predstavom Par stihova za nas tokom dvonedeljne turneje, koja počinje 22. septembra, muzičari i ja nastupićemo u Torontu, Edmontonu, Vankuveru i drugim kanadskim gradovima. Već smo gostovali u brojnim dvoranama širom sveta i impresivno je videti koliko su stranci zadivljeni našim jezikom i kulturom. Sa druge strane, i naši ljudi koji žive u inostranstvu posebno su dirnuti u ovakvim prilikama i, što su geografski dalje od svoje zemlje, njihov doživljaj je intenzivniji. Baš zbog toga s velikom radošću putujem u Kanadu.
ŠTA ZA TEBE ZNAČE PUTOVANJA?
-Putovanje je za mene susret koji me nepovratno menja. Tako je jak utisak na mene ostavila poseta Jerusalimu za Vaskrs 2009. To je bio neponovljiv dodir sa istorijom sveta. I Moskva je grad koji me je korenito promenio.

Ovaj i još mnogo tekstova pročitajte u ELEVATE magazinu

Pretraga