03
May
kuća i ključ
Promo

Prodaja stana nakon vanrednog stanja? 5 stvari koje su VAŽNE

facebook messenger viber
Ukoliko ste rešili da prodate svoj stan ili planirate da to učinite dok je korona virus još uvek prisutan, evo šta bi trebalo da znate. 

Tržište nekretnina se polako ali sigurno vraća svojim normalnim tokovima pa samim tim ne postoji razlog zašto biste odložili svoju prodaju. Tokom vanrednog stanja bilo je jako otežano ići u obilazak stanova kao i prikupiti potrebnu dokumentaciju, ali sa ukidanjem vanrednog stanja, svi procesi oko prodaje nekretnina se već odvijaju kao i ranije. 

Ukoliko želite da oglasite svoju nekretninu, postavite oglas na našem sajtu:
POSTAVI OGLAS

 

1. Način oglašavanja je i dalje isti, samo detaljniji

Kada rešite da oglasite stan i dalje su vam neophodne iste stavke kao i ranije: potrebne su vam fotografije stana, potrebno je da dostavite osnovne informacije, nacrt stana i po mogućstvu da dostavite video snimak. 

Iako je što detaljnije oglašavanje uvek dobro, u ovoj situaciji je detaljan prikaz stana od velike važnosti jer omogućava potencijalnom kupcu da dobije što više informacija koje će mu pomoći pri odlučivanju, a tako ćete i smanjiti broj posetilaca stana za razgledanje jer će vas posećivati samo ozbiljni kupci. 

Pixabay oglašavanje

 

Budući da je i dalje na snazi preporuka društvenog distanciranja, veoma je bitno da vam u razgledanje ne dolazi previše ljudi. Detaljno informisanje možda u početku deluje kao nešto što zahteva puno vremena, ali će vam na duže staze zapravo uštedeti vreme: u razgledanje će dolaziti manje ljudi, ali samo oni koji su zaista zainteresovani tako da ćete neutralisati one kupce koji bi “samo da pogledaju”. 

Sa druge strane i kupci će biti zahvalni jer i oni raspolažu ograničenim vremenom, ali i kao i svi ne žele da ostvaruju previše kontakata.  Zahvaljujući detaljnim fotografijama kupci neće morati previše da se zadržavaju u stanu niti da se vraćaju više puta kako bi proverili neke stavke koje nisu primetili pri prvom gledanju. 


2. Komunikacija sa potencijalnim kupcima

Ako ste ispoštovali preporuku o što detaljnijem prikazu stana, znači da ste privukli zainteresovane kupce i zatim slede pojedinačni upiti kupca. U zavisnosti od toga da li prodajete stan samostalno ili preko agencije, vi ili vaš agent ćete odgovarati na pitanja. I pored detaljnih fotografija vašeg stana, uvek postoje neke dodatne pojedinosti koje interesuju kupce. Ovde je preporuka da se komunikacija što više obavlja preko mejla ili telefonskim putem. 

privatna arhiva stan pokrivalica


3. Pokazivanje stana

Sve prethodne mere predložene su u skladu sa preporukom socijalnog distanciranja. Kada je reč o prodaji stana, to znači da je poželjno da smanjite broj poseta, ali i vreme koje stranke provode zajedno u stanu. Naravno da morate obezbediti kupcu dovoljno vremena za razgledanje stana, ali nećete se u stanu nalaziti oko svake sitnice i nema potrebe da se previše zadržavate i da  u samoj nekretnini diskutujete o raznim pojedinostima o kojima možete da razgovarate i telefonskim putem. Svakako, prilikom razgledanja stana je obavezno da sve stranke nose rukavice i maske i da se pridržavaju svih pravila koja su i dalje na snazi u cilju suzbijanja korona virusa. 


4. Dokumentacija

Budući da većina kupaca stan kupuje preko stambenog kredita, postupak prodaje stana vezan je za odobrenje koje daje banka. Za odobrenje je potreban predugovor, list nepokretnosti, procena procenitelja.

U toku vanrednog stanja, novine su uvedene pre svega za list nepokretnosti i za procenu procenitelja, a podrazumevaju bolju komunikaciju sa e-katastrom.

Ove novine dovele su do ubrzavanja procesa prikupljanja dokumentacije za podnošenje stambenog kredita i očekuje se da će neke od njih i dalje ostati na snazi i nakon vanrednog stanja jer štede vreme i čine proces jednostavnijim. 

privatna arhiva advokat


5. Potpisivanje kupoprodajnog ugovora

Kada je u pitanju potpisivanje ugovora ono se odvijalo na isti način kao i ranije. I kupci i vlasnici stana obavezni su da prisustvuju potpisivanju kupoprodajnog ugovora kod notara. Jedina izmena sastojala se u periodu kada to možete uraditi. Notari su svoje vreme korigovali prema policijskom času isto kao i svi ostali preduzetnici, ali s obzirom na to da se vanredno stanje ukinulo i da su se sve institucije vratile svom uobičajenom radnom vremenu, onda će sve ići mnogo lakše i brže što se tiče pribavljanja potrebne dokumentacije. To ne znači da treba potpuno da se opustite, već da nastavite i dalje da poštujete mere koje stručnjaci preporučuju kako bismo u potpunosti izašli iz ove situacije kao pobednici.