0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Bezbedno rukovanje uređajima za grejanje u stanu ili kući.

07.11.2017. | Izvor: Radomir Kuč |

Grejna sezona je uveliko počela. Toplane rade punom parom, grejemo se i pomoću drugih izvora energije kao što su drva, struja, ugalj ili gas... Pored toga da nam stan ili kuća budu topli trebalo bi da povedemo računa i o bezbednosti tokom grejne sezone.

Neretko tokom zime čujemo ili pročitamo na vestima o brojnim požarima i incidentima u stambenim zgradama manjih ili većih razmera čiji je uzrok upravo ljudski faktor odnosno nepažnja prilikom korišćenja peći, grejalica ili električnih radijatora. Evo nekoliko saveta kako da unapredite bezbednost u svom domu.

Daljinsko grejanje (Toplana)
Ono na šta treba da obratimo pažnju pre početka grejne sezone ili kada su probe u toku, je da li su nam u stanu sve cevi radijatora u redu kao i ventili na samim radijatorima. Ukoliko negde primetimo da cev pušta vodu ili neki ventil ne radi kako treba, obavezno treba da pozovemo radnike iz toplane. Stanar nikako ne sme sam da se bavi popravkom ovakvih kvarova.
Grejanje na struju.
S obzirom da danas postoji zaista mnogo načina na koji struja može da se koristi za grejanje (klima uređaj, električni radijatori, grejalice, mini kotao, keramičke ploče, termoakumulacione peći...) veoma je bitno da imamo u vidu stanje elektroinstalacija u kući ili zgradi, i ukoliko su loše, zasterele ili oštećene obavezno ih treba popraviti ili promeniti. Ako je potrebno da promenite kompletnu električnu instalaciju u kući, uvek to gledajte kao na ulaganje u sopstvenu bezbednost, trošak je minimalan u odnosu na visinu štete koju loša instalacija može da izazove. Kada se koriste uređaji poput kvarcnih peci ili grejalica ne zaboravite da nije bezbedno držati ih u blizini nameštaja i ostavljati ih uključene kada izlazite napolje.
Grejanje na čvrsta goriva
Kada je grejanje na čvrsta goriva, kao što su drva ili ugalj u pitanju, potrebno je da obratimo pažnju, pre svega, na dimnjake, na vreme pozovemo dimničara ukoliko je potrebno. Kod ovakve vrste grejanja imamo i dosta otpada kao što su žar i pepeo. Posude sa otpadom moraju redovno da se čiste, pri tom, vodeći računa da ne ugrozimo okolinu ili izazovemo požar. U prostor za loženje nikako ne smemo bacati bočice pod pritiskom ili visokozapaljive supstance poput alkohola ili benzina kao ni otrovne materije (plastiku, gumu itd.).

Pretraga