');
14
Oct
Riviera nekretnine
privatna arhiva

Agencije za izdavanje stanova – šta treba da znate o njima?

facebook messenger viber
Davno su prošla vremena kada se peške obilazila ulica u kojoj su se tražili stanovi za izdavanje.

Na banderama su se čitali oglasi, a obilasci zakazivali u nadi da će stan makar delimično biti onakav kako je opisan na parčetu papira. Ovakav način traženja stana zahtevao je previše vremena, a vreme je novac, pa je otvaranje agencija za izdavanje stanova bila neminovnost.

Delatnost agencija za izdavanje nekretnina

Ovakva agencija je posrednik pri sklapanju posla između tražioca i izdavaoca neke nekretnine. Posao se može sklopiti i bez nje, ali je potrebno znatno više znanja, vremena, truda, strpljenja zarad male uštede u novcu.

Koji su to benefiti koje dobijate angažovanjem agencije za izdavanje stanova? Pre svega, uštedeće vam vreme jer će prema vašim uputstvima pronaći prostor koji je baš vama potreban, a ako izdajete nekretninu, agencija će vam pomoći da to što pre realizujete. Zapravo, agencija za izdavanje nekretnina želje klijenta stavlja na prvo mesto!

Možda je i najobimniji agencijski posao - posao iznajmljivanja stanova. Ovakva ponuda je velika, pa treba ostati konkurentan, a agencija za izdavanje to postiže pružanjem široke palete usluga svojim klijentima za odgovarajuću naknadu.

Ukoliko ste nestrpljivi i želite odmah da pogledate kakvi se to stanovi nude na tržištu nekretnina u Srbiji, pogledajte delić naše široke ponude:
Izdavanje stanova Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad
Izdavanje stanova Niš
Izdavanje stanova Kragujevac

 

Od započinjanja pretrage do realizacije iznajmljivanja – šta je dobro znati?

Pre svega se dobro raspitajte kojoj agenciji da date poverenje. Tražite one licencirane, koje će sve konsultantske usluge obaviti bez provizije. Za mnoge koje se oglašavaju se ispostavilo da su lažne firme koje su uzimale novac za članarine, a licencirane po pravilu naknadu od klijenta uzimaju tek po zaključenom poslu pa je u tome razlika. Ipak, sa razvojem interneta ovakva pojava se smanjuje, jer je najlakše pregledati utiske korisnika, što i vama preporučujemo!

Želite da iznajmite stan i odlučili ste se za konkretnu agenciju za izdavanje stanova. Prvi korak je sastanak sa agentom koji će saslušati sve vaše razumne i nerazumne zahteve i ljubazno dati savet i mišljenje o postupku iznajmljivanja. Trebaće mnogo informacija – koju lokaciju želite, koliko kvadrata, da li vam je potrebna garaža, parking, da li su dozvoljeni kućni ljubimci, da li je stan namešten ili ne...a na kraju svega i željena visina mesečne kirije, pa će se filtriranjem najbolje ponude istaći. Kompromisi će sigurno biti neophodni jer je u ovoj varijanti cena jako bitna pa se od nekih stvari mora odustati. Na primer, jeftiniji su stanovi na udaljenijim lokacijama, višim spratovima, udaljeniji od vrtića i škole pa su to neke stvari koje mogu pomoći pri selekciji. Jako je bitno i to što agencija garantuje da je stan koji zakupljujete legalan, i ima sve potrebne papire. U prošlosti se dešavalo da se zakup plaća licu koje se predstavlja kao vlasnik stana, a zapravo je i sam zakupac. Navodni vlasnik uzme novac i ode, a vi pri useljenju shvatite da je vlasnik treće lice kome nije plaćeno. Postoji mnoštvo malverzacija pa je neophodno da budete jako oprezni. 

Nije lako ni ako ste sa druge strane – ako izdajete stan. Istraživanja govore da je mnogo veći procenat onih koji bi da skrate vreme potrebno za pronalazak stanara, nego onih koji bi čekali duže da dobiju bolju cenu. Svaki vlasnik želi ozbiljne stanare koji će održavati stan kao da je njihov. Jako je bitno da pokušate što bolje da procenite buduće stanare, ali budite svesni da ni vaša, a ni procena agencije nikada ne može biti sto posto pouzdana. Jednostavno, tu će vam biti najpotrebniji faktor sreće. 

privatna arhiva Advokat

Ukoliko nemate vremena za svakodnevno javljanje na telefon i za pričanje iste priče nebrojeno mnogo puta, a bez nekog značajnog efekta ili ako vam prodajne veštine nisu baš najbolja strana, možda bi trebalo da prepustite taj posao profesionalcima koji to rade celog života. Dodatna prednost je to što nećete morati da brinete oko svih pravnih stvari koje su neminovne prilikom zaključenja ugovora, u suprotnom, biće vam potrebno pravno znanje kako biste zaštitili sebe i svoju imovinu. Sve ovo na sebe preuzima agencija za izdavanje stanova. Vaše je da na početku procesa kontaktirate agenciju koja će od vas tražiti sve potrebne papire o vlasništvu, slikati stan i ukazati na sitnice koje će doprineti bržem zakupu. Pa tako, savetuju da prostorije ne budu pretrpane nameštajem jer stan treba da odaje utisak prostranosti. Sve polomljeno i pohabano zameniti pre novih stanara - pocepan mebl, oštećen nameštaj, izlizane tepihe. Takođe, treba sanirati i sve kvarove. Pre nego što dođu potencijalni stanari da vide nekretninu, provetrite stan i držite ga čistim. To je sve od obaveza koje su na vama.

Savremene agencije za izdavanje stanova

Raste potražnja za zakupom stanova ne samo u velikim gradovima nego na teritoriji cele zemlje. To dovodi do šarenolike ponude, ali i cene stanova. Pravovremene informacije su ključan faktor pri biranju. Agencije za izdavanje su to prepoznale kao opciju približavanja korisnicima pa su, one profesionalnije među njima, prisutne na internetu kao on-line pomoć i podrška. Web sajtovi pružaju osnovne informacije o konkretnoj agenciji, ali i nekretninama koje one nude. 

Kako konkretno izgleda saradnja sa agencijama za izdavanje stanova na ovaj način? Popunite formular gde se ostavljaju najbitnije generalije - ime i prezime, kontakt telefon, adresa stana… Nakon toga agencija profesionalno slika stan, neke čak i snimaju, preuzima sve detalje o lokaciji, od vas traži sva pripremljena dokumenta i nakon toga se oglas postavlja na njihovu internet stranicu. Na taj način budući stanari imaju opciju da se detaljno informišu i bez kontaktiranja vas. Nakon toga, samo oni zainteresovani zakazuju razgledanje stana, tu vi možete biti vodič ili i to možete prepustiti agentu za izdavanje nekretnina. Ako se odlučite za drugu opciju, zakupce ćete videti tek pri potpisivanju ugovora o zakupu.

Oni koji žele da iznajme stan moraju biti pažljivi pri saradnji sa onim agencijama za izdavanje koje u svom opisu nemaju potpune informacije. Agencija bi trebalo da bude u mogućnosti da odgovori na sva osnovna pitanja i da pruži slike i opis stana.

Kad smo kod slika, postalo je standardno da se na ovakvim sajtovima mogu videti stanovi i pre posete. Ucrtana je lokacija, a postoje i precizne informacije o udaljenosti pošte, bolnice, domova zdravlja, škola, prodavnica. Jedna od novotarija je i interaktivna mapa osnove stana (tlocrt) koja omogućava prezentaciju stana u 360 stepeni, kao da ste i sami došli da ga pogledate, s tim što ovako imate mogućnost ponovnog pregledavanja prostora, jer se pri razgledanju više stanova u jednom danu, često desi da ne budemo sigurni šta smo u kom stanu videli.

Pravna pitanja su jako bitna, ali ih postanemo svesni kada je već kasno. Zaštitite se!

Da bi agencija za izdavanje bila konkurentna mora ili da uzima manju proviziju ili da nudi veći broj usluga. Pravni saveti i pravna pomoć je jedna od stavki o kojoj ne morate voditi računa ako unajmite agenciju. Ona štiti obe strane, i vlasnika stana i zakupca i brine o svim detaljima. Uspešno realizovana saradnja je odličan vid marketinga za agenciju, jer će je korisnici preporučivati i prepričavati svoje pozitivne utiske koje su stekli. Agencije su svesne da od zadovoljnog korisnika ne postoji bolja promocija pa vrlo dobro znaju da je veoma bitno da je osoblje ljubazno, ali da je profesionalizam i stručnost u poslu temelj uspeha. 

Kako agencija zapravo štiti i jednu i drugu stranu? Pre svega, pri oglašavanju svakog stana ima već pripremljene papire neophodne za legalno izdavanje stana. Ugovor o izdavanju je bitan jer se tako definišu prava i obaveze i Zakupca i Zakupodavca. Sadrži osnovne podatke kao što su datum zaključenja ugovora, osnovni podaci o obe strane, visina mesečnog zakupa, obaveze u slučaju oštećenja… Ovde razmislite i o preciziranju posete vlasnika stana i provere u kakvom je stanju stan. Ne želite da imate svakodnevne stresove, već i tu stavku jasno definišite. Idite i u detalje - koliko ključeva imate, koliko osoba možete imati u stanu, a sve u cilju smanjenja kasnijih neprijatnosti.

Pored ovih, agencija će brinuti i o određivanju visine potrebnog depozita i vrsti za njegovo aktiviranje. Iako ovo izgleda kao direktan namet na podstanara, ipak štiti i njega od situacije da vlasnik stana neosnovano ne želi da vrati depozit tvrdeći da je napravljena neka šteta tokom boravka podstanara. Agencija će se pobrinuti za pravilno upravljanje depozitom tako što će se formirati evidencija o stanju stvari i opreme pri sklapanju ugovora koji potpisuju obe strane pa će na taj način biti jasno šta je oštećeno, a šta ne. Ukoliko se ustanovi da je sve u redu, podstanar može nakon iseljenja preuzeti depozit.

Agencija za izdavanja će proveriti zaostale dugove pa je moguće napraviti dogovor sa vlasnikom ili da on pokrije stare troškove ili da smanji visinu mesečne kirije, a da obaveza plaćanja bude na vama. Sve mora biti transparentno.

Ugovor o zakupu sadrži sve potrebne informacije i u slučajevima sporova jasno definiše ko snosi odgovornost. Jasno vam je koliko je bitno sve staviti na papir i da taj papir bude obezbeđen potpisom i overom kod notara. Retki su oni koji imaju takvo pravno znanje da pravilno sroče formu i pokriju sve elemente pa da im agencija za izdavanje nije potrebna kako bi se u potpunosti zaštitili. 

Iznos provizije ili kvalitet pružene usluge, šta je vama bitnije?

Kao što smo već naveli, pojavom brzog prenosa informacija putem interneta broj lažnih agencija se sveo na minimum. Pa ipak, veliki je broj agencija za izdavanje pa kojoj pokloniti poverenje? 

Sam pristup oglašavanju će dovesti do bolje promocije, a samim tim i do bržeg unajmljivanja i izdavanja stana. Za kvalitetniju promociju morate odabrati agenciju koja ima tim koji zna svoj posao. Moraju pružiti sve reference o prethodnim poslovima, ali i predloge kako da se vaša ponuda istakne. Pa ako nudite stan za izdavanje njihov predlog može da ide od toga šta popraviti, pa do cene izdavanja stanova na sličnoj lokaciji. Ne želite da ponuda bude najlošija. Za takvu celovitu uslugu naravno da se mora platiti i nešto viša provizija, ali je dobra stvar da postoji mogućnost da se plaćanje vrši po izvršenju posla tj.nakon izdavanje nekretnine. Cene provizije variraju, ali uglavnom iznose do polovine visine mesečne kirije što i nije mnogo kada se uzme u obzir da na ovaj način štedite vreme, imate pravnu zaštitu, internet oglašavanje i daleko brže izdavanje stana.

U slučaju da tražite stan koji se iznajmljuje, od ljubaznih agenata dobijate sve informacije i vršite pretragu, a imate i opciju da ostavite podatke o onome što biste želeli pa vas agenti mogu kontaktirati čim se nešto adekvatno pojavi za izdavanje i sve to bez ikakvog plaćanja. U ovakvim slučajevima prva kirija može biti nekoliko procenata viša nego da nađete stan za izdavanje bez agencije. 

Da bi agencije za izdavanje snizile troškove neke su se odlučile da ceo posao digitalizuju. Sve se radi on-line i dogovara telefonski. Svaki stan je predstavljen velikim brojem slika i sa najdetaljnijim informacijama. Ovakve agencije za izdavanje su atraktivnije u odnosu na ostale jer nude niži procenat provizije, a to im je omogućeno jer nemaju terenske agente već oni pružaju svu podršku preko internet sajta. Kada se odlučite da pogledate nekretninu, tada vam zakazuju susret sa vlasnikom, a na vama je da se odlučite.

Prednosti sajtova za oglašavanje i agencija za iznajmljivanje nekretnina

U procesu traženja savršenog stana za iznajmljivanje ili traženja savršenih stanara koji će živeti u vašem stanu i sajtovi za oglašavanje nekretnina, kao i agencije za nekretnine vam mogu dosta pomoći. Samo treba da izaberete koji ćete kanal koristiti u zavisnosti od vaših želja i mogućnosti. 

Kreirajte sami oglas na našem sajtu po vašoj meri
POSTAVITE OGLAS

 

Kada je u pitanju agencija za nekretnine, kao što smo već i naveli u tekstu, može vam sačuvati vreme i pravno vas zaštititi od eventualnih problema, odnosno olakšati pravni proces i izradu potrebne dokumentacije.

Što se tiče sajtova za oglašavanje nekretnina, sami možete saznati kako se kreću cene stanova u svim gradovima kao i delovima gradova u Srbiji. Imaćete mnogo veći izbor stanova koje možete pogledati jer sadrže veliki broj oglasa za razliku od agencija koje nemaju toliko stanova u ponudi. Takođe, skoro sve agencije koriste ove sajtove za oglašavanje, pa možemo reći da na internetu možete pronaći agregatnu ponudu stanova na jednom mestu. Možete filtrirati ponudu prema detaljnim karakteristikama i naći baš ono što je vama potrebno. Kada pronađete stan, sa vlasnikom možete dogovoriti potpisivanje ugovora, a ako ste detaljno ispratili naše instrukcije koje smo navodili kroz tekst, već znate koje stavke u ugovoru ne smete da ispustite.

S obzirom na to da iznajmljujete budući prostor, veoma je bitno da se posle napornog dana radujete povratku u vaš dom. Ne smete dozvoliti da se u vašem stanu ne osećate lepo. Vaš stan mora biti vaša oaza mira gde ćete uživati. Zbog toga, imamo još jedan savet za vas. Nemojte ispuštati stan koji ima malo višu cenu ukoliko mislite da je kao stvoren za vas. Sitna ušteda na jednoj strani i vaša sreća na drugoj se ne može ni porediti. Bitno je da stan ima sve ono što će vam stvoriti atmosferu toplog doma, a složićete se - to nema cenu!

Pročitajte još korisnih članaka:
Vodič za izdavanje luksuznih stanova
Kako pripremiti stan za izdavanje?
Kada je idealno vreme za iznajmljivanje stanova?