0
Loading...
0Moji Favoriti
Loading...
Mi tražimo za vas Ostavi oglas

Zlatibor - jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji

16.01.2018. | Izvor: Dragana Braković |

Ova planina pre svega izuzetne lepote za mnoge prestavlja planinu pogodnu za zimovanje ili za beg od vrućene u letnjim mesecima. Mnogi nisu ni svesni koliko prirodnih lepota ona zapravo krije.

Zlatibor kao jedna od najlepših planina u Srbiji bila je oduvek odredište za one koji su tragali za zdravljem, ali i za mirom. Turizam na Zlatiboru počeo je da se razvija tek kada je kralj Aleksandar Obrenović jednog toplog avgustovskog dana rešio da napravi piknik na proplancima Zlatibora. To je bilo dovoljno da se počnu graditi letnjikovci i vile. U početku najzanimljivija je bila lokacija je bila upravo Kraljeva glava (mesto gde je kralj napravio piknik), ali ubrzo je gradnja krenula i na drugim Zlatiborskim visevima: Palisad, Ribnica, Oko…

A onda je još jedan kralj u potrazi za zdravljem posetio Zlatibor Petar I Karađorđević nakon čega su izgrađeni prvi veliki objekti hotel "Kraljeva voda" - današnji restoran "Srbija" - vila "Čigota" i pekara.
U jeku zimske sezone Zlatibor jedan od najpopularnijih turističkih centara u Srbiji, koji svojom lepotom i šarmom privlači iz godine u godinu sve više turista. Gde tačno boraviti na Zlatiboru uglavnom muči turiste koji se odluče za ovu planinu. Sam centar Zlatibora ima veliku ponudu apartmana i vikendica, ali svakako ne smemo zaboraviti i seoski turizam. U samoj okolini Zlatibora krije se bar desetak sela i turističkih naselja izuzetne lepote. Ne zna se da li je lepša valovita Dobroselica, romantična naselja Vodice i Šajnovci, šumoviti Ljubiš, ljupko Gostilje, tradicionalno Sirogojno, intrigantno Stublo…. Za ljubitelje dobrog zalogaja i kvalitetnog cuga kao naručeni su sela Mačkat i Šljivovica.
Među njima preovladavaju šarmantne vikendice sagrađene u etno stilu od borovih talpi. Veliku pažnju privlače seoska gazdinstva u kojima je objedinjena usluga smeštaja i ishrane.
Ali najveći adut zlatiborskih sela predstavlja odlična putna infrastruktura, tako da se do njih dolazi bez većih poteškoća. Dobra povezanost putevima omogućava da ljubiteljima zimskih sportova,brzo i lako stignu do ski centra Tornik koji raspolaže sa četiri staze ukupnog kapaciteta sa oko 5400 skijaša na sat.

Pretraga