');
18
Mar

Kako se pravilno boje zidovi i koje farbe treba odabrati

facebook messenger viber
Bojenje zidova i plafona jedan je od onih poslova u enterijeru koje možete obaviti i sami, naravno, ako znate kako se to pravilno radi i koje boje treba da odabrati. Krenimo od odabira boja.

Koju boju odabrati
Postoje tri vrste boja za farbanje zidova i plafona: poludisperzija ili obična boja, disperzija i akrilna boja.

Poludisperzija nije periva i uglavnom je grublje strukture, to jest, na njoj se vide granule. Cena materijala iznosi od 0,2 do 0,5 evra/m2 površine koja se boji.

Disperzija je periva boja koja je skuplja od poludisperzije. Finije je strukture i ima bolju pigmentaciju od poludisperzije, a samim tim i bolju pokrivenost od poludisperzije. Cena materijala kreće se od 0,4 do 1 evra/m2. Najjeftinija je, naravno, bela a cena raste s tamnijim tonovima.

Akrilne boje su visoko kvalitetne boje koje su takođe perive. Izuzetno su fine teksture i nanose se u tankom sloju pošto imaju veliku moć pokrivanja. Međutim za njih je potrebna posebna priprema, to jest, gletovanje dva do tri puta i to pod reflektorima. Cena akrilnih boja kreće se od 1 do 1,5 evra/m2 u zavisnosti od nijanse. Postoje akrilne boje koje koštaju i do 3 evra/m2!

Postupak krečenja
Pre bojenja potrebno je zidove preći podlogom. Postoje dve vrste podloga: akrilna i podloga za boju. Podloga je bitna jer tek kada se ona nanese vidi se u kakvom stanju je zid ili plafon. Cena podloge je oko 0,5 evra/m2 s uračunatim materijalom i rukama.

Pre početka krečenja prvo zaštite parket i nameštaj. Koliko se na početku posvetite zaštiti koliko ćete na kraju uštedeti na čišćenju nakon krečenja. Celofan ili karton su zato obavezni pomoćnici! Računajte da zaštita poda s kartonom i folijom košta oko 0,65 evra/m2 podne površine. Cena kartona je oko 0,35 evra/m2, cena folije oko 0,2 evra/m2 i krep traka koju ćete potrošiti na spajanje kartona, zaštitu parket lajsni i  maski oko 0,1 evra/m2.

Sledeći korak je da pažljivo skinete postojeće maske utičnica i prekidača.

Na spoj plafona i zida postavite krep traku. S njom ćete napraviti ravnu liniju na spoju dve boje.

Podloga za krečenje mora biti čista i suva, bez prašine. U ovome vam pomaže podloga, to jest, prajmer koji se nanosi pre krečenja, a koji služi da se površina zida očisti. Ona se nanosi četkom ili valjkom.

Nakon ovoga možete krenuti s krečenjem. Prvo je potrebno da razredite boju sa vodom. Boja ne treba da je preretka jer će se onda razlivati. Ako je pregusta neće se lepo nanositi na zid. Majstorski savet je da dodate vode otprilike koliko fali u kantici do same ivice. Naravno, mešanje izvedite u većoj kanti.

Opširnije pročitajte na Gradnja.rs