');
23
Mar
kafareciklaza04.jpg
nekretniners

Reciklaža kafe: Kako iskoristiti nepoželjan komunalni otpad

facebook messenger viber
Od prihrane zemljišta i pesticida za zaštitu bilja do prefabrikovane sirovine za proizvodnju upotrebnih predmeta.

Nepoželjan kanalizacioni otpad pored čvrstih nerastvarajućih materija čine i tečnosti koje se teško rastvaraju: ulja, masti ali kafeni talog.
Masne i zauljene materije teško se razlažu u vodi i u stanju male pokretljivosti se, zbog manje specifične težine, penju i usporavaju oticanje gornjih slojeva, a ukoliko se usput vežu za neki čvrst organski otpad, sprečavaju njegovo rastvaranje i dolazi do zastoja u donjim slojevima. 
Otpad od kafe je posebno je nepoželjan jer se zrna ne mogu potpuno rastvoriti, a u cevima, ukoliko je oticaj usporen i nema povremenog ispiranja, dolazi i do taloženja i začepljenja.
nekretniners kafareciklaza01.jpg Iznenadićete se na koji način je sve moguće iskoristiti upotrebljenu kafu i reciklirati je.
Preporuka je da se iskorišćena prehrambena ulja i masti odlažu zasebno, kao čvrst komunalni otpad. Upotrebljena ulja i masti se, recimo, mogu odlagati u neku čašu od jogurta ili kesu, a talog od kafe može biti recikliran i koristiti se kao prihrana zemljištu.
Od toga da je možemo koristiti kao prihrana zemljišta i pesticid za zaštitu bilja, do primera gde ona postaje prefabrikovana sirovina za proizvodnju upotrebnih predmeta. Upotreba naizgled otpadnog materijala moguća je ne samo u kućnim uslovima već i na nivou najvećih proizvođača ovog otpada – restorani i kafeterije.

Đubrenje kafom
Postoji nekoliko načina kako da upotrebljenom kafom negujete baštu i bilje. Kafa kao đubrivo, dekorativni malč, dodatak procesu kompostiranja i pesticid samo su neki od funkcija koje ovaj svakodnevni otpad u jednom domaćinstvu može da ima. Kafeni talog je pun nitrogena i minerala korisnih za rast i razvoj biljaka.
nekretniners kafareciklaza02.jpg Naročito je pogodan kao prihrana paradajzu, šargarepi, borovnicama i zeleni jer kofein obezbeđuje kiselost tla koja ovim biljkama prija. Pored hranjljive uloge, kafa poseduje i prirodne agense koje štite biljke od štetočina, pre svega crva i puževa. Prihrana i zaštita bilja kafom podrazumeva njeno mešanje sa zemljanim materijalom, ali ukoliko sam kafeni talog nanosimo kompaktno u većim slojevima na zemljište dobija se sloj koji zadržava dragocenu vlagu i sprečava prodor vazduha. Crna podloga od kafe daće i lep vizuelni efekat naročito ukoliko se nanese oko cveća.

Nameštaj od kafe
Reciklaža kafe uspešno se odvija već nekoliko godina u svetu. Niska cena otkupa i veoma mala količina štetnog otpada prilikom prerade neki su od glavnih razloga zašto ovaj “nepoželjan” otpad možemo smatrati ekološkim pa i profitabilnim resursom budućnosti.
nekretniners kafareciklaza03.jpg Vrlo zanimljiva priča o reciklaži otpada kafe i održivom poslovanju dolazi nam iz Engleske. Priča o prefabrikaciji otpada kafe počinje idejom dizajnera Adama Fairweathera s ličnim velikim porivom za inovacijama na polju obnovljivih izvora da bi u daljem razvoju njegova pasioniranost rezultirala sjajnim eko-recikliranim materijalom.

Opširnije pročitajte OVDE.