0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Beograd je egzotičan čak i zimi

09.01.2018. | Izvor: Elevate Magazin / foto: G.Srdanov, V.Živojinović |

Jednog dana smo, bežeći od hladnoće, otkrili Botaničku baštu. Kakvo mesto! Staklena bašta je puna tropskog bilja i čudesne flore, ovo mesto mi je oduzelo dah...

Moje ime je Harvi Parker. Pre četiri meseca sam se preselio iz Brajtona u Beograd sa svojom ženom i osamnaestomesečnim blizancima da radim kao art direktor u Nordeusu, neverovatnoj srpskoj gejming kompaniji. Živimo na Senjaku, zelenom predgrađu Beograda. A ovo je moj izbor najlepših mesta ovoga grada...

Zemun:
Zemun je nekad bio zaseban grad, sa druge strane granice sa Austrijom, preko reke. Sada je deo Beograda, ali očigledno je zadržao posebno austrijsko nasleđe. Stari grad je očuvan i prepoznatljiv po rekama i divnim tornjevima starih crkava. Smatram da je jednako fascinantno posetiti modernije delove Zemuna, a najbolje su ulice u kojima se graniče staro i novo, moderne zgrade i stari trgovci. Najbolji restoran u Zemunu je Šaran – izuzetno porodično mesto koji nudi specijalitete od morske i slatkovodne ribe. Tu sam jeo najbolju ribu! Ako uhvatite taksi do Šarana, izađite malo ranije i idite niz reku, osećaćete se kao da ste u drugom gradu.

Design District:
Ovaj skriveni dragulj je nekada bio napušteni tržni centar i danas izgleda pomalo nepristupačno kad dolazite iz određenih pravaca, ali ne dajte da vas to odbije. Tu ćete naći vrhunsku modu – od lokalnih dizajnera do zanatlija i žena koje direktno prodaju svoju robu, ali i odličnu kafu, vino i muziku.

Homa:

Nećete baš naleteti slučajno na ovaj ušuškani restoran, pa zato sebi pribeležite da tamo odete. Homa je moderan, svetski klupski bistro, koji služi sezonska jela kao savršen romantičan obrok. Ima i dečji meni, ali pošteno da vam kažem, zadržite ovo mesto za sebe! Probajte meni u kombinaciji sa srpskim vinom koje je odlično. Osoblje je toplo i na raspolaganju, a hrana je neverovatna. Možete mi se kasnije zahvaliti.

Staklena bašta:

Kada smo prvi put stigli u Botaničku baštu, bili smo pomalo razočarani. U Velikoj Britaniji smo se malo razmazili neverovatnim baštama koje možete naći na svakom koraku. Ali onda smo ugledali staklenu baštu i ušli da se sakrijemo od hladnoće. Kakvo mesto! Puno tropskog bilja i čudesne flore, oduzelo mi je dah... Nemojte zaboraviti na kameru – snimite mnogo slika i selfija kako biste mogli da dokažete drugima da je Beograd egzotičan u zimskom periodu i ubedite ih u to.

Igraonice:
Ako dolazite sa decom u Beograd, obratite pažnju na zatvorena dečja igrališta ili soft plays, kako ih zovemo u Velikoj Britaniji. U skladu sa srpskim gostoprimstvom, igraonice su neverovatna mesta, besprekorna, dobro premljena, nude dobru hranu i piće, a najbolje od svega je što se ljubazno osoblje rado igra s decom, pa možete da uživate u zasluženom odmoru i pauzi! Većina tržnih centara ima igraonicu, a u gradu postoji mnogo takvih mesta. Vikendima mogu biti rezervisane za zabave, ali izguglajte „igraonica“ i jedan brzi poziv će rešiti problem, naći ćete sigurno neku slobodnu. Postoje i veliki bazeni koji su sjajni za decu, poput Holivudske zemlje na Novom Beogradu. Srećna deca jednako je – srećni roditelji.

Masaža:
Moja supruga i ja smo imali sreće da mnogo putujemo, a jedna od poslastica u kojima uživamo kad smo u jugoistočnoj Aziji svakako je masaža. Otkrili smo, međutim, da Beograd nudi masažu svetske klase, a cene su takođe prava poslastica! Posetite Jai Thai na Senjaku – čim prođete kroz impresivna vrata prebacujete se u pravi tajlandski hram.

Ada Ciganlija:
Beograd je iznenađujuće zeleni grad sa dugim vrelim letima i mnogo parkova za uživanje i Ada Ciganlija je naš omiljeni zeleni deo. To je ostrvce na reci Savi, koje nije samo idealno u vreme letnje sezone, već tokom čitave godine, s restoranima i uslugama iznajmljivanja bicikala, što je sve aktuelno i tokom zime. Odlično je što možete brzo i jednostavno pobeći iz grada.

Opera:
Već smo nekoliko puta uživali u operi ovde jer su cene karata veoma razumne. Narodno pozorište je relativno mali prostor, što znači da imate odličan pogled, bez obzira na to gde sedite. Programi su obično na ćirilici, tako da ako vaš srpski ili italijanski nisu na zavidnom nivou, najbolje je da se upoznate sa pričom pre nego što odete u pozorište, pa možete da pratite šta se dešava i uživate u predstavi.Rajićeva šoping centar: 

Šoping je sjajan u Beogradu, a u samom centru grada otvoren je nov šoping centar. Ima restorane za porodice, igraonicu, blizu je Kalemegdanske tvrđave i zoološkog vrta, tako da ako želite da idete u kupovinu i pritom usrećite decu, ovo je pravo mesto. Nemojte se isključivo držati glavne šoping ulice – odavde možete krenuti u istraživanje Dorćola.

Muzej savremene umetnosti:

Muzej je nedavno ponovo otvoren, a nalazi se kod ušća reka na Novom Beogradu. Sadašnja izložba Sekvence vodi vas kroz noviju istoriju regiona. Posle posete muzeju shvatio sam da su grafiti dobili potpuno nov kontekst u izražavanju ovog grada.

Ovaj i još mnogo tekstova pročitajte u ELEVATE magazinu:

Pretraga