0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Istraživali smo, koji način grejanja je najisplativiji?

10.10.2017. | Izvor: Dragana R. Petrović |

Iako živimo u delu sveta sa jednom od najlepših i najblažih klima, može biti jako nezgodno ako se zima ne dočeka spremno. Koliko god zima ume da bude umetnička, pa i životna inspiracija, potrebno je imati zagrejan kutak, dom u kojem možemo planirati i skupljati snagu za sve aktivnosti koje zima može da nam pruži.

Tu dolazi na red jedan od najvećih osnovnih troškova, koji bez planiranja i osnovnih predznanja može zadati velike glavobolje. Grejanje spada u najvažnije stavke osnovnih potreba za domaćinstvo. I koliko god je bitno zagrejati životni i radni prostor, toliko je bitno i odabrati naisplativiji način na duže staze.

ČVRSTA GORIVA:

Grejanje na čvrsto gorivo je najviše rasprostranjeno zbog prihvatljive cene osnovih ulaganja u grejna tela, kao i samog goriva. Najzastupljenija čvrsta goriva su drvo i ugalj.
Drva se mogu nabaviti preko cele godine. Tržište je vrlo pokriveno i cene su prihvatljive, uglavnom stabilne sa blagim rastom u vrhu sezone. Peći na drva ne zahtevaju posebne materijale, dizajn i dodatne izvore energije, pa im je i cena veoma niska. Veliki broj proizvođača pruža različita rešenja i širok sprektar ponude, tako da je jedina briga obezbediti drva koja zbog konkurentnosti mogu biti veoma povoljna. Iako održavanje zahteva stalnu prisutnost, retko može doći do negativnih ishoda.
Ugalj je gorivo koje ima nešto veće cene i organizacione zahteve. Često može biti skuplje od drva, u zavisnosti od kvaliteta i duplo, ali energiji koju proizvodi ne može parirati ništa. Ugalj se uglavnom bira kao gorivo za grejanje velikih površina, dok za manje objekte i kuće održivost može biti malo komplikovanija. Cene grejnih tela su veće jer moraju biti prilagođene visokim temperaturama. Dimnjački sistemi i otvori takođe moraju biti otporni i redovno se čistiti zbog pravilnog i ne ometanog rada. Skladištenje u malim prostorijama može biti nezgodno, pogotovo ako je u sklopu životnog prostora. Prašina i dim se javljaju pri prvom propustu u održavanju. Ali ukoliko se ispoštuju svi uslovi zima može biti jako topla i ugodna.
Povećanom potražnjom za ekološki prihvatljivim i jednostavnim rešenjem, nedavno se na tržištu pojavljuju dva nova goriva, a to su briket i pelet.
Drvni briket je gorivo dobijeno preradom otpadnog industrijskog drveta. Mlevenjem i izlaganjem visokim pritiscima u kalupima za oblikovanje povećava se njihova grejna moć, a samim tim i stepen iskorišćenosti goriva što prilično olakšava održavanje grejnog sistema. Jako je zahvalan za skladištenje, jer se izradom potpuno kontroliše izgled i pakovanje te zauzima mnogo manje mesta od drva i uglja. Ne zahteva dodatno održavanje, dovoljno je samo održavati ga suvim. Može se koristiti u skoro svim pećima na čvrsto gorivo jer nije previše jak. Jedina mana bi mogla biti visoka cena koja zavisi od načina izrade i snage.
Kombinovanjem više sistema poput elektronike, mehanike i sitema na čvrsto gorivo dobijen je vid grejanja sa najvećim procentom toplotne iskorišcenosti, a to je pelet. Kod grejanja na pelet dimnjački sistemi ne zahtevaju skoro nikakvo održavanje. Sam pelet je drvna prerađevina koja se pravi od direktno od očišćenih stabala. Sličnom izradom kao briket i jako malom dimenzijom, dozvoljava potpuno kontrolu i programirano doziranje u gorionik, što ga u kombinaciji sa računarom i sistemom prenosa iz skladišta do gorionika svrstava u najlakše iskoristiva goriva. Ne zahteva posebno tretiranje, štedi vreme i snagu, vrlo je zahvalan za skladištenje... Ovo su samo neke od mnogobrojnih prednosti peleta. Problem pri odabiru ovakvog grejanja može nastati zbog početnog ulaganja u ovaj sistem grejanja. Zbog kompleksnosti peći i same njihove kvalitetne izrade instalacija ovakvog grejanja može dostići astronomske cifre. Peći koriste i električnu energiju bez koje bi programiranje i prenos bio nemoguć. Cena samog peleta koliko god da je opravdana usled nedovoljno razvijenog tržišta može biti prevelika na duže staze.
ELEKTRICNA ENERGIJA
Grejanje električnim pećima je najpristupačniji i najzastupljeniji vid grejanja kod nas. Cena kilovata je među najnižim u Evropi, a grejna tela se u sezoni mogu naći bilo gde. Ne zahteva održavanje, cene rezervnih delova su male, a čak i najveće peći zauzimaju malo prostora i mogu se postaviti bilo gde. Kontrola potrošnje je neophodna, jer i pored malih cena kilovata, usred nepažnje lako se mogu napraviti vrtoglavi računi i iz isplativog preći u neisplativo grejanje. Jedini problem kod ovog načina grejanja jeste velika konkurencija proizvođača grejnih tela, što se projektuje njihovim niskim cenama. I pored garancije na ispravnost, znatno se smanjuje kvalitet, što u slučaju visoko zagrejanih objekata može biti opasno pa je prisutnost obavezna. Dobro dizajnirane i jače peći su zbog potrošnje manje isplative. Koliko god da je ovaj vid grejanja pristupačan i lak za korišcenje trebalo bi ipak da bude poslednja opcija.

GAS
Još jedno grejno gorivo vredno pomena je gas. Gas ili plin je jedan od povoljnijih, ako ne i najpovoljniji naftni derivat. Domaćinstva koja imaju mogućnost priključka na gasovod mogu uz prosečne, nekad i niže cene imati dobro zagrejane prostorije tokom cele sezone. Grejni sistemi su vrlo čisti i ne zahtevaju posebno održavanje. Svaka opasnost od ispuštanja gasa može se otkloniti postavljanjem sigurnosnih uređaja i aparata za rano upozorenje. I ako je gas gorivo koje putuje više hiljada kilometara, zbog trenda svetske berze za sada obećava da ce ostati jako povoljno još neko vreme, tako da bi ulaganja u ovaj sistem grejanja mogla biti jako isplativa.
DALJINSKO GREJANJE
Ugradnjom etažnog ili drugog na daljinu prenosnog grejanja se višestruko povećavaju perfomanse i isplativost. Toplotna izolacija koja zahteva velika ulaganja, na duži vremenski period se može biti vrlo isplativa. Medu ključnim uticajima može biti i visina tavanice koja automatski povećava grejni prostor, a takođe treba obratiti pažnju i na ispravnost stolarije. Sve ovo su samo neki od mnogobrojnih faktora koji na prvi pogled nisu mnogo bitni za odabir grejanja, ali mnogo utiču na količinu toplote u našim domovima. Što dovodi do zaključka da je dobra informisanost nekada bitnija od svake povoljnosti. Uz pravi odabir grejanja, leto više ne mora biti omiljeno godišnje doba.

Pretraga