23
Jan

4 stvari na koje treba obratiti pažnju pre renoviranje kuće

Renoviranje kuće nameće potrebu za odličnom organizacijom, dobrom finansijskom situacijom i donošenjem niza odluka.

Ključna stvar jeste blagovremeno planiranje i priprema, kako bi se kada se otpočne sa renoviranjem aktivnosti realizovale na vreme. 

Postoji mnogo različitih detalja na koje je potrebno obratiti pažnju pre nego što otpočnete renoviranje kuće. U nastavku teksta izlažemo 4 bitne stvari na koje je potrebno obratiti pažnju pre renoviranja kuće, a odnose se na ključne izmene. 

Renoviranje kupatila

Prilikom renoviranja kuće nije isto da li se radi o izmenama kompletnog prostora, ili pojedinih prostorija. Tako, ako je u pitanju renoviranje kupatila, važno je unapred razmotriti plan, ideje, budžet i uključiti stručnjake u rad. Renoviranje kupatila nameće potrebu da se unapred razmotri koje vodovodne i električne instalacije se menjaju, kakav će biti izbor sanitarija, da li će prostor krasiti keramičke ili druge pločice, gde postaviti kupatilski nameštaj i slično. 

Pre otpočinjanja renoviranja važno je, uz pomoć stručnjaka, odlučiti da li su za prostor bolje rešenje tuš kabine ili kade. Tuš kabine štede prostor, uz prozirno staklo daju utisak većeg prostora i vrlo su praktične. Mogu biti klasične, ili tuš kabine sa nizom funkcija, kao što je hidromasaža. 

Krečenje

 

Postavljanje termoizolacije

Za razliku od renoviranja unutrašnjih prostorija u domu, renoviranje može i da se odrazi na spoljne delove kuće, koje je takođe potrebno unapred planirati i organizovati sve radove. Tako, termoizolacija predstavlja postavljanje ojačanja spoljnih zidova, kako bi se u prostoru održavala toplota tokom zime i grejne sezone, ali i hladnoća leti tokom vrelih dana. Održavanje temperature je veoma važno, i uspostavlja se u pogledu postavljanja stiropora uz lepak i savremenu fasadu. Pre samih radova razmatra se izbor vrste materijala, debljine, načina postavljanja i estetskog izgleda fasade. 

Izbor stolarije

Promena dotrajalih prozora i vrata takođe je obuhvaćen u renoviranje kuće. Danas je PVC stolarija savremeno rešenje koje je bitan deo uređenja prostora i daje odlična izolaciona svojstva, uz izradu ramova za prozore i vrata u različitim bojama. Postoje letnja i zimska rešenja, koja omogućavaju da se podešava nivo čvrstine i protoka spoljne temperature u prostor. Pre samog renoviranja, važno je obratiti pažnju na izbor vrste stolarije koja se ugrađuje i njenih svojstava. PVC stolarija je pogodna za svaki prostor, jednostavno se ugrađuje i ima dugoročnije tendencije korišćenja. 

Uređenje zidova

Često se i krečenje podrazumeva u adaptaciju stana. To jesu krupne promene, posebno ako se odnose na izbor ne samo boja, već i oblika zidova, postavljanje pregrada i gipsanih ploča. Danas, kada je renoviranje kuće česta pojava, mnogo ljudi se odluči za tapete. One odlično izgledaju u svim prostorijama, sem naravno kupatilu i kuhinji, gde dominiraju pločice. Tapete se izrađuju u najrazličitijim dizajnovima, dezenima i veličinama. Nekada su tapete postavljene i samo na jednom zidu odlično rešenje za ulepšavanje prostora i savremenije renoviranje kuće. 

stan na dan

 

Keramičke pločice se najčešće biraju za kupatila – bilo u dve ili tri dimenzije, veće ili manje, što se odlučuje u zavisnosti od raspoloživog prostora. Svrstane u tri klase – A, B i C, daju različite stepene kvaliteta, od kojih je prva na najvišem nivou. Pločice mogu biti matirane ili sjajne, i uvek su preporučljive za kupatilo, dok su na primer kreč ili tapete prisutnije u drugim prostorijama.

Prilikom određivanja trenutka koji je pravi za renoviranje kuće važno je obratiti pažnju na veliki broj faktora. Neke odluke se donose brzo i jednostavno, a neke su rezultat dugotrajnijih procesa. U zavisnosti od obima radova koji su predviđeni za renoviranje kuće, zavisi i priprema svih aktivnosti pre početka radova.

Najčitanije iz magazina
Vidite više