');
14
May
zid obložen drvetom
privatna arhiva

Zid obložen drvetom – efektno enterijersko rešenje

facebook messenger viber
Imate zid koji ne znate kako da dekorišete? Šta kažete na predlog da ga kompletno obložite u drvo?! Nije komplikovano. Pogledajte kako!

U enterijerima je bitno imati fokusnu tačku, odnosno, nešto što će privući pažnju posmatrača i nešto što će prostoru dati karakter. To može da bude i zid koji će biti dekorativan tako što će te ga obložiti univerom. Univer je relativno povoljan materijal koji osim za pravljenje nameštaja može poslužiti i za oblaganje zidova. Dovoljno je otporan, a njegova tekstura drveta će utopliti prostor i učiniti ga interesantnim.

Za početak, potrebno je izabrati konkretan univer. Oni se mogu naći u najrazličitijih drvenim teksturama pa odaberite onaj dekor koji najviše odgovara vašem enterijeru. U našem primeru korišćen je Eggerov univer H3451 ST22 s tamnim kantom Egger Lava siva jer smo želeli da spojevi budu naglašeni.

Isecite ploče od univera u kvadrate, pravougaonike ili trouglove, a dimenzije odredite naspram veličine vašeg zida. Mi smo se odlučili za kvadratni oblik 60×60 cm od univera s teksturom drveta i ABS trakom u crnoj boji kako bi se dobio naglašen spoj ploča.

privatna arhiva zid obložen drvetom

Svaka ploča na bočnim stranama mora biti izbušena za keksove, to jest, za drvene spojnice koje neće biti vidne kada se ploče postave na zid. Sa zadnje strane ploče se pričvrste metalne spojnice koje su ravne i koje će služiti za spajanje ploča za zid dok ih drveni keksovi spajaju jedan za drugi.

Mi smo se odlučili da ploče ređamo naizmenično u odnosu na teksturu drveta kako bi dobili dodatnu dinamiku zida. Dakle, jedna ploča horizontalno, jedna vertikalno s godovima i tako ponavljati u šahovskom polju.

Opširnije pročitajte na Gradnja.rs