27
Jan

Koliko je cena kvadrata u Novom Sadu NIŽA od cene kvadrata u Beogradu?

U poslednjih par godina, tržište nekretnina u Srbiji, pogotovo u Beogradu i Novom Sadu je u konstantnom rastu, što po pitanju broja nekretnina koje se grade, kupuju i prodaju, što po pitanju cena.

Cene u većim gradovima su u konstantnom porastu, a procena stručnjaka je da će u ovoj godini cene stagnirati i da će tržište ostati stabilno. Iako su cene rasle, bez obzira na broj nekretnina koji se izgradi, većina od njih se proda pre nego što se i završi izgradnja. Osnovni faktor koji se ističe na tržištu nekretnina u navedenim gradovima jeste da potražnja i dalje prevazilazi ponudu. U daljem tekstu, osvrnućemo se na tržište nekretnina u Novom Sadu, sa posebnim naglaskom na cenu kvadrata u ovom gradu. 

Pogledajte kako se kreću CENE stanova u Novom Sadu:
PRODAJA STANOVA U NOVOM SADU

 

Zašto su stanovi u Novom Sadu sve traženiji?

Dok je rastući trend “beogradizacije” prisutan možda već decenijama (gotovo da četvrtina stanovništva Srbije danas živi u Beogradu), ovaj trend je uslovio prebrzu i neplaniranu dogradnju prestonice koja je uz nepostojanje odgovarajuće infrastrukture i plana uslovila da građani Beograda imaju sve nesnosniju svakodnevicu. Tema koja je ovih dana naročito aktuelna jeste zagađenje u Beogradu, a problemi koje najviše muče Beograđane jesu gužve u saobraćaju, nedostatak odgovarajućeg javnog transporta po meri prestonice (metroa), nedostatak parking mesta, neuređenost grada, nedostatak zelenih površina...

Pogledajte i raspon cena za IZDAVANJE STANOVA u ovom gradu:
IZDAVANJE STANOVA U NOVOM SADU

 

Kraće rečeno, Beograd postaje sve manje popularno mesto za život, a Novi Sad sve više dobija na ceni. Postoji nekoliko razloga koji su doprineli popularnosti života u Novom Sadu. 

Geografske prednosti Novog Sada

Novi Sad je grad koji je po broju stanovnika na drugom mestu u Srbiji. On je ujedno i administrativni, kulturni, poslovni i turistički centar Vojvodine. Klima je umereno-kontinentalna, blizu je prestonice i ima dobru povezanost sa saobraćajnim koridorima, kao i putem drumskih, železničkih i rečnih veza. 


Novi Sad nudi prilično dobre šanse za zaposlenje kao i Beograd

Mogućnost zaposlenja i šansa za stabilniji ekonomski život smatra se jednim od najčešćih razloga za preseljenje u veće gradove i iako se Beograd smatra brojem jedan po pitanju broja radnih mesta i firmi koje posluju i omogućuju dobru zaradu za svoje zaposlene, iako Novi Sad ima nešto manju ponudu firmi, manji broj stanovnika omogućuje  i manju konkurenciju, tj. veću šansu za zaposlenje, tako da jednostavnom računicom može da se potvrdi da je u Novom Sadu podjednako lako doći do zaposlenja, kao i u glavnom gradu.

Novi Sad

 

Pored odličnog geografskog položaja, stavka koja izdvaja Novi Sad od drugih gradova u Srbiji jeste da je Novi Sad jak univerzitetski centar, a u poslednje vreme, sve je više velikih kompanija što nacionalnih, što međunarodnih koje posluju u ovome gradu. Novi Sad dobio je i titulu Omladinske prestonice Evrope u prethodnoj godini.

Turizam u Novom Sadu se konstantno razvija, zabeležen je konstantan rast broja turista koji posećuju ovaj grad, a još jedna velika prednost ovoga grada je što je primećeno jačanje IT sektora, koji spada u jednu od privrednih grana koja je možda najperspektivnija u našoj zemlji. 

Zahvaljujući svemu navedenom, Novi Sad je primamljiv investitorima jer se nalazi na položaju koji je pogodan za proizvodnju, nadomak autoputa E-75, ka Evropskoj uniji. 

Novi Sad ima razvijen i bogat kulturni i društveni život

Centralizacija Srbije dovela je do toga da se većina kulturnog i društvenog života odvija upravo u prestonici, ali Novi Sad ubedljivo drži drugo mesto na toj lestvici. Narodno pozorište u Novom Sadu može da se pohvali bogatim i kvalitetnim programom tokom cele godine, kao i čuvenim Sterijinim pozorjem koje na jednom mestu okuplja krem domaće pozorišne scene. Takođe, pored Narodnog pozorišta, poznata su i Pozorište mladih, kao i Novosadsko pozorište. Novi Sad je takođe grad u kome možete obići značajne muzeje, galerije, spomenike, ali i druge važne kulturne institucije. On ujedinjuje kulturne tragove mnogih naroda koji su tokom istorije naseljavali ovaj grad. Najveći svedok ovome su verski objekti - pored pravoslavnih objekata, u Novom Sadu nalazi se i Rimokatolička župna crkva Imena Marijina (zvana Katedrala) koja je građena u neogotskom stilu, jevrejska Sinagoga, Rusinska grkokatolička crkva Svetih apostola Petra i Pavla, kao i mnoge druge. U Novom Sadu nalazi se i jedna od najpoznatijih srpskih kulturnih i naučnih institucija  - Matica srpska čija biblioteka raspolaže sa oko 3 miliona publikacija. Brojni muzeji i galerije koje okupljaju poznate umetnike iz ovoga kraja, biblioteke, Istorijski arhiv... Od bitnijih spomenika pomenuli bismo Petrovaradinsku tvrđavu, simbol Novoga Sada i diku Novosađana koja je domaćin jednog od najvećih muzičkih festivala u Evropi - Exita. 

Novi Sad tvrdjava

 

U Novom Sadu se lakše živi

Novi Sad je generalno gledano, znatno uređeniji u odnosu na Beograd. Infrastruktura je dobra, saobraćajne gužve su retkost, u gradu se sasvim solidno može funkcionisati i bez auta (bicikli su jedna od najčešćih pojava na ulici, čak su voženi i od strane starijih sugrađana). Zagađenje u odnosu na Beograd je znatno manje, troškovi života su nešto manji nego u glavnom gradu, a mogućnost zarade je gotovo pa ista. I to nas dovodi do cena nekretnina u Novom Sadu.

Nekretnine u Novom Sadu

Tržište nekretnina u Novom Sadu je u konstantnom porastu u poslednjih nekoliko godina. Samo od 2017. godine, u Novom Sadu je izgrađeno preko 12.000 stambenih jedinica. Tražnja za nekretninama je takođe sve veća i uslovljena je povećanjem broja stanovnika, kao i povećanjem platežne moći potencijalnih kupaca nekretnina. Sve je više onih koji u kupovinu nove nekretnine u Novom Sadu ulažu ne samo da bi obezbedili sebi i svojoj porodici mesto za život, već i da bi omogućili sebi šansu za bolju zaradu, kako bi stanove izdavali na mesečnom nivou ili putem rente po principu stan na dan. Stan na dan i dalje je najisplativija opcija koja je indirektno uslovila rast cena nekretnina u Novom Sadu, ali pretpostavka je da ova vrsta biznisa neće još dugo opstati kada se uvedu zakonske mere i oporezivanje za one koji se bave ovom vrstom izdavanja. 

dnevna soba

Izvor: pixabay.com

Cene stanova za izdavanje

U Novom Sadu u 2019. godini mogli su se naći stanovi do 40tak kvadrata (garsonjere i manji jednosobni stanovi) po ceni kirije koja ne prelazi 150 eura na mesečnom nivou. U zavisnosti od dela grada cene izdavanja stanova variraju. Takođe, na cenu stana mnogo utiče i stanje stana kao i njegova opremljenost.

Cena stanova na prodaju po kvadratu u 2019. godini

Kada je reč o prodaji nekretnina u Novom Sadu, cena kvadrata u 2019. kretala se od 1.000 evra za kvadrat nekretnine na periferiji, do preko 2.000 evra po kvadratu za popularnije krajeve i luks stanove. 

Najniže cene stanova po kvadratu kretale su se za naselja Veternik, Veternička rampa i Adice. Prosečna cena u Novom Sadu po kvadratu u 2019. godini bila je oko 1.300 evra i to je cena po kojoj su se mogli naći stanovi u Telepu, Novom Naselju i Petrovaradinu. Navedena naselja predstavljaju naselja u kojoj su se najviše tražili stanovi u prethodnoj godini, najviše iz razloga što su njihove lokacije prilično pogodne i jer su navedena naselja dobro uređena za život. Kategorija cena koja je nešto iznad prosečne cene po kvadratu u 2019. godini važila je za naselja Detelinara i Podbara gde je prosečna cena bila oko 1.500 eura po kvadratu, dok su se u istim naseljima stanovi koji imaju prefix luks prodavali i po ceni preko 2.300 eura po kvadratu. U Beogradu je situacija drugačija pa se tako prosečna cena kvadrata za novogradnju na Banovom brdu kreće od 1800 evra pa na više. Na Novom Beogradu prosečna cena je 2000 - 3000 evra, dok je u elitnim naseljima minimalna cena 3000 evra.

Poslednji kvartal 2019. u znaku blagog pada cena

Dobra vest za sve one koji planiraju da svoj novac ulože u kupovinu nekretnine u Novom Sadu jeste da je u poslednjem kvartalu 2019. godine zabeležen blagi pad cena. Ako se pogleda analiza tržišta nekretnina na nivou cele zemlje u poslednjem kvartalu prethodne godine, može se videti da su cene nepokretnosti u konstantnom porastu, tačnije, zabeležen je rast od 1,5 posto. Najskuplja prosečna cena kvadrata zabeležena je na Kopaoniku, odmah nakon Kopaonika slede Beograd i Zlatibor, dok se Novi Sad na toj listi nalazi na četvrtom mestu za navedeni period i jedan je od retkih gradova gde je zabeležen blagi pad cene. Dok je na lokacijama kao što su Banatić i Slana Bara primećen rast cena od oko 5 procenata, nakon kojih slede Avijatičarsko naselje sa poskupljenjem od 1,6 procenata, Liman sa 1,3 posto, Petrovaradin 1,4 odsto i Satelit 0,3 odsto, postoje i naselja gde je zabeležen pad i koje su doprinele da se dođe do ukupne cifre od 1,5 odsto jeftinije prosečne cene kvadrata u poslednjem kvartalu 2019. godine. To su lokacije Bocka kod kojeg je zabeležen pad od 1,4 odsto, za kojim sledi Rotkvarija sa padom od 1,6 odsto, Grbavica i Liman kod kojih je zabeležen pad od 2,5 procenata,  zatim Podbara sa trendom pada od 2,6 procenata, dok je najveći pad zabeležen na lokacijama Klisa i Nova Detelinara sa padom od oko 4 procenata.

Pročitajte još:
KOJE GREJANJE JE NAJISPLATIVIJE?
KOJA SU ZADUŽENJA UPRAVNIKA ZGRADE?
NOVI SAD - ISTORIJA, KULTURA, HRANA

 

Za deo grada koji je bio najskuplji u poslednjem kvartalu smatra se Liman gde je prosečna cena bila 1,357 eura, za kojim sledi Grbavica sa prosečnom cenom po kvadratu od 1.350 eura. Nešto niža cena po kvadratu važila je za lokacije Banatić, Liman 1 i 2, Rotkvarija u Nova Detelinara gde se prosečna cena kretala od oko 1200 eura. 

Predviđanja su da će u 2020. godini tražnja nastaviti da raste, ali dobra vest za sve one koji su u potrazi za nekretninom u Novom Sadu je da se predviđa da će tržište ostati stabilno, tj. da neće dolaziti do rasta cena, bar u prvoj polovini 2020. godine.