06
Apr

Jezero Zaovine je nekada bilo DRAGULJ SRBIJE, a sada...

Zaovinsko jezero na Tari ovih dana liči na sve drugo osim na vodni dragulj okružen šumama Pančićeve omorike, na čije divote su naviknuti turisti, izletnici, ribolovci, rekreativci, svi koji ovu akumulaciju doživljavaju kao čar planinske divljine.

Zbog ispuštanja vode koja se koristi za proizvodnju struje, nivo Zaovina je drastično opao. Zalivi su bukvalno presahli, iza vode koja je otekla cevima ostale su gole strmine, vodeno prostranstvo se povuklo oko korita Belog Rzava, dubinski se prepolovilo. Jezero je pretvoreno u ruglo. Prilazak površini vode sada zahteva spuštanje ili niz stenovite litice ili gaženje blata do kolena. Vodostaj iz dana u dan opada, jezero nestaje, slike su sve tužnije i ružnije.

Opet, lepota i atraktivnost jezera na Tari, do kojeg dođe svaki turista koji poseti ovu planinu, tek su sekundarne svrhe njegovog postojanja jer Zaovine su reverzibilno jezero Hidroelektrane "Bajina Bašta" i njegove česte oscilacije su predviđene. Jezero u srcu planine osmišljeno je kao jedinstven elektrohidrološki poduhvat da primi veću količinu vode koju Drina donese u jezero Perućac. Voda iz Perućca, kada nema velike potrošnje struje, izbacuje se pumpama i cevima, penjući se uz Taru, dospeva u Zaovine. Kad nivo Perućca opadne i kad se javi potreba za većom proizvodnjom struje, voda iz zaovinskog "skladišta" se vraća niz planinu, direktno u turbine hidroelektrane.
Jezero Zaovine

Zaovinsko jezero nalazi se u sastavu Nacionalnog parka Tara, a zaposleni u ovom preduzeću su ogorčeni zbog trenutnog stanja akumulacije i ukazuju na posledice prevelikog ispuštanja vode.

- Više od polovine, možda i dve trećine jezera je ispražnjeno. Voda konstantno opada, pre nekoliko dana jezero je bilo 31 metar, a trenutno je 36 metara ispod maksimuma. Toliko je vodostaj opao po vertikali, dok zbog kosih obala to izgleda mnogo više. Zalivi su suvi i pusti, a turisti koje ovde zatičemo su zgroženi - priča za "Blic" Siniša Jevtić, upravnik ribarskog područja NP Tara.

Opširnije pročitajte na Blic.rs