');
08
Nov
decja soba
privatna arhiva

Kako da uredite malu sobu za vaše dete

facebook messenger viber
Uređenje životnog prostora može biti lak zadatak kada znate šta želite, ali može i zadati velike glavobolje ako raspolažate malim prostorom koji treba urediti. Pogotovo težak zadatak predstavlja uređenje dečije sobe, jer tu treba uzeti mnogo elemenata u obzir.

Bitno je da ovaj prostor odgovara detetovim godinama i potrebama, da oslikava njegovu ličnost na što bolji način, ali i da zadovoljava svu funkcionalnost koja je detetu potrebna.

Prvi i osnovni korak kod uređenja bilo kog prostora jesu zidovi. Zidove sobe vašeg mališana obojite nekom neutralnom bojom, a zatim ih “osvežite“ nekom nalepnicom ili tapetom po koje sada stvarno mogu da se nađu u velikom broju dezena i atraktivnih motiva. Naravno prvo se posavetujte sa detetom koje boje i motive želi u svojoj sobi.

Nameštaj u dečijoj sobi pre svega mora biti bezbedan i upečatljiv, ali i da zadovoljava potrebe mališana za odmorom, igrom i školskim aktivnostima. Ovo može prestavljati problem ukoliko je prostor koji uređujete jako mali, zato predlažemo da nabavite nameštaj koji štedi prostor, a zadovoljava sve potrebe mališana. Većina prodavnica nameštaja u svojoj ponudi imaju već gotove dečije sobe, a takođe možete i sami kreirati zajedno sa svojim mališanom njegovu sobu iz snova.
nekretniners decjasoba3.jpg Vertikalni prostori u dečijim sobama često znaju da ostane neiskorišćen, jer se vodimo logikom da ono što mališanima nije na dohvat ruke je nepotrebno, ali taj prostor možemo iskoristiti postavljanjem polica koje će iskoristiti za odlaganje trofeja, medalja, pohvalnica, plišanih igračaka i svih onih stvari koje se ne koriste svakodnevno.
nekretniners decjasoba2.jpg Ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste osvetljenje sobe, treba obezbediti dovoljno dnevnog svetla u sobi, a za večernje sate treba obezbediti stonu lampu koja se može pomerati prema potrebama.
Takođe soba mora imati mogućnost da se zamrači što možete postići rolo zavesama ili draperijama. Naravno uskladite ih sa bojama i motivima sobe.
nekretniners decjasoba4.jpg Obezbedite deci razne kutije za skaldištenje kako bi mogli da organizuju svoje stvari, a samim tim i soba će izgledati veća. I imajte na umu da šta god da menjate i preuređujete u dečijoj sobi obavezno uključite i mališana u ceo proces.