23
Jan

Koliki kredit za renoviranje stana vam je zapravo potreban?

Odluka da li je pravo vreme za renoviranje stana, bilo kompletnog ili na primer renoviranje kupatila, dnevne sobe i drugih prostorija zavisi od niza faktora i uglavnom nameće mnogo nedoumica.

Razlog tome je uglavnom finansijske prirode, jer obično jedno uređenje povlači drugo, pa je važno dobro razmotriti koliko novčanih sredstava je potrebno. 

Renoviranje stana može podrazumevati sitne aktivnosti i dekorisanja, ali i grube, dugoročnije i teže radove. Ukoliko je kredit rešenje za brže, jednostavnije i potpunije renoviranje životnog prostora, dobro je odrediti okvir troškova koji će se javiti. 

Iznos potrebnog kredita zavisi od obima radova

Da li će za renoviranje stana biti potrebno nekoliko stotina, hiljada ili čak i desetina hiljada evra zavisi od obima radova koji se planiraju. Ovde je važno razmišljati i o najsitnijim detaljima, svim materijalima, pripremnim radnjama i mogućim potrebnim dodatnim sredstvima. Tako, ako je predmet renoviranja kupatilo, važno je početi od plana u vezi zidnih i podnih instalacija, pre nego razmišljati odmah o pločicama i sanitarijama. 

Kada je u pitanju renoviranje kupatila, pored tuš kabina i radova majstora najveći troškovi proizilaze iz kupovine pločica. Prilikom odabira pločica treba voditi računa kako o izgledu pločica za kupatilo tako i o kvalitetu.  Kada su u pitanju keramičke pločice cena može da varira. Ponuda na tržištu je ogromna, te možete naći pločice za 300 dinara ali i kvalitetnije čija je cena i preko 1000 dinara.

luksuzno kupatilo

Izvor: pixabay.com

Neophodno je razmotriti troškove vodovodnih, električnih i drugih instalacija, zatim ravnanja zidova i podova, ukoliko ta pitanja nisu već rešena. Tu je i pitanje prozora, ukoliko nije zamenjen, kao i izbor za ALU ili PVC roletne. Zatim se biraju pločice, sanitarije i kupatilski nameštaj. Obično se od sanitarija uklapaju tuš kabine za uštedu prostora, wc šolja, lavabo i eventualno bide. 

Kupatilski nameštaj je neizostavan bar ispod lavaboa. Kada su izračunata potrebna sredstva za ove radove, razmišlja se i o rasveti – tu su lusteri, odnosno za kupatilo obično plafonska ili zidna osvetljenja, kao i dekorativna rasveta. Generalno, kredit za renoviranje kupatila kreće se od 1.200 evra pa naviše, što cifrom slično važi i za druge prostorije.

Kompletno renoviranje stana – veći krediti 

Kada se donosi odluka o iznosu kredita za renoviranje stana poželjno je sve staviti na papir, a kao što je navedeno najvažnije je odrediti obim radova. Kako je prilikom renoviranja imperativ kvalitet, trajnost ali i praćenje modernih ili rustičnih stilova, obično se izdvajaju sve veće svote novca za ove radove. Kompletno renoviranje stana može obuhvatiti prvenstveno zamenu stolarije – prozora i vrata, uz roletne, što zavisi od odabira materijala i za ostatak elemenata. 

Često zamena stolarije iziskuje najveće troškove, dok popravka roletni ili ugradnja novih pvc roletni samo predstavlja dodatni trošak. Roletne mogu biti jako korisne i ne trebaju se zanemarivati kada dodje do renoviranja stana. PVC i aluminijumske roletne pre svega stvaraju odličnu izolaciju te u zimskim danima čuvaju toplotnu energiju dok leti prave prijatnu hladovinu u stanu.

Prilagođavanje, ravnjanje i oblikovanje zidova i podova je takođe deo osnovnih radova. Paralelno sa tim vodi se računa o razvođenju vodovodnih, električnih i drugih instalacija – posebno kablova za prekidače i određivanje mesta gde će biti novi lusteri. Lusteri ne samo da imaju funkcionalnu vrednost tako što stvaraju svetlost već i estetsku jer domu daju poseban izgled. Postoji mnogo različitih modela lustera, od onih rustičnih, minimalističkih do ultra modernih. Kada su u pitanju lusteri cene mogu biti veoma visoke, čak i za nama na oko jednostavan luster. Ako se ovaj detalj lepo uklopi u enterijer tek onda dolazi do izražaja i kreira pravu vrednost, prijatan ambijent.

kuhinja

Izvor: pixabay.com

Tek onda se razmišlja o krečenju zidova, izboru tepiha, nameštaja, uređaja i svih drugih elemenata koji su predmet renoviranja. Rasveta je danas često deo uređenja prostora, pa se postavlja u zidove, šankove, kuhinju i slično. Ukoliko su svi radovi uključeni u renoviranje doma i kreiranje oaze iz snova, obično je za taj poduhvat potrebno više od 10.000 evra. Naravno, cifra je okvirna i zavisi od odabrane stolarije – aluminijumske ili pvc, vrste poda, obima obrade zidova, kvaliteta nameštaja, detaljnosti radova u kupatilu i slično. 

Mnogo detalja utiče na renoviranje stana i posebno na novčana sredstva koja su potrebna za ovaj, ne tako mali poduhvat. Savet je da, ukoliko je odluka uzeti kredit od banke, razmotriti i staviti na papir sve moguće radove i predvideti okvirnu maksimalnu cifru, pa tek onda razgovarati sa bankarima. 

 

Najčitanije iz magazina
Vidite više