23
May

Kupili su stan, upisali se u katastar, a onda im je na vrata ZAKUCAO IZVRŠITELJ!

Slučaj je za nauk svim vlasnicima nekretnina - Iskustvo nas je naučilo da pri kupovini stana treba biti vrlo oprezan. Treba detaljno pregledati sve papire i imati uvid u katastar.

Prema slučaju porodice Pavićević, međutim, ne treba zaboraviti ni proveriti da li je stan eventualno evidentiran u Agenciji za privredne registre (APR).

Naime, dve godine posle kupovine stana, na vratima im se pojavilo obaveštenje javnog izvršitelja i šok za vlasnika posle čitanja.

- Shvatili smo da na našoj privatnoj adresi postoji preduzeće - kaže vlasnica stana Stanka Pavićević.

Stan je prilikom kupovine bio potpuno čist u katastru, ali da se još vodi kao sedište firme porodica je saznala uvidom u dokumentaciju Agencije za privredne registre.

- Rečeno mi je da postoji zakon koji to dozvoljava, ali i da postoji jedna tačka u tom zakonu gde se za to odgovara tri do pet godina. Nikada nisam saznala kojim metodama da iskoristim tu tačku - navodi Pavićevićeva.

"Kad registruje firmu, osnivač prijavljuje i sedište, odgovara za tačnost podataka bez dokaza o adresi sedišta", odgovorili su nam iz APR-a.

Međutim, prema poreskim propisima, vlasnik je dužan da prijavi podatke o poslovnim prostorijama, da bude dostupan, a ako to nije, može da mu se privremeno oduzime PIB. Ipak, ako redovno izmiruje porez, nema ponekad ni provera.

Vlasnici stana su tek naknadno saznali podatke o osnivaču i njegovim poslovima sa Gradom na drugoj adresi, u kojima je ostao dužan 100.000 evra. U potrazi za naplatom ili imovinom, Grad je angažovao izvršitelje, a gde će najpre nego u sedište firme.

- Dolazili su nekoliko puta razni i uvek su bili iznenađeni što ovde nema ništa od tražene firme. Ipak, ostaje strah.

Opširnije pročitajte na Blic.rs

Najčitanije iz magazina
Vidite više