0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Deda Mraz živi u Gostivarskoj - Praznik u Beogradu

20.12.2017. | Izvor: A.Kalaba, Ž.Mrđa, V.Nikolić | Foto: V.Mitić, M.Lukić, O.Bunić, P.Marković, M.Mitrović |

Beograd ima kuću u kojoj je paljenje novogodišnje rasvete postalo događaj za sebe, Beograd ima Vasinu tortu, rusku salatu, sarme, kafane i žurke. Naš grad ima sve. Na ličnu inicijativu jednog mladića sa Voždovca, Beograd je dobio kuću u kojoj je svečano paljenje novogodišnjih lampica postalo događaj za sebe.

Kuća u Gostivarskoj ulici na Voždovcu već godinama važi za najukrašeniju kuću u Beogradu tokom novogodišnjih praznika, a više puta je i zvanično ponela tu titulu na gradskim konkursima. U toj kući sa svojom porodicom živi Vuk Tomić, PR menadžer agencije New Moment, organizator događaja,
kreativac, koga Beograd zna i kao Deda Mrazovog pomoćnika, momka koji svake godine udahne Beogradu malo praznične magije. Naime, Vuk je od malih nogu navučen na novogodišnju atmosferu. Čitave godine prikuplja ideje, ukrase i lampice, osmišljava dekoraciju i stvara – čaroliju. 
– Gde god bih se zadesio, ukoliko ima ukrasa i sijalica, to bi uvek bio moj izbor pre nego igračke i suveniri. Mojim roditeljima i sestrama to, naravno, nije bilo baš skroz jasno, ali ja sam potpuno predano sledio taj unutrašnji osećaj radosti koje su novogodišnji ukrasi budili u meni sva-
ke sezone. Na časovima u školi pravio sam planove i skice za ukrašavanje kuće, nisam prestajao da razmišljam o tome. Došao je i konkurs za najukrašeniju kuću u Beogradu 2005. godine na kome sam osvojio glavnu nagradu i biloje baš nestvarno. Moj hobi, nešto što samo ja razumem i što samo za mene ima vrednost, odjednom je dobilo vrednost za široku publiku – priseća se Vuk.
Njegova fascinacija novogodišnjom atmosferom nije se promenila, ali je godinama sazrevala, razvijala se, dobijala na kreativnosti i šarmu i od dečjeg duševljenja izrasla u pravu umetnost. 
– Cela priča oko najukrašenije kuće u Beogradu sada već dugo traje, dosta toga se menjalo, ali uvek sam se trudio da čitava dekoracija ima smisao, da ne bude prenapadna, da nema previše boja, da svake godine ubacim nešto novo – kaže Vuk. I kada više nije imao šta da ubaci, smišljao je svoje ukrase koje bi ručno pravio. Počelo je s nekoliko zvezda od žice, a danas su to ozbiljni dekorativni elementi koji se izdižu i dva metra iznad visine krova.
– Sam sam napravio montažno-demontažnu noseću konstrukciju, koja svake godine ima drugačiji oblik na osnovu moje inspiracione skice. To je, iskreno, najveći izazov. Ona mora da se desi u trenutku inspiracije kada, odjednom, ispred sebe zamislim novu dekoraciju za dolazeću sezonu i zabeležim je na papiru. Posle se ta skica pretvara u detaljne nacrte i mere, potom kupujem materijal i ručno pravim sve elemente. Već godinama mu pomažu prijatelji, mama i tata, koji spremaju kafu i kuvanu rakiju, kolege... Tim je sve veći svake godine, a u susret 2018. Vuk najavljuje poseban specijalitet – muzičku sinhronizaciju cele postavke.
– To sam odavno video na snimcima novogodišnjih entuzijasta iz Amerike i poželeo da prikažem nešto slično svima koji dolaze da podele moju radost. Ove godine će
se to konačno desiti, prvi put u našoj zemlji! A desiće se u noći svečanog paljenja sijalica, koje je postalo događaj za sebe. Vuk nakon napornog rada na postavljanju dekoracije jedva čeka momenat kad će njegovo delo zasjati punim sjajem, kao i stotine Beograđana koji uživaju u bajkovitom prizoru i prazničnoj atmosferi.
– Neki kažu da je velika gužva, ali ja kažem da izgleda spektakularno. I to je počelo spontano, kada sam porodicu pozvao da vidi kako izgleda dekoracija, pre više od 10 godina. Sledeće godine su se pridružile komšije, pa društvo iz odeljenja, jedne godine došli su članovi hora u kom sam tada pevao, naredne godine bend... Postajalo je sve veće i zabavnije. Sada je to ozbiljan događaj, kome prisustvuju stotine građana, mediji, u programu učestvuje na desetine izvođača, dele se slatkiši deci, uz odbrojavanje i vatromet pale se sve sijalice, jednim jedinim potezom.
– Već tri godine neizostavan je i nastup hora Merry Gospel sa svojim božićnim programom, u kome i ja pevam. Ponosan sam na to što je naša kuća danas sinonim za prazničnu atmosferu u Beogradu, što deca veruju da u njoj živi Deda Mraz i što je jedna sasvim obična kuća postala nadasve neobična, jedinstvena i, kako mnogi kažu, čarobna kuća iz bajke. Ja živim tu bajku, verujem u nju i s mnogo entuzijazma je pretvaram u stvarnost svake godine – kaže Vuk. Čak i ako ne verujete u Deda Mraza, čak i ako je za vasdoček Nove godine noć kao i svaka druga, na Vukovu energiju ne možete da ostanete ravnodušni.

Ovaj i još mnogo tekstova pročitajte u ELEVATE magazinu:

Pretraga