0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Koji sprat je najbolji za život

09.11.2017. | Izvor: Dragana Braković |

Prilikom kupovine ili iznajmljivanja stana osim cene jako bitan faktor je i sprat na kome se stan nalazi. Opšte je poznato da su cene kvadrata stana u prizemlju i na višim spratovima oko 20-25% jeftinije od kvadrata stana koji se nalaze u međuprostoru, ipak ono što izaberete zavisi samo od vaših potreba i od toga koliko ste spremni na kompromis.

Možemo reći da se kupci najteže odlučuju za one stanove koji se nalaze u prizemlju. Prednosti stanovanja u prizemlju su to da je takve stanove najlakše zagrejati zimi, a leti ohladiti, nema penjanja uz stepenice, a priroda vam je na dohvat ruke.

Mane života u prizemlju jesu da ti stanovi nisu osvetljeni kao na oni na višim spratovima, a i ukoliko nemate deblje zavese ili roletne komšije i prolaznici uvek mogu da vas vide. Najglavnija stavka zbog koje stanovi u prizemlju i nisu toliko polularni jeste bezbednost, jer ako stanujete u prizemlju uvek postoji mogućnost da budete žrtva provalnika, a to znači da nikako ne smete da ostavite oškrinut prozor ili vrata od terase i da izađete iz stana. Ljudi koji se ipak odluče za kupovinu stana u prizemlju spremni su da izdvoje i nešto novca preko kako bi postavili rešetke na prozore i vrata i tako se zaštitili.
Nešto malo traženiji stanovi su oni stanovi koji se nalaze na poslednjem spratu. Kao i svi stanovi i oni imaju svoje prednosti i mane, najveća prednost je ta što nema buke od komšija iznad, jedni su od najsvetlijih stanova u toku cele godine i ti stanovi uglavnom imaju najveće terase sa kojih se pruža najlepši pogled. Jedna od najvećih mana života na poslednjem spratu jesu stepenice, još ako zgrada nema lift ili se on često kvari nećete imati problema da se skinete u kupaći sledeće godine. Stanove na poslednjem spratu je zimi teško zagrejati, a leti ohladiti, a uvek postoji i mogućnost da hidroizolacija nije dobro odrađena. Ukoliko živite blizu neke prometne ulice spremite se na to da ćete buku čuti mnogo jače nego na nižim spratovima. Naravno sve ovo je lako rešivo ulaganjem u kvalitetnu izolaciju i dobre prozore. 
Stanovi u sredini nemaju sve prednosti stanova iz prizemlja i sa poslednjeg sprata ali su daleko traženiji pogotovo oni na nižim spratovima. Prednost ovakvih stanova je da su oni najbolji zbog izolacije i ukoliko dođe do bilo kakvih problema u zgradi zaštićeni ste jer se nalazite u zlatnoj sredini. Stanovi na drugom spratu su najtraženiji jer su lako dostupni kada zgrada nema lift ili je u kvaru.

Pretraga