19
May

Kako se rešiti UPORNIH BUBA u kući ili stanu?

Iako je vrlo neprijatno priznati, mnogi od nas se bar jednom u našem životu susretnemo sa bubama koje su zaposele naše mesto stanovanja.

Ako ste trenutno u takvom problemu, evo nekoliko načina kako da se rešite ovih dosadnih stvorenja. U daljem članku možete naći kako da otklonite problem sa bubama koje imate, ali i da saznate kako da se rešite drugih buba ako se problem ponovi u budućnosti. 

Grinje

Nažalost, svaka kuća ima problem sa grinjama. Grinja opstaje tako što se hrani odumrlim ćelijama pa tako mogu da budu na bilo kakvoj plišanoj površini kao što su tepih, posteljine, presvlake, jastuci, a mogu se naći i na dečijim plišanim igračkama. Iako je nemoguće u potpunosti se otarasiti grinja, možete smanjiti njihovo množenje i populaciju. To je poprilično jednostavno, sve što treba da uradite jeste da redovno čistite površine na kojima grinje može da bude. Posteljinu i prekrivače perite na svakih 7 do 10 dana, a tepihe i nameštaj redovno usisavajte. Ako imate decu, verovatno vam je poznato da ne možete baš svaku plišanu igračku ubaciti u mašinu za pranje veša. Za ovakve igračke i ostale stvari koje radije ne biste oprali možete iskoristiti i vaš zamrzivač. Jednostavno stavite igračku u zamrzivač i ostavite je tamo oko dva dana, grinje neće preživeti smrzavanje. 

cista posteljina

 

Bubašvabe

Bubašvabe ne samo da su užasavajuć prizor, već mogu da budu nosioci veoma štetnih bolesti. Ako vidite bubašvabu u kuhinji ili kupatilu vašeg doma možete biti skoro potpuno sigurni da ih ima još dosta koje su sakrivene. Vrlo je teško otarasiti se bubašvaba i zato bi trebalo reagovati odmah. Postavite zamke za bubašvabe ispod sudopere, pored frižidera i iza wc šolje. Postoji još jedan kućni trik koji se pokazao da je delotvoran, a pored toga nije skup. Oljuštite jedan luk i dodajte jednu kašiku sode bikarbone, pa ovu mešavinu stavite u uglove svoje kuće. Ponavljajte ovaj trik svakodnevno i vrlo brzo ćete svoju kuću očistiti od ovih užasnih buba. Kada ste preduzeli mere koje će oterati bubašvabe iz vašeg doma sada bi možda trebalo da preduzmete mere koje će ih sprečiti da se vrate. Eliminišite njihove izvore hrane tako što ćete bacati nepotrebnu hranu odmah nakon obroka ili tako što ćete da odložite hranu u zatvorene pakete i u frižider. Takođe je bitno da svakodnevno bacate smeće. Da biste bili posebno temeljni i sigurni da se bubašvabe neće vratiti, možda biste želeli da uklonite ostatak hrane u činiji za jelo vašeg ljubimca. 

Ukoliko živite u iznajmljenom stanu i jednostavno ne želite da se borite sa bubama, možda je najbolje rešenje da pronađete drugi stan. Pogledajte ponudu:
IZDAVANJE STANOVA

 

Žižak

Ove bube često ulaze u vašu kuću sa namirnicama koje ste kupili. Žižak ume da se sakrije u zrnevlje pirinča i da tu odloži svoje jaje koje će se izleći i početi da puzi po vašoj kuhinji. Kada vidite ove bube u vašoj kuhinji jedno od rešenja jeste da bacite svu suvu hranu u kojoj ove bube mogu da se nađu. To podrazumeva brašno, kukuruzno brašno, zob, pirinač i testenine. Treba baciti i namirnice u kutijama koje žižak ne jede, ali se možete sakriti u njih kako bi kasnije opet napao vaše namirnice. Kada ste bacili sve namirnice potrebno je da obrišete vašu kuhinju i naprskate je sredstvom protiv insekata. Drugi način za otklanjanje ovih stvorenja jeste da ostavite lovorov list na vrh vaše suve hrane i kutija sa hranom. Ove bube ne podnose miris lovorovog lista i vrlo brzo će pobeći iz vaše kuhinje i hrane. 

Mravi

Mravi su sićušni, ali vam mogu zagorčati život. Mravi ulaze u vaš dom u potrazi za vodom, hranom i skloništem pa su tako vaše kupatilo i kuhinja u najvećem problemu. Ako imate malu decu ili kućne ljubimce onda ne preporučujemo da koristite zamke za mrave koje su svakako efikasne. Treba se okrenuti ka nekim prirodnim načinima za uklanjanje mrava u vašem domu. Jedan od najefikasnijih načina za uklanjanje mrava jeste cimet u prahu. Kada uočite odakle mravi dolaze i napadaju vaše kupatilo ili kuhinju, onda je potrebno da na to mesto stavite cimet u prahu. Mravi naprosto ne podnose miris cimeta, a vi ćete imati kuću koja predivno miriše i to bez ijednog mrava na vidiku. Nakon što ste uspeli da izbacite ove štetočine, sprečite ih da se vraćaju redovnim usisavanjem, brišite podove i stolove redovno, uklanjajući tragove sokova ili mrvica koje su možda pale tokom ručka. Takođe je potrebno da svakodnevno bacate smeće kako ih taj miris ne bi privlačio da se vrate. 

mravi

 

Voćne mušice

Kako i njihovo ime nalaže ove mušice najviše vole da se hrane vašim voćem. Pored toga što vole da lete oko vašeg voća one se i jako brzo razmnožavaju tako da je potrebno da brzo reagujete. Ove mušice se izležu samo 24 sata nakon odlaganja jajeta tako da nakon samo nekoliko sati možete da vidite gomilu voćnih mušica koje napadaju vaše voće. Kako biste se otarasili ovih mušica potrebno je da voće držite u frižideru, a da dasku za seckanje i pult brišete i perete odmah nakon pripremanja neke hrane. Takođe, redovno praznite kantu za smeće. Ako vam i dalje ove voćne mušice dosađuju možete da odradite jedan trik uz pomoć kojeg ćete se rešiti ovih mušica. Uzmite čašu i do pola je napunite jabukovim sirćetom, sipajte kašiku tečnosti za pranje suđa, a zatim sipajte do vrha toplu vodu. Mušice će uleteti u čašu, ali iz nje neće izleteti. 

Stonoge

Stonoge izgledaju prilično neprivlačno i većina ljudi ih se baš gadi. Kućne stonoge uglavnom imaju oko 15 nogu i mogu baš brzo da hodaju što će objasniti zašto ih je tako teško uhvatiti. Stonoge, za razliku od ostalih buba u vašem stanu, imaju dobru ulogu. Stonoge ne jedu vašu hranu i neće naneti štetu vašem domu već će vam pomoći da se otarasite ostalih odvratnih buba tako što će ih pojesti. Pored toga što stonoge zapravo doprinose čistoći vašeg doma naravno da ne želite da živite u istoj kući sa njima. Prskanje insekticidom oko drvenih delova, vrata i prozora bi trebalo da odradi posao. Ako želite da sprečite da se ponovo pojave možda bi trebalo da nađete pukotine u vašem domu i da ih zapušite. 

Nadamo se da smo vam ovim člankom pomogli da se otarasite nezgodnih buba u vašem stanu, ali i da ste naučili kako da zaštitite vaš dom od pojave drugih buba. Glavni način jeste upravo da vaš dom držite čistim tako što ćete ga redovno usisavati i prebrisavati.