21
Oct

Kako izračunati cenu kvadrata nekretnine?

Da živite kojim slučajem u Hong Kongu, Londonu ili Njujorku, i da želite da prodate nekretninu, ne biste mnogo morali da razmišljate o ceni kvadrata, s obzirom da se cene kreću od oko 13.000 evra za jedan metar kvadratni. 

Ipak, u Srbiji je situacija malo drugačija i ovde važe sasvim drugi kriterijumi. I u našoj zemlji možete lepo da zaradite prodajom stana, međutim, vaš stan mora da ispunjava određene kriterijume kako biste odredili i cenu, koja će u isto vreme biti prihvatljiva i vama i kupcima. Na neke kriterijume i možete da utičete, međutim, na neke ipak nećete imati apsolutno nikakav uticaj.

Zanima vas kako se kreću cene stanova u Beogradu? Saznajte jednim klikom na:
Prodaja stanova Beograd

 

Evo o kojim kriterijumima se radi:

Cena kvadrata zavisi od lokacije

Prvo i osnovno pravilo na osnovu kojeg se računa cena kvadrata jeste – lokacija. Nezahvalno – da, ukoliko se vaš stan nalazi na nekoj ne tako popularnoj lokaciji, ali i te kako zahvalno ukoliko prodajete stan na traženoj lokaciji. Neke od najpopularnijih i najtraženijih lokacija u Beogradu su Vračar, a posebno Krunska i Njegoševa ulica. Zatim sledi Dorćol, kao i sve zgrade u blizini Knez Mihajlove ulice, gde cene kvadrata mogu da dostignu i do 2000 evra, a možda čak i više. Međutim, treba da znate da neki stanovi u samom centru grada i nisu tako popularni, jer su vrlo često okruženi zgradama, nemaju lep prilaz, pa samim tim i nisu toliko traženi. 

Naravno da ne traže svi stanove na ovim top lokacijama, međutim, kada se kaže lokacija misli se i na blizinu nekih neophodnih objekata poput domova zdravlja, vrtića i škola. Tako i u Novom Sadu cena kvadrata varira u zavisnosti od dela grada.

Pogledajte cene stanova u Novom Sadu
Prodaja stanova Novi Sad

 

Zatim, cenu kvadrata nekretine odrediće i blizina tržnog centra, ali i činjenica da se planira izgradnja tržnog centra u blizini. Ono što takođe jednim delom može da utiče jeste povezanost sa centrom, odnosno gradski saobraćaj. Ukoliko se stan nalazi blizu stanica gradskog prevoza i dobro je povezan sa gradom, možete da očekujete bolju cenu. Tako, na primer cene kvadrata u Beogradu u naselju Šumice, gde se uskoro i planira izgradnja tržnog centra i koji je dobro povezan sa gradom, koštaju oko 1400 do 1500 evra. Treba naravno uzeti u obzir i sledeće kriterijume, koji takođe utiču na cenu kvadrata.

  Beograd

Cena zavisi i od strukture, spratnosti i rasporeda prostorija 

Stanovi veće kvadrature mnogo manje vrede ukoliko se sastoje samo od, na primer, dve ne baš tako funkcionalne prostorije. Sam raspored prostorija i te kako može da utiče na cenu kvadrata, posebno ukoliko je praktičan i dobro osmišljen tako da ispunjava zahteve gotovo svake porodice. 

Još jedna stavka koja takođe utiče na cenu kvadrata jeste i orijentacija stana. Dakle, verovali ili ne, oni stanovi koji su okrenuti ka severu i jugu su skuplji, zato što upravo ti stanovi imaju najviše svetla. Sa druge strane, stanovi koji su okrenuti ka istoku i zapadu prodaju se po nižoj ceni. Naravno treba gledati i kako da se organizuju prostorije u stanu u zavisnosti od orijentacije. Uvek bi bilo bolje da dnevna soba, dečija soba i spavaća budu na jugu, jer će tako biti najviše osvetljene. One prostorije koje su na severu treba koristiti kao ostave i slično. Iskoristite maksimalno potencijal vašeg stana ukoliko ste se odlučili da ga prodate i obavezno neka ovi kriterijumi utiču i na cenu kvadrata, jer je to sasvim opravdano. 

Kakvo je stanje u Nišu što se tiče cene kvadrata, pogledajte na sledećem linku:
Prodaja stanova Nis

 

Takođe i spratnost utiče na cenu kvadrata. Naime oni stanovi koji se nalaze na poslednjem spratu u soliterima ili u suterenu naravno da će imati nižu cenu i to u proseku od 10 do 15 odsto. Naravno da je vrlo važna stavka i lift, posebno ukoliko se stan nalazi u višespratnim zgradama.

Cena je veća ukoliko je stan uknjižen 

Imate potpunu slobodu da odaberete veću cenu kvadrata, ukoliko je vaš stan uknjižen. U samom Beogradu, ali i u ostatku naše zemlje mnogo je stanova i kuća, generalno nekretnina koje nisu uknjižene i jasno je da one nisu baš na ceni, odnosno nisu toliko skupe koliko bi vlasnik želeo da budu, iako na primer ispunjavaju neke od najvažnijih kriterijuma. Najmanji je rizik ukoliko je stan uknjižen, kada je stan u procesu ozakonjenja, onda postoji već neki rizik, a ukoliko stan uopšte nije uknjižen niti je u procesu, to znači da ste spremni baš da rizikujete. Te, ukoliko je vaš stan koji želite da prodate uknjižen, to pokažite i jasnom cenom, jer je to veoma bitna stavka. 

Cene kvadrata u ostalim gradovima u Srbiji se prilično razlikuju. Uverite se sami:
Prodaja stanova Kragujevac
Prodaja stanova Pančevo
Prodaja stanova Kraljevo

 

Nova ili stara zgrada? 

Ovo je veoma očigledan kriterijum, ali treba imati u vidu da su cene novogradnje u poslednje vreme, a posebno ove godine skočile značajnije u odnosu na starogradnju. To znači da je kvadrat stana u novogradnji skuplji od 10 do 13 odsto, a neki stanovi su skuplji za 30 odsto u odnosu na starogradnju. 

Kako stan izgleda?

Vrlo važna stavka koja umnogome utiče na cenu kvadrata jeste i izgled vašeg stana. Dakle, to je ono što se prvo primeti kada se uđe u stan, ali i ono što se primeti malo boljim zagledanjem. U to ulaze sanitarija, stolarija, instalacije i ostale nekada veoma krucijalne stvari. Ukoliko želite da odredite bolju cenu kvadrata, obavezno je da vaš stan doterate što je više moguće. Dakle, potrebno je uložiti malo u sređivanje, ukoliko vaš stan ima neke očigledne mane, kako biste ga skuplje naplatili i kako biste lepo zaradili. 

beograd

Verovali ili ne, kupac nesvesno gleda i nameštaj, iako nameštaj nije na prodaju, zatim gleda raspored u stanu i sitne detalje koje čine vaš enterijer stana lepšim. To kupcu stvara sliku stana koji sigurno neće zaboraviti po izlasku i daje mu ideju da bi i on mogao baš vaš stan isto tako urediti. Potrudite se da pripremite stan tako da se svako ko dođe u razgledanje već zamisli u vašem stanu kako uživa. 

Izračunali ste cenu kvadrata svog stana? Objavite oglas na našem sajtu. Srećna prodaja!
KREIRAJTE OGLAS

 

Najviše se prodaju stanovi koji su potpuno prazni jer se tada najbolje vidi prostranost stana, zatim stanovi koji su uređeni minimalističkim stilom sa vrlo malo nameštaja i detalja, dok oni stanovi koji su preplavljeni nameštajem i stvarima imaju mnogo manje šanse za prodaju, tako da pazite i na taj aspekt. Imajte u vidu i da više nisu na ceni oni stanovi sa centralnim grejanjem. Oni su nekada bili i do 10 odsto skuplji, međutim, sada se situacija izmenila, upravo zbog visoke cene centralnog grejanja. 

Šta ulazi, a šta ne u cenu kvadrata?

Kada budete određivali cenu kvadrata nekretnine, treba uzeti sve spomenute kriterijume, ali treba da imate i sledeće stavke na umu. Dakle, samo korisne površine ulaze u cenu. Potkrovlja i nefunkcionalni tavani ne ulaze u cenu kvadrata. Postojanje terase je jako važno, ali morate da vodite računa da li ovaj prostor računate u ukupnu kvadraturu ili ne. To ćete najbolje odlučiti u konsultacijama sa agencijom za nekretnine.  

Tržište je takvo da je potražnja za malim stanovima veća, te su i cene kvadrata manjih stanova veće. To je zato što se ljudi mahom, zbog svoje finansijske situacije odlučuju za manje stanove. Dobra je potražnja i za ogromnim stanovima, odnosno stanovima preko 100 kvadrata. 

Možda će vas zanimati i:
Kvadrat u centru grada preko 3000e
Gde su najviše poskupeli stanovi?
Kako su divljale cene stanova u poslednjih 20 godina

 

Tržišna vrednost nekretnine je nešto što ćete najbolje odrediti ukoliko se budete konsultovali sa agencijom za nekretnine. Svakako da vam treba neko ko je neutralan i neko ko se tim poslom bavi godinama. Dakle, treba vam i ta vrsta suda, kako biste proverili da li ste vaš stan realno ocenili ili ste možda preterali, a možda i bili previše skromni kada je određivanje cene kvadrata u pitanju. Naravno, cenu kvadrata je lako izračunati kada uzmete u obzir sve kriterijume. Dakle, sve što treba da uradite jeste da ukupnu cenu, koju ste prethodno odredili, podelite sa brojem kvadrata. Ukupnu cenu ili cenu kvadrata odredićete isključivo na osnovu svih ovih kriterijuma koje smo naveli.