');
16
Oct
dvorište
privatna arhiva

Vikend beg iz Beograda - vikendice na Fruškoj Gori

facebook messenger viber
Želite da pobegnete od svakodnevice makar na vikend? Dosta vam je gradske gužve i malo biste da odmorite? E pa onda pravac Fruška Gora!

Nedaleko od Novog Sada nalazi se naveća planina Vojvodine. Od 1960. godine Fruška Gora je proglašena nacionalnim parkom Srbije. Prema nekim podacima stara je preko 90 miliona godina, a dužine je 80 kilometara. Geografi kažu da naziv ove planine zapravo znači Planina Franaka, jer potiče još iz doba kada su stara nemačka plemena naseljavala ovaj kraj.

Pogledajte kompletnu ponudu vikendica u Srbiji:
Vikendice u Srbiji

 

Ako želite da istražujete prirodu i da uživate u svežem planinskom vazduhu, onda ste napravili pravi potez. Na Fruškoj Gori postoji mnogo planinarskih staza, a najveća staza se koristi za održavanje Fruškogorskog maratona. Ona prolazi kroz većinu sela u ovom kraju, a pored nje se nalaze i sve planinske vikendice. Duž staze su putokazi, tako da ne možete da zalutate.

radomir kuč seoski turizam

Ako ste ljubitelji prirode i planinskog vazduha, zar ne bi bilo lepo imati jednu vikendicu na Fruškoj Gori? 

Na ovoj planini se nalaze i brojni manastiri, a ukupno ih je 35. Nastali su u periodu od 15. do 18. veka. Ovaj park prirode ima i brojna jezera, a ukupno ih je 16. Jezera su veštačka, a za vreme letnjih meseci može se u njima kupati, pa i pecati. Na jezeru Borkovac postoji i akva kamp koji ima četiri kolibe i plažu.

Sve ove znamenitosti i prirodne lepote odgovaraju na pitanje zašto, kada je u pitanju prodaja vikendica Fruška Gora predstavlja veliki potencijal koji prepoznaju i hedonisti, a i investitori.

Za ljubitelje kampovanja, u okviru nacionalnog parka postoje brojna odmarališta, pa možete provesti nekoliko dana u prirodi, jer su turistička naselja ukrašena tako da imaju klupe i stolove za piknik u prirodi.

Zašto baš Fruška Gora?

Pre svega, nacionalni park Fruška Gora se nalazi na samo 30km od Novog Sada i idealan je kako za porodice sa decom tako i za mlađu populaciju koja voli da uživa u čistom vazduhu i prizoru koji samo priroda može da naslika. 

Da biste potpuno istražili sve znamenitosti ovoga kraja neće vam biti dovoljan samo jedan vikend, ali za taj kratak period možete obići nekoliko vrhova ili posetiti izletišta koja su zaista vredna pažnje. Ne propustite da obiđete Stražilovo, Iriški venac, Letenku, Brankovac. Ako vas zanimaju arheološki lokaliteti, onda obavezno posetite Carsku palatu i Gomolavu.

Sve je veći broj turista koji su zainteresovani za panonsku lepoticu, a ni ne čudi, imajući u vidu i povoljne cene smeštaja. Turisti dolaze tokom cele godine u ovaj kraj, a naročito u jesenjim danima, jer je idealno pobeći od svakodnevnih obaveza i pritiska u ovu oazu mira i tišine. Odlično je mesto za odmor, ali i za zabavu, jer je planina blaga, a osim prirodnih lepota, nekadašnje Panonsko more nudi i druge lepote svojim posetiocima i svim drugim putnicima namernicima.

Ukoliko želite da iznajmite vikendicu, pogledajte našu celokupnu ponudu:
Izdavanje vikendica

 

Da li znate da je Fruška Gora naš najstariji nacionalni park?

Zbog brojnih manastira nazvana je i Srpskom Svetom Gorom, a ako ste razmišljali da obiđete ovaj kraj, sada je pravo vreme. Garantujemo vam da ćete biti oduševljeni lepotama koje ovaj deo Srbije ima da ponudi turistima.

Gde odsesti na Fruškoj Gori?

Kažu da je na planini najlepše kada imate svoj kutak i kada uživate sa dragim ljudima. Da li se i vi slažete sa tim?

Mir i netaknuta priroda su obeležje najviše planine u Vojvodini, pa svi koji imaju u planu investiranje u vikendicu na planini, obavezno treba da razmisle o Fruškoj Gori. Pre toga istražite ovaj kraj i izaberite lokaciju koja vam se najviše sviđa.

radomir kuč seoski turizam

Turisti imaju priliku da odsednu na više mesta, pa se mlađima preporučuje Letenka i Testera, a zahtevniji gosti odlaze u hotel koji ima četiri zvezdice, preko 140 ležaja, saune i bazene. U blizini se nalazi i banja “Vrdnik”, pa možete odsesti u tamošnjem hotelu, a i Sremski Karlovci imaju dva hotela u svojoj ponudi. Do Sremskih Karlovaca u vreme sezone saobraća i popularni voz “Romantika”.

Na Fruškoj Gori ima i privatnih smeštaja, pa možete da boravite u nekom od sela na obroncima ove planine ili na nekom salašu. Ljubitelji aktivnog odmora mogu da uživaju u planinarskim domovima pristupačnih cena, a dobro označene planinarske staze predviđene su za sve one koji vole duge planinske šetnje.

Fruška Gora – odmor za dušu i telo!

Zbog listopadne šume kojom je najveći deo Fruške gore prekriven ova planina je pravi lek za dušu i telo. Pešačkim stazama možete šetati, a u dolini planine mogu se videti brojni pašnjaci, voćnjaci i vinogradi koje lokalni meštani obrađuju.

Sjajan pogled na vojvođansku ravnicu morate doživeti, a obavezno posetite i jezera koje ova planina krije. Vina probajte u selima podno planine, jer je ovaj kraj po njima poznat, a banja i izvor termalne vode nalazi se u mestu Vrdnik.

Najviši vrh je Crveni Čot, a planina je široka svega 15km. Još u vreme rimskog doba Fruška Gora je bila naseljena. Vrdničku kulu su Rimljani sazidali u 12. veku.

Zanima vas kupovina vikendica Srbiji? Ove vikendice su na prodaju:
Prodaja vikendica

 

Fruškogorski manastiri – posebna atrakcija

Zbog svoje specifičnosti, fruškogorski manastiri privlače posebnu pažnju posetilaca ovog kraja. Nekada ih je bilo 35, ali je danas aktivno 17 manastira. Manastiri su ograđeni zidovima i imaju čitav kompleks, crkva se nalazi u sredini i uglavnom je oslikana. Najpoznatiji su manastiri Vrdnik, Hopovo, Jazak i Beočin, a evo i zašto.

Na ulasku u istoimeno selo nalazi se manastir Vrdnik. Kompleks čine crkva, tri krila konaka i ogradni zid. Sagrađen je u drugoj polovini XVII veka, a više puta je razaran i ponovo obnavljan. Posvećen je Vaznesenju Hristovom.

Prosvetitelj Dositej Obradović izvesno vreme je boravio u manastiru Hopovo. Posvećen je svetom Nikoli, a podignut je 1576. godine. U ovaj manastir su dolazile i ruske monahinje nakon oktobarske revolucije i tu su se zadržale sve do 1943. godine. Posle Drugog svetskog rata manastir je obnovljen, a do njega se može doći pešice iz sela Irig ili sa Iriškog Venca.

Pročitajte i:
Dragoceni biser Srbije u srcu Vojvodine
Jeftina vikend putovanja
Domaći turizam sve popularniji

 

U 16. veku sagrađen je manastir Jazak, a u njemu se čuvaju mošti srpskog cara Uroša. I ovaj manastir je obnovljen nakon Drugog svetskog rata, a nalazi se u istoimenom selu, pri čemu je povezan sa Vrdnikom asfaltnim putem dužine oko 10km.

Kod sela Beočin nalazi se manastir istog imena. Iako se ne zna kada je tačno izgrađen, spisi kažu da se prvi put pominje u 16. veku. Ovo zdanje je izuzetne lepote, pa ga svakako treba posetiti.

Jezera na Fruškoj Gori

Iako je nekada ova planina obilovala jezerima, danas ih je svega 16. U blizini sela Bešenovo nalazi se jezero koje je dobilo ime po selu, Bešenovačko jezero. U okviru je krečane, a smešteno je u velikoj dolini. Ima stepenaste ivice i zbog toga ovu oazu mira vredi videti.

Jezero Bruje nalazi se blizu sremskog sela Divoš. Nekada su za njega znali samo meštani, a danas je atraktivna lokacija koja privlači veliki broj turista.

Imate vikendicu na Fruškoj Gori koju želite da prodate ili izdate? Objavite oglas na našem sajtu
POSTAVITE OGLAS

 

U blizini Iriga je jezero Međeš koje ima toplu akumuliranu vodu idealnu za kupanje. Dugo je 1100 metara i ima jednu uređenu plažu. Jezero Sot se naziva i malom Luizijanom na Fruškoj Gori. Jedino cvrkut ptica, praćakanje riba i vetar mogu da naruše mir na ovoj lokaciji. Nalazi se na nekih 10km od Šida, a za ribolovce je pravi raj. Na njega rado dolaze i lokalni kupači, a ukoliko ga posetite, sigurno će vam biti jasno zašto je to tako. Mnogi kaži da je upravo jezero Sot najlepše jezero Fruške gore, a nastalo je veštačkim putem osamdesetih godina. Obiluje bogatom florom i faunom, a stručnjaci tvrde da ima preko 1400 vrsta biljaka i 200 vrsta riba na ovom mestu.

Da li vam je potreban još neki razlog zašto je Fruška Gora pravo mesto za ljubitelje netaknute prirode i neistraženih predela? Mislimo da je ovo bilo sasvim dovoljno da, kada se uželite svežeg vazduha i pejzaža kao sa razglednice, prvo pomislite na Frušku Goru.