25
Feb
majstor
RAS Srbija

Vodič za samostalno obavljanje sitnih popravki u stanu

facebook messenger viber
Zamena stolarije, podova, obnavljanje zidova, nameštaja i rasvete – samo su neki od elemenata uređenja životnog prostora.

Postoji veliki broj drugih sitnica koja spadaju u uređenje stana, a moguće ih je samostalno izmeniti i inovirati. 

Uređenje stambenog prostora zahteva planiranje i organizaciju, uz napomenu da ukoliko sami vršite izmene, neophodno je znanje, alat, vreme i novac. U ovom tekstu dajemo ključne korake uređenja, uz zanimljive inovacije u stanu. 

Krupne promene prepustite stručnjacima – PVC stolarija

Obično se najveće promene stambenog prostora odnose na uređenje zidova, promenu prozora, vrata, podova i postavljanje električnih i vodovodnih instalacija. PVC stolarija je savremeno rešenje za zamenu dotrajalih prozora i vrata u stanovima, kućama, kancelarijama i svim drugim objektima. Naravno, podrazumeva se da je za uspešnu zamenu dotrajalih prozora i vrata potrebno stručno znanje, pomoć i najčešće angažovanje majstora ili lica kod kojih se kupuje PVC stolarija. Ona ima snažna izolaciona svojstva, koja su poboljšana zimskim i letnjim modelima, što se može samostalno uz bušilice menjati kod kuće. Izrađuje se najčešće u beloj, sivoj i boji drveta. Može imati jednostruko ili duplo staklo, kao i dodatke – komarnike i spoljne roletne. Samostalno,  PVC prozori i vrata mogu da se zamene isključivo uz stručno znanje i iskustvo. 

Samostalno se bavite bezbednim detaljima – ručice za nameštaj

Za razliku od toga što je PVC stolarija krupna promena u uređenju prostora, postoji mnogo detalja kojima se samostalno možete baviti uz bušilice kao vrlo koristan alat. Tako, ručice za nameštaj mogu se promeniti na različite načine i predstavljaju jednostavne izmene kojima se mogu baviti i osobe bez iskustva. One mogu biti metalne, drvene, staklene, od opeke i raznih drugih materijala. Nalaze se na kuhinjama, plakarima i ormarima, fiokama i sličnim komadima nameštaja u domu. Biraju se stilski – od rustičnog do modernog, uz gravure, kristale i mnoge druge detalje. Najlakše se menjaju uz akumulatorske bušilice namenjene za šrafljenje u drvo. Mogu se izraditi u različitim dimenzijama, bojama i oblicima, prema željama kupaca i korisnika. Kao deo okova za nameštaj, važno je da budu kvalitetne, praktične, funkcionalne i estetski dopadljive. 

RAS Srbija busilica

Izvor: pixabay.com

Neophodan alat za samostalno uređenje stana – bušilice

Da biste na najlakši način izveli svaku izmenu u stanu koja se odnosi na rasklapanje, sklapanje, postavljanje predmeta i pričvršćivanje neophodno je da se u svakom domu nađe bar jedan model bušilice. Bušilice mogu biti akumulatorske poznatije kao aku bušilice – na baterije i punjenje i sa kablom, odnosno neophodnim radom na električnu energiju. Biraju se u zavisnosti od podloge za koju se koriste – drvo, metal, zidovi i slično. U zavisnosti od toga bušilice se razlikuju prema stepenu snage, brzine rada i obrtaja, kao i debljini obrtaja. Poželjno je da u pogledu izbora bušilice u svakom domu postoji jedna akumulatorska, sa srednjim stepenom jačine i namenom za rasklapanje i sklapanje nameštaja, postavljanje eksera na zid i slične radove, koji se uglavnom samostalno izvode. Složeniji elementi uređenja zahtevaju uglavnom da se kontaktiraju stručnjaci, pa je u tom smislu bezbednije i bolje prepustiti majstorima krupnije radove. 

Neki radovi u stanu su pogodniji za samostalno izvršenje, dok su neki vrlo složeni, zahtevni i podrazumevaju saradnju sa stručnjacima. Da biste najlakše i najekonomičnije uredili vaš stan, neophodno je da se vi bavite detaljima, uz osnovni alat, dok je svaki složeniji rad poželjno prepustiti stručnjacima.