20
Feb

Srbi stanove kupuju preko kredita, EVO KO SU PROSEČNI KUPCI!

"BALON ĆE MORATI DA PUKNE" Srbi stanove kupuju preko kredita, "foto robot" prosečnog kupca: mlađi par sa VEĆIM PRIMANJIMA. U zavisnosti od agencije, između 50 i 80 odsto svih prodatih stanova u Beogradu kupljeno je potpuno ili delimično preko stambenih kredita, kažu vlasnici nekih od najpoznatijih agencija za nekretnine.

- U mojoj agenciji je oko 80 procenata kupaca koji nekretnine kupuju uz pomoć kredita. Mi radimo i za deset banaka procene nepokretnosti, i sa sigurnošću mogu da kažem da na tržištu stanova u Beogradu dominiraju kreditni kupci. Između ostalog, to je i doprinelo da cene kvadrata ovako idu gore - kaže Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za nekretnine koja se ovim poslom bavi već 28 godina.

"Foto robot" prosečnog kupca stanova u Beogradu pokazuje mlađi par, između 35 i 40 godina, sa ili bez dece, koji zarađuju nešto iznad prosečnih primanja, i ispunjavaju sve uslove da dobiju stambeni kredit. Uglavnom su zaposleni u dobroj stranoj firmi, ili u nekoj državnoj. Najčešće kupuju nekretnine u vrednosti od 55.000 do 75.000 evra. Za nekretnine čija vrednost prelazi 200.000 evra keš kupci su nešto češći, ali se takve nepokretnosti kupuju i delimično iz kredita.

- Poslednjih godinu ipo dana cene stanova i kuća su drastično otišle gore, i ja mislim da je ovo balon koji će jednom morati da pukne. Sada je najbolje prodati, ali pošto su krediti izuzetno povoljni, svi koji mogu da ih dobiju oni i kupuju - priča za Kamaticu, Kaća Lazarević, i navodi primer zgrade u Mirijevu koja se prodaje za 1.600 evra po kvadratu. Takva cena, za tu lokaciju, nikada nije bila u njenoj skoro tri decenije dugoj karijeri u oblasti nekretnina.

Miroslav Cvetković je vlasnik agencije za nekretnine pune 23 godine, i sa sigurnošću tvrdi da se najveći broj stanova u Beogradu proda preko kredita.

kupovina stana

- U mojoj agenciji preko 50 procenata kupoprodajnih ugovora obavimo potpuno ili delimično uz pomoć kredita. Najčešće se kupuju nekretnine u vrednosti od 65.000 do 70.000 evra - obašnjava Miroslav Cvetković, vlasnik agencije "Cvetković-Roškov" nekretnine. On dodaje da su trenutno najpopularnije lokacije od Skadarije do Tašmajdana, uglavnom manji stanovi, koji brzo mogu da se izdaju. Kod porodičnog stanovanja kupcima je od presudne važnosti mogućnost parkiranja.

- Stanovi su traženiji od kuća, jer su između ostalog, cene kuća precenjene. Prodavci u njima vide i deo profita koji se može dobiti ukoliko se na tom mestu napravi zgrada - objašnjava vlasnik "Cvetković-Roškov" nekretnina.

Osim same lokacije na cenu stana utiče i "mikro-lokacija", kvalitet završne obrade, ali i luksuzni detalji koje je investitor ili prodavac stana ugradio u nepokretnost.

Najskuplji delovi Beograda

Centar grada, Vračar i Novi Beograd su trenutno najskuplje lokacije u Beogradu. U konsultantskoj kući za nekretnine CBRE kažu da je prosečna cena stanova u prethodnoj godini bila je 1.190 evra po kvadratnom metru u starogradnji i 2.050 evra po kvadratu u novogradnji, što je poskupljenje za sedam odsto u odnosu na 2017. godinu.

Kamatica.rs / Blic.rs