10
Jan
Skijalište
iStock

Skijalište za svetski krem: Kortina Dampeco, Italija

facebook messenger viber
Ukoliko tragate za najizazovnijim stazama, uputite se u kraljicu Dolomitskih Alpa, koje obožava i svetska elita. Jedinstvena lepota okolnih planinskih vrhova, na oko dva sata vožnje od Venecije, privukla je i filmske producente, pa je tu boravio i najpoznatiji svetski tajni agent Džejms Bond.

Crne i divlje staze na visini do 3.000 metara, duge 115 kilometara sa 34 lifta, idealne su za napredne skijaše i profesionalce. Na sve njih ući ćete uz ski-pas Dolomiti superski. Za ovaj deo Dolomita, koji je pod zaštitom Uneska, kažu da je među najboljim skijalištima ne samo u Italiji nego i u svetu. Sa planinskih vrhova Činkve tori, od kojih zastaje dah, možete se spustiti pravo u grad.

iStoc skijanje

APRES SKI
Ovaj gradić vrvi od prefinjenih butika, antikvarnica, prodavnica bundi i dizajnirane ski-opreme, a u vinarijama i barovima čeka vas provod za nezaborav. U ovom šarmantnom romantičnom skijalištu, koje je 1956. godine bilo domaćin Zimskim olimpijskim igrama, naići ćete na stare katedrale od kamena, a nemojte se začuditi ako pored nemačkog i italijanskog čujete i latinski, jer lokalci govore ovim izumrlim jezikom.

SMEŠTAJ
U Kol Galini iskusićete nesvakidašnji doživljaj jer tu možete spavati u apartmanu s plafonom od stakla, pa ćete, pre nego što utonete u san, uživati u zvezdanom nebu. Tu je i Ankora, hotel sa četiri zvezdice, koji krase drveni balkoni i sobe sa antikvitetima.

Ovaj i još mnogo zanimljivih tekstova pročitajte u januarskom izdanju ELEVATE magazina.

privatna arhiva Elevate januar 2019