0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Evo kako da učinite vaš dom toplim

20.10.2017. | Izvor: Milica Vicanović |

Bilo da se grejete na gas, drva ili struju, neophodni su nam praktični saveti da nam uvek bude toplo, ali i da nas ne iznenade visoki računi.

Na sajtu nekretnine.rs možete izvršiti pretragu i po vrsti goriva, što će vam znatno olakšati pretraživanje ukoliko želite stanove gde je grejanje isključivo na gas, struju, čvrsta goriva ili lož ulje. Najbolji način da smanjite račune za grejanje i hlađenje, samim tim i uštedite novac je da uradite termoizolaciju.
Ukoliko na stanu ili kući niste uradili profesionalnu izolaciju kako bi se sprečilo gubljenje toplote, postoje načini da se to učini i kada zima počne, jednostavno i brzo.


 

Uz ovih nekoliko trikova toplota se neće gubiti iz vašeg doma:

1. Zatvorite vrata svih prostorija koje trenutno ne koristite, kako se ne bi rasipao topao vazduh.

2. Zapušite pukotine oko prozora i vrata. Kada ovo uradite, značajno ćete smanjiti količinu izgubljene toplotne energije u kući. Ovo naročito važi za stare građevine.

3. Obložite prozorske okvire sunđerom. Sunđeri ili trake posebno namenjene za prozore još jedan su jednostavan način da zadržite toplotu u stanu.

4.Izbegavajte držanje prozora i balkonskih vrata "na kip" jer će vam tako toplina izlaziti, umesto toga provetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

5.Kada je napolju sunce sklonite sve zaklone i pustite da što duže greje prozore, a čim zađe navucite zavese.

6. Pucketava folija može biti odlično rešenje za utopljavanje prozora, koje će sačuvati toplotu vašeg doma. Isecite makazama foliju prema veličini prozorskog stakla. Pomoću raspršivača poprskajte vodu na prozor, stavite foliju na njega tako da mehurići budu spolja i izravnajte po konturama stakla.

7. Na pločice ili parket stavite tepih, biće vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprečavati gubitak toplote kroz hladan pod.

8. Ispustite vazduh iz radijatora. Ako se u sistemu za grejanje čuju neobični zvuci (klokotanje) u njemu ima vazduha. Pošto to smanjuje kapacitet grejanja, preporučljivo je da iz radijatora odmah ispustite vazduh.

 

 

 

 

 

9. Potpuno oslobodite radijatore i druga grejna tela, odmaknite fotelje, stolove, stolice i sve predmete koji se nepotrebno zagrevaju i oduzimaju temperaturu prostoru.

10. Na zid iza radijatora zalepite aluminijumsku foliju za domaćinstvo ili foliju za zaštitu šoferšajbne automobila od sunca. Tako će se toplina “odbijati” o površinu folije i vraćati se u vaš dom, umesto da je “upiju” zidovi.

11. Nakon završetka pečenja ostavite vrata rerne otvorenim jer će tako dodatno zagrejati prostor dok se hladi.


Verujemo da će vam ovi trikovi pomoći da povećate i sačuvate toplotu u domu koji vas neće koštati nikakvih dodatnih ulaganja, a učiniće puno.

Pretraga