12
Apr

Štrajk katastra traje 37 dana, promet nekretnina je STAO, a da li se nazire kraj?

Građani će od 15. aprila ponovo moći da ostvare sva svoja prava i dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti pošto je uredbom Vlade deblokiran rad te institucije, saopštio je Republički geodetski zavod.

Tog dana na snagu stupa uredba Vlade o minimumu procesa rada u RGZ-u kojom se staje na kraj blokadi Katastra, navodi se u saopštenju RGZ-a. Država je, kako se dodaje u saopštenju, pokrenula mehanizme kako bi zaštitila građane da "ne postanu kolateralna šteta pokušaja realizacije projekta blokade državnih i javnih institucija".

U saopštenju se navodi da su "digitalizacija radnih procesa u Katastru i uvođenje brojnih antikoruptivnih mera izazvali očekivan otpor kod državnih službenika u katastrima, ali je zbog nezadovoljstva u neformalnim političkim i finansijskim centrima moći došlo do eskalacije problema i blokade katastra".

- Uvođenje transparentnosti i efikasnosti radnih procesa predstavlja smetnju onima koji su godinama lovili u mutnom, a lako dostupni podaci Katastra u digitalnom obliku i na mobilnom telefonu uskratili su izvor prihoda onima koji su se bavili poslovima u sivoj zoni i zamajavali građane da je loš katastar uzrok njihovih problema - navodi se u saopštenju RGZ-a koje je potpisao direktor Zavoda Borko Drašković.

Opširnije pročitajte na Blic.rs