16
Dec

Stanovi u Beogradu sve traženiji, a NOVOGRADNJA ide kao ALVA

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku potražnja stanova u novogradnji porasla je u drugom polugodištu 2019. godine i registrovana je u 68 opština/gradova Republike Srbije.

Površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je iznosila 53 m². Prosečne cene stanova novogradnje kretale su se u intervalu od 42 693 dinara po m² u Tutinu, do 345.499 dinara u Beogradskoj opštini Savski venac. Pored Beogradskih opština, prosečna cena preko sto hiljada dinara obračunata je u Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu, Čačku, Šapcu i Niškoj opštini Palilula, kao i u turističkim mestima Čajetini, Vrnjačkoj Banji i Sokobanji.

Pogledajte zašto stanovi u Beogradu na vodi spadaju u NAJLUKSUZNIJE:
BEOGRAD NA VODI

 

dnevna soba

Izvor: pixabay.com

Luksuzna novogradnja

Luksuzni stanovi u novogradnji su za mnoge ostvarenje sna. Opremljenost je na zavidnom nivou, uključuje savremenu tehniku i neizbežnu modernu stolariju. Kada kupite nov stan na bilo kojoj lokaciji bićete sigurno zadovoljni jer nema ulaganja u vidu renoviranja stana, a pogotovo zbog svih ostalih pogodnosti koje nude luksuzni stanovi. 

Prva prednost koju nudi novogradnja jeste u startu veći prostor. Lux stanovi su dosta funkcionalniji u odnosu na standardnu gradnju. Osvetljenje je neuporedivo bolje, više takozvanog open space koncepta. Takođe se u luksuznoj novogradnji koristi najkvalitetniji materijal. 

Najpre je u pitanju impozantna stolarija. Gde god da se pogleda, stan odiše kvalitetom i stilom. Kvalitetne lajsne, vrata, odlični prozori. Ne samo da je kvalitet vrhunski već je sve poprilično i funkcionalno. Sva vrata se prave od kvalitetnog materijala sa dugim rokom trajanja. Ulazna vrata su najčešće blindirana. 

Ovi stanovi u Beogradu ODUZIMAJU DAH:
LUKSUZNI STANOVI BEOGRAD

 

Luksuzni stanovi odišu prirodnim materijalima, pored drveta i metala lux gradnja mora imati i mermer. Pored toga što odlično izgleda, takođe je i funkcionalan. Mermer se smatra jako luksuznim materijalom koji odlično izgleda u kuhinji i kupatilima. 

Spomenuli smo modernu opremu. Najčešće su aparati, kada je kuhinja u pitanju, crne boje ili su od nerđajućeg čelika. Još jedna od karakteristika lux stanova jesu i visoki plafoni kao i veliki prozori. 

luksuzna dnevna soba

Izvor: pixabay.com

Nema suvišnog nameštaja i sve je usklađeno. Pored činjenice da ovakvi stanovi garantuju kvalitetan život, takođe pružaju vrhunski ambijent u kojem možete uživati. 

Lux stanovi imaju vrhunsko obezbeđenje parkinga i cele zgrade. S obzirom na to da smo svesni toga koliki problem može da predstavlja nalaženje parkinga, kod ovakvih nekretnina je i to rešeno jer vlasnici imaju svoje parking mesto.

Pogledajte ponudu luksuznih stanova u Beogradu koji su na PRODAJU:
PRODAJA LUKSUZNIH STANOVA BEOGRAD

 

Veći broj spavaćih soba vam omogućava da pozovete prijatelje na druženje bez brige o tome da li će imati mesta ukoliko odluče da prespavaju kod vas. 

Cene luksuzne novogradnje u odnosu na lokaciju

Zbog svojih evidentnih kvaliteta luksuzni stanovi u novogradnji koštaju više od stanova u standardnoj novogradnji. Kvadrat u nekim delovima Beograda dostiže cenu od 4.500 do 5.000 evra, što nije iznenadjujuće kada se uzme u obzir primamljiva  lokacija i kvalitet same gradnje. Ne treba zaboraviti ni sve ostalo što kupac dobija kupovinom lux stana. Za početak je tu parking, teretana, bazen. Svakako je ovo opcija broj jedan za sve one koji mogu sebi da priušte ovakve stanove.

Lokacije na kojima se nalaze najluksuzniji stanovi su sledeće: A blok, Vračar, Beograd na vodi, novobeogradski West 65 itd. Za epicentar lux gradnje podrazumeva se svakako Beograd na vodi. Nakon ove lokacije je najluksuzniji Vračar. Za one koji mogu priuštiti ove stanove ostaje samo opredeljenje lokacije i to u zavisnosti od onoga šta  više preferirate - da li pogled na reku, Novi Beograd ili pogled na Hram Svetog Save. Centar grada je takođe primamljiv za lux kupovinu. Gde god da kupite luksuzan stan, cena jeste veća od standardne ali donosi bezbroj benefita. 

luksuzan stan

Izvor: pixabay.com

Pored blizine osnovnih sadržaja poput prodavnice ili škole, u blizini su vam i elitni restorani, kafići, razne kuhinje sveta…West 65 jeste impozantan zbog svojih kula. Luksuzne gradnje ima i u širem centru. Banovo brdo je sve popularnije među kupcima što u standardnoj novogradnji što u luksuznoj. Kako je u Beogradu veća tražnja luksuznih stanova od ponude ne može se očekivati da cene u skorijem roku budu niže.

Ko su kupci luksuznih stanova?

Ne postoji neko jasno i precizno pravilo ko sebi kupuje luksuzan stan. Tu su naravno domaći kupci ali takođe i stranci koji su poslom u Beogradu. Stranci su više zainteresovani za što viši sprat i što bolji pogled.

Pametne zgrade

Kako najadekvatnije opisati pametnu zgradu? Luksuzna je, to svakako, ali ima i svoje dodatke koju su neprocenjivi. Šta navedeno zapravo znači?  Svim smart uredjajima u stanu možete upravljati preko aplikacije u telefonu. Možete biti jako daleko, to ne predstavlja problem, uvek možete pogledati sigurnosne kamere, da uključite grejanje, ili da isključite klimu. Zamislite da ste na putu, a napolju je ledeno, ranije bi stan bio hladan i trebalo bi vremena da se zagreje. Ovako još dok putujete možete da uključite grejanje i da vas sačeka savršeno topao stan. Isto ovo možete raditi i sa toplom vodom u bojleru. Ovo je neizostavan komfor koji omogućava kupovina luksuznog stana. Uživanje u pogodnostima i to sa stilom. 

smart home

 

Cene novogradnje u zavisnosti od lokacije

Novogradnji u Beogradu je osetno povećana cena u odnosu na prethodne godine. Podaci koji su vezani za stanove u novogradnji upućuju da je cena kvadrata u porastu, dodatno upoređujući i sa cenom kvadrata u starogradnji. Drastično je skočila cena na Novom Beogradu i u centru. 2018. godina je bila drugačija i tada su cene, može se reći znatno pale. Sada su, na istim lokacijama gde je beležen pad cene, one porasle - Stari grad, Palilula, Zemun… U periodu  od januara do juna 2019. godine svuda je došlo do korekcije cene stanova, najveći skok je bio u pomenutom Starom gradu sa skokom od 22.28% . Na drugom mestu je Novi Beograd sa porastom od 21.15% u odnosu na 2018. godinu u istom periodu. Pomenućemo i Vračar i Palilulu sa 14.05% i 13.12%, a naredni po skoku cene stanova u novogradnji je Zemun sa 11.57%. Pomenućemo i Čukaricu sa skokom od 0.75%. Skuplje lokacije su naredne lokacije:  Banovo brdo, obodni deo Vračara, Autokomanda, oko Vukovog spomenika, oko Jurija Gagarina, oko TC "Zira". Na ovim mestima je prosečna cena kvadrata od 1800 do 2000 hiljade eura. A kada su u pitanju centar, Novi Beograd – "Arena" i centralni deo, Dedinje, Dorćol, Slavija i Autokomanda cena kvadrata iznosi od 2.000 do 3.000 evra za kvadrat novog stana. Najviše novca treba izdvojiti za stanove oko Hrama svetog Save i u "Beogradu na vodi" gde se  kvadrat kreće u opsegu od 3.000 do 5.000 eura. Podaci Sekretarijata za upravu Beograda pružaju informacije da je kvadrat u novogradnji u nekoj od beogradskih opština, u prvoj polovini 2019. godine iznosio prosečno 213.000 dinara (oko 1.800 evra). Za jedan kvadrat u samom centru grada, na opštini Savski venac, potrebno je izdvojiti okvirno 350.000 dinara. Mladenovac je opština  gde je u proseku najmanja cena kvadrata i iznosi oko 82.000 dinara.

Možda će vas zanimati i: 
KAKO ODABRATI STAN U NOVOGRADNJI?
ZAŠTO JE BEOGRAD SKUPLJI OD NOVOG SADA?
KREDIT ZA STAN - KOMPLETNA PROCEDURA

 

Prednosti novogradnje

Pre nego što dođe do realizacije kupovine i do potpisivanja kupoprodajnog ugovora o nepokretnosti budite sigurni u nekretninu koju želite kupiti. Dobro proverite sve bitne stavke, čak i one koje vam deluju da se brzo mogu korigovati jer se može ispostaviti da nisu baš tako mali nedostaci. Novogradnja daje prednost u tome što pruža mogućnost kupovine stana u kojem nema potrebe za renoviranjem. Odmah u startu možete videti sve crno na belo. Možete pretraživati stanove po raznim kriterijumima (pametna, luksuzna, standardna novogradnja), ali je činjenica da je sve novo. Izolacija, materijali, način grejanja, korišćenje pirodnih materijala. 

Povrat PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine

Kada kupujete svoju prvu nekretninu susrećete se sa plaćanjem poreza na dodatu vrednost (PDV). Ukoliko se na vas ne vodi nijedna druga nekretnina u momentu kupovine stana u novogradnji, stičete mogućnost povraćaja PDV-a. 

Pre detaljnog objašnjenja dalje procedure samo ćemo se osvrnuti na definiciju prvog stana. Za prvi stan se uzima stan, tj. svojinski udeo na stanu kao i udeo na porodičnoj stambenoj zgradi. Ova definicija je usvojena još 1. Jula 2006. godine. 

Hajde da se vratimo na PDV. Po zakonu imate pravo prilikom kupovine prvog stana na olakšice. Zakonska obaveza je plaćanje poreza na dodatu vrednost koji iznosi 10%. Ovaj porez se isključivo podrazumeva prilikom kupovine prvog stana i to u novogradnji. Takođe je potrebno da ste u potpunosti isplatili prethodno ugovorenu cenu investitoru i potrebno je da je uplata evidentirana na ziro računu investitora.  

Kupovinom stana u novogradnji direktno od investitora dobijate pravo da budete oslobođeni od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava i možete tražiti povraćaj PDV- a. Ovaj povraćaj ste vi već isplatili kroz kupoprodajnu cenu. Navedena olakšica je vezana za kvadraturu stana. Kupac  je oslobođen plaćanja poreza stana do 40 kvadrata. Ovde se uključuju i članovi domaćinstva ( koji od 1. jula 2006. godine nisu imali u svojini, odnosno susvojini nekretninu na teritoriji Republike Srbije ). U pitanju je 15m² po svakom članu. Porodično domaćinstvo se odnosi na kompletne članove jednog domaćinstva: deca, supružnici, roditelji kupca, roditelji supružnika koji imaju isto prebivalište i adresu kao što je adresa kupca.  Na primer, ukoliko kupac prvog stana kupuje stan površine od npr. 90m², imaće povraćaj PDV-a samo na 40m², dok će na preostalih 50 kvadrata stana moći da dobije povraćaj na osnovu članova svog domaćinstva (15m² po svakom članu) sa ispunjenim uslovom da nijedan dodatni član nije vlasnik neke druge nekretnine.