16
Jul

LAKŠE DO STANA u Parizu nego u Beogradu

Rezultati jednog svetskog istraživanja otkrili ZANIMLJIVE podatke. Cene stanova u Beogradu, u odnosu na prosečna primanja stanovnika su, prema istraživanjima prestižnog portala "Numbeo", najviša u Evropi!

Prema ovom istraživanju, građani Beograda na osnovu svojih primanja mnogo teže mogu da uštede novac za kupovinu stana nego žitelji bilo kog drugog evropskog grada. Pa čak i oni u Parizu ili Londonu.

Ukoliko želite da kupite stan prosečne veličine od 90 metara kvadratnih, kakav je uzet u obzir pri ovoj računici, treba da znate da je indeks odnosa prihoda porodice i cene stanova u Beogradu najviši u Evropi.

Ukoliko donosite odluku o tome da li da stan kupite ili iznajmite, bitno je obratiti pažnju na odnos cene i stanarine. Što je ovaj indeks niži, on ukazuje na to da je bolje kupiti stan, a sa porastom njegove visine isplativije je stan iznajmiti. Prema ovim brojkama, u Beogradu je, kako u centru grada, tako i van njega, trenutno isplativije iznajmiti nego kupiti stan.

S druge strane, najpovoljnije je da indeks koji pokazuje mogućnost podizanja kredita bude što viši, dok kod nas on iznosi tek 0,60, što ukazuje na činjenicu da Beograđani sa svojim prosečnim platama nisu u zavidnom položaju kada je mogućnost podizanja kredita u pitanju.

Iza Beograda sa koeficijentom 22.79, nalaze se London (21.85), Pariz (21.40), Split (19.56), Moskva (18.60), Lisabon (18.03), Prag (17.38), Rim (17.19), Milano (16.87)...

Opširnije pročitajte na Blic.rs