06
Nov

RIZICI koje nosi kupovina stana BEZ POSREDNIKA

Većina ljudi ne bi nikada uzela u obzir da se upusti u avanturu zvanu kupovina stana bez posrednika.

Prema zvaničnim statistikama, u jednoj godini, u proseku, broj kupovina stana bez agenta za nekretnine čini između 10 i 20 procenata od ukupnog broja kupovina. 

Iako bi mnogi prodavci hteli da kroz ceo proces prođu mirne glave i da plate proviziju posredniku kako bi bili sigurni da je sve prošlo kako treba, postoje oni kupci koji radije biraju opciju kupovine bez posrednika. U ovom tekstu, pre nego što dođemo do saveta, možete saznati kako čitav proces kupovine stana bez posrednika može da izgleda, kao i koji su to faktori na koje morate da obratite pažnju: 

Kupovina bez posrednika donosi uštedu ali i RIZIK

Postoji više razloga zašto se prodavci odlučuju na prodaju stana bez posrednika: jedan od razloga je taj da većina prodavaca veruje da poseduje potrebne kapacitete da kompletan proces izvrše samostalno, dok neki prodavci insistiraju na prodaji bez posrednika kako bi uštedeli novac, tj. da bi izbegli da plate proviziju agenciji za nekretnine.

Pogledajte kakve stanove nudi naš glavni grad:
PRODAJA STANOVA U BEOGRADU

 

Sa druge strane, i većina kupaca koja se odlučuje na kupovinu bez posrednika smatra da će na taj način takođe proći jeftinije. Međutim, ušteda koja se inicijalno planira ne mora uvek da se ostvari. Razlog tome je nerealna procena vrednosti nekretnine koju prodavac daje na prodaju. 

Činjenica je da agenti za nekretnine svakodnevno ulažu napore kako bi pronašli vlasnike nekretnina koji se upuštaju u prodaju koja je ispod cene, što je faktor koji može biti samo bonus za kupca. Razlog zašto su ovakve nekretnine ispod cene jeste taj što se prodavci nisu konsultovali sa stručnjakom, tj. nisu dobili realnu procenu vrednosti stana pre nego što su formirali cenu koja je njima samima prihvatljiva. A tvrdeći po izjavama mnogih agenata za nekretnine, ovakvi slučajevi nisu retkost. Zapravo, mnogo je češća situacija da vlasnici stanova potcene svoju nekretninu, nego da je precene. 

Želite stan u Novom Sadu? Pogledajte ponudu:
PRODAJA STANOVA U NOVOM SADU

 

BUDITE OPREZNI ako se odlučite na kupovinu bez posrednika

Iako najčešće pri kupovini stana bez posrednika sve prođe u najboljem redu, postoji i mala šansa da kupovina bude i problematična. Iz tog razloga, ukoliko se odlučite za ovaj model kupovine, generalni savet je da budete obazrivi. Evo i zašto:

Najveća briga zainteresovanih kupaca ogleda se u time da li prodavac prikriva neku veliku manu ili potencijalni problem koji je vezan za nekretninu. Ova briga može biti opravdana, ali je lako možete otkloniti. Sa druge strane, čak i u slučaju da ste sigurni da ugovor sklapate sa potpuno poštenim prodavcem može da se dogodi da, na primer, taj prodavac nekretnine možda jednostavno nema dovoljno znanja da čitav proces završi kako treba ili možete da kupite nekretninu koja je daleko iznad tržišne vrednosti. 

Pogledajte i veoma bogatu ponudu stanova u Nišu:
PRODAJA STANOVA U NIŠU

 

Neki kupci stanova, pogotovo kupci koji kupuju nekretninu po prvi put, imaju bojazan kada su u pitanju agenti za prodaju nekretnina. Takvi kupci drže se mišljenja da se agenti za prodaju nekretnina brinu samo o sklapanju posla, a ne o njima. Veoma mali procenat agenata za prodaju nekretnina je takav, dok mnogo veći deo vodi brigu o pružanju kvalitetne usluge i tretmanu klijenata pošteno i etično.

Ukoliko ne želite posrednika, šta je to što ćete morati sami da uradite?

Ako se odlučite za kupovinu stana bez posrednika, ono što bi trebalo da imate na umu jeste činjenica da ćete morati sami da pregovarate. Pregovaranje o ponudi je veoma drugačije od, na primer, kupovine automobila, jer rizici prilikom kupovine stanova daleko prevazilaze puko razmatranje cena.

Nećete imati stručnjaka za određenu lokaciju na koga bi se mogli osloniti. Agenti koji prodaju u određenim oblastima znaju činjenice o tom naselju koje prodavac možda ne bi otkrio.

Sanivil

Možda nećete dobiti sve informacije o prodavcu na koja imate zakonsko pravo. Možda ćete platiti više za troškove konačnog ugovora nego što je to uobičajeno. Možda ćete zbog vaše i prodavčeve nedovoljne informisanosti morati da platite troškove koji nisu vaši, tj. one koje bi prodavac trebalo da reguliše, a vi nećete znati razliku.

Ostaće vam da dešifrujete hrpe papira ispunjene jezikom ugovora. Agent i advokat vam mogu objasniti razliku između predugovora i ugovora i pomoći vam da razumete šta potpisujete.

Sami ćete pronaći banku. Nećete znati da li dobijate realnu vrednost hipoteke ili dobijate najbolju cenu i uslove.

Bićete prepušteni sami sebi u istraživanju koje vrste provera bi trebalo da izvršite. Većina kupaca ne zna kako da uoči potencijalne probleme poput buđi ili vlažnih podruma ili ne zna kako da utvrdi da li je neophodan pregled kanalizacije. Oni kupci koji su već sve ovo prošli sami, imaju dovoljno iskustva da obave svaku sledeću kupovinu samostalno i da ne ponove iste greške, a grešaka je sigurno bilo. 

Kragujevac vam nudi jako dobre stanove po povoljnim cenama. Uverite se i sami:
PRODAJA STANOVA U KRAGUJEVCU

 

Važni saveti koji će vam pomoći kod kupovine stana bez posrednika

U svakom slučaju, iako se stanovi bez posrednika prodaju svakodnevno i uglavnom sve prođe u najboljem redu, kupovina stana bez posrednika nekada može da bude i problematična i zato je bitno da obratite pažnju na sledeće stvari: 

1. Uporedite cene

Pre nego što date krajnju ponudu, uporedite cene sličnih nekretnina sa cenom koju ste dobili.

Pri tome, saznajte cene onih nekretnina koje su već prodate na toj lokaciji pre nego što odredite svoju ponudu. Cene prodatih nekretnina na određenoj lokaciji najbolje će vam pokazati koliko je vrednost nekretnine koju je odredio prodavac u skladu sa tržišnom cenom. Ovo je korak za koji ne morate da brinete ukoliko imate agenta, ali ukoliko vaš slučaj nije takav, potrebno je da sami iskalkulišete i analizirate kako biste bili sigurni da je cena korektna.

Još korisnih tekstova koji vam mogu biti od pomoći:
KREDIT ZA STAN - SVE ŠTO TREBA DA ZNATE
KAKO DA IZRAČUNATE CENU KVADRATA?
STAN ILI KUĆA - ŠTA JE BOLJE?

 

2. Angažujte procenitelja

Potražite procenitelja koji će odrediti tržišnu vrednost stana. Kad je u pitanju procenitelj i kada imate opciju da možete da birate, angažujte samostalno procenitelja. Raspitajte se za preporuku i zaista nađite nekoga ko odlično radi svoj posao. To je jedini način da dođete do prave tržišne cene. 

3. Posavetujte se sa advokatom

Unajmite advokata koji je specijalizovan za nekretnine. Pravni saveti za nekretnine nisu toliko skupi, a blagovremeno vas mogu spasiti mnogih problema koji kasnije mogu da vas koštaju mnogo. Očekujte da platite oko 100 eura za advokata koji će pregledati vaš ugovor i ponuditi savet koji je u vašem najboljem interesu.

Obavezno proverite status nekretnine u katastru. Ukoliko je stan koji kupujete nelegalizovan ili vlasničko pravo nije u potpunosti regulisano, onda je generalna preporuka da pričekate sa kupovinom dok se te stvari ne reše. Trebalo bi da dobijete čisto vlasništvo, bez založnih prava i drugih opterećenja. Takođe, usled najnovijih izmena i prema važećim propisima, možete imati problem sa overom kupoprodajnog ugovora i prenosom vlasništva jer notar ne bi smeo da overi ugovor za objekat koji nije legalizovan. 

Kupovina stana direktno od vlasnika nosi određeni rizik. I zato, ukoliko se ipak odlučite na ovaj korak, potrebno je da napravite sopstvena temeljna istraživanja kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.

ugovor

4. Sastavite predugovor

U predugovoru obavezno ubacite tačku koja će vam omogućiti da odustanete od kupovine bez ikakvog sankcionisanja (gubitka kapare koju ste uložili) ukoliko dođe do nepredviđenih situacija ili ukoliko nekretnina nije u skladu sa onim što vam je prodavac navodio pri gledanju. 

Zaključak

Pre nego što kupite stan direktno od vlasnika, razmislite o načinima da se zaštitite od rizika koji mogu biti skupi. Korišćenje saveta profesionalnog agenta i procenitelja, kao i angažovanje advokata za nekretnine za odgovor na pitanja i pregled ugovora može umanjiti rizik. Takođe, napravite sopstveno istraživanje da biste saznali više o stanju zgrade, o blizini škola, stajališta gradskog prevoza, marketa, pijaca kao i o svim ostalim sadržajima koji su vama bitni.