11
Jul

86 kvadrata u Zemunu za 45.000 EVRA!

Banke prodaju 806 nekretnina koje su zbog dugova otišle na DOBOŠ! U Srbiji je trenutno aktivirano 806 hipoteka.

Toliko je, naime, stanova, lokala i ostalih nekretnina koje banke prodaju jer dužnici ne mogu da otplaćuju kredite.

Najviše oglašenih nepokretnosti je u Beogradu - 108. U Novom Sadu sa okolnim mestima ima ih 40, na teritoriji Niša 18, u Subotici 32, a u Kragujevcu, Kraljevu i Paraćinu po 14, kažu na sajtu "Doboš" na kojem se nalazi spisak svih licitacija. Poredeći sa nekoliko godina ranije, broj nekretnina na dobošu je značajno manji - u odnosu na recimo 2016. godinu kada ih je samo u Beogradu bilo 250.

Razlog je što mnoge porodice zbog loše finansijske situacije i niskog standarda tada nisu bile u mogućnosti da otplaćuju stambene kredite. Tih godina nenaplativi stambeni krediti činili su i do 20 odsto ukupno odobrenih kredita, a danas je taj procenat oko pet odsto.

Iako je cena oduzetnih nekretnina niža od tržišne i do 50 odsto, one ipak teško nalaze vlasnike. Na obodu glavnog grada, na Ledinama, moguće je kupiti stan od 47 kvadrata po ceni od tek 13.337 evra, dok se stan u Zemunu od 86 kvadrata može kupiti za oko 45.000 evra.

Stambena porodična zgrada od nešto više od 90 kvadrata, sa zemljištem, u Vranju košta 8.366 evra, a trosoban stan na Paliluli u Beogradu od 88 kvadrata nešto više od 45.000 evra. Ipak, iznad cene često je sujeverje - jer kada čuju da stan prodaje banka, koja ga je nekome oduzela, mnogi potencijalni kupci odustaju, tvrde iz agencija za prodaju nekretnina.

Opširnije pročitajte na Blic.rs

Najčitanije iz magazina
Vidite više