');
23
Jun
Susvojina
Shutterstock

Imate mali stan? Učinite ga VEĆIM i LEPŠIM uz ove trikove

facebook messenger viber
Uz malo kreativnosti i mali stanovi mogu pružiti sve što vam je potrebno.

Svi želimo da nam stanovi budu ušuškani i lepi. Međutim, kada je reč o prostoru koji je manji, poput garsonjere, onda moramo naročito da se dovijamo. 

Pripremili smo vam par saveta kako da uredite garsonjeru tako da ona postane dom u koji ćete uvek žuriti da se vratite. 

Iako ne postoji specifična formula koja će vam pomoći da uspešno uredite garsonjeru, postoji par smernica koje predstavljaju siguran put ka uspehu, a to su: zidovi u svetlim bojama, maksimalno iskorišćavanje prostora, izbor nekonvencionalnog multifunkcionalnog nameštaja.

Ukoliko planirate kupovinu manjeg stana, pogledajte oglase na linkovima ispod:
PRODAJA GARSONJERA
PRODAJA JEDNOSOBNIH STANOVA

 

Krenimo redom: 


1) Osvetlite stan zidnim lampama

Ako tražite ideje za dizajn malih stanova koje uključuju i osvetljenje, zidne lampe su nešto što bi trebalo maksimalno da koristite. One mogu da osvetljavaju vaš dom i da omoguće sva tri tipa osvetljenja (ambijentalno, akcentualno i radno), a da pritom ne zauzimaju dragoceni prostor na podu i nameštaju (za razliku od stonih i podnih lampi). Neke lampe mogu i da se okreću, što vam daje dodatnu fleksibilnost prilikom osvetljenja.


2) Držite nameštaj “iznad poda”

Jedna od najboljih ideja za dizajn garsonjere uključuje nameštaj sa nogarima koji ga drže iznad poda.

Verovatno ste ovaj savet čuli stotinu puta do sada, ali nikada niste dobili odgovor zašto je to tako? Istina je da ništa ne čini da mali prostor izgleda još manje kao što to može glomazni kauč koji je spušten do poda. Umesto toga, savet je da se koristi nameštaj koji je izdignut od poda kako bi vaš mali prostor izgledao prostranije.

privatna arhiva Mali stan

Komadi sa dugačkim suženim nogarima su savršen izbor za garsonjeru (pogotovo ako su oni i multifunkcionalni, npr. sofa koja se uveče rasklapa u ležaj). Još jedna zanimljivost je da je upravo ovo razlog zašto je mid-century stil toliko popularan u urbanim sredinama gde je poznato da su kuće i stanovi uglavnom dosta skučeniji).


3) Izdvojte različite stambene zone

Učinite da vaš stan izgleda odlično i bude maksimalno funkcionalan tako što ćete  stvoriti odvojene stambene zone. Pitanje koje se nužno nameće jeste koliko kvadrata bi trebalo da dodelite svakom pojedinačnom odeljku?

Da biste odgovorili na ovo pitanje, razmislite šta bi vas učinilo zadovoljnijim: da li ste od onih koji vole da provode vreme u kuhinji ili volite često da pozovete prijatelje i da zajedno gledate filmove? U prvom slučaju, logično je da ćete se potruditi da vam radni deo kuhinje bude komotniji (upotreba velikog šanka koji ćete koristiti i za ručavanje je u tom slučaju odlična ideja), a u drugom slučaju će vam akcenat biti na dnevnom boravku i prostoru za sedenje. 

Pixabay osvetljen stan

Izvor: pixabay.com


4) Koristite plutajuće zidne police

Jedan sjajan način za čuvanje i skladištenje stvari, a da se ne gubi na prostoru jeste da se upotrebe zidovi. Dizajneri savetuju da se za manje stanove koriste plutajuće zidne police kako biste organizovali predmete na jednom mestu, ali i kako biste uneli boju i razigranost na zidovima. Plutajuće police se naročito preporučuju nauštrb drugih varijanti jer daju utisak prozračnosti. Međutim, ukoliko ćete morati da ih “zatrpate” knjigama ili drugim stvarima, onda je možda ipak bolje da koristite zatvorene elemente sa vratancima. 


5) Koristite nameštaj za pregrađivanje prostora

U skladu sa savetom da bi trebalo da kreirate izdvojene jedinice (dnevni boravak, spavaca soba, kuhinja), za razdvajanje posebnih zona možete koristiti tepihe, boju za zidove, ali i nameštaj. Pa tako, samostojeća polica može razdvajati spavaći deo i dnevni boravak, sofa može biti komad nameštaja koji će izdvajati dnevni boravak od trpezarije. Primer za ovo je je trpezarijski sto postavljen “iza leđa” sofe gde sofa zapravo vizuelno pravi nevidljivi zid između ta dva prostora. 

privatna arhiva naslovna stan


6) Isprobajte nepravilni tepih

Ponekad je najbolje da preskočite standardni pravougaoni tepih i da umesto toga date šansu tepisima nepravilnog oblika. Uostalom, tepih koji je očigledno prevelik ili previše mali će samo privući pažnju na veličinu vaše sobe. 

Razmislite i o okruglim tepisima. Neuobičajeni tepisi će stvoriti osećaj protoka i vizuelno će upotpuniti prostor, a da pritom neće skrenuti pažnju na njegovu veličinu.


7) Odlučite se za nameštaj čistih linija

Kada ne možete da napravite više prostora, uvek možete da koristite neke ideje za uređenje stana koje predstavljaju rešenje za manjak prostora. U tome će vam pomoći najstariji trik koji se nalazi u priručniku dizajnera enterijera, a to je -  nameštaj čistih linija!

privatna arhiva Mali stan

Odlučite se za komade napravljene od stakla ili akrila koji su odličan način da prevarite oko i da napravite iluziju da je vaš prostor veći nego što zapravo jeste. I zato, preskočite glomazni drveni stočić za kafu u korist opcije stočića od stakla ili akrila. Ovi materijali učiniće da vaš prostor izgleda otvorenije i prozračnije - jednostavno rečeno, da deluje veće!


8) Ako je u pitanju stan koji iznajmljujete

Iznajmljivanje stana često znači da ne možete napraviti neke veće promene, kao što su, na primer, rupe u zidovima. Ali, to ne znači da morate da propustite priliku da prikažete prelepu umetnost u svom domu! Umesto toga, stavite umetničko delo na komodu ili policu. Za neke lakše komade možete da koristite i samolepljive kuke koje su jako zgodne. Ako želite da okačite zavese, možete koristiti držače za zavese za tuš kabine ili druge variujante koje ne zahtevaju bušenje. Ukoliko želite da dekorišete zid, onda je u stanu koji iznajmljujete najbolji način da koristite samolepljive tapete. Samolepljive tapete ćete kasnije vrlo lako skinuti, a pre izlaska iz stana možete samo da prekrečite kako stanodavac ne bi imao nekih zamerki ukoliko su tapete ostavile neki trag. 

privatna arhiva izdavanje stana


9) Koristite svoj prostor vertikalno

Možda nemate puno kvadrata u svom stanu, ali apsolutnu većinu prostora možete da iskoristite tako što ćete ići vertikalno. Na primer, jedna od najomiljenijih ideja za dizajn malih stanova je koristiti police za knjige na kreativan način!

Vertikalne police za knjige koriste vaš prostor na taj način da možete maksimalno da povećate prostor za skladištenje, dok minimalizujete upotrebu prostora. Želite li da napravite još jedan korak dalje? Pokušajte da zamenite noćni ormarić ili bočni sto za policu sa knjigama. Čak razmislite o pronalaženju police za knjige sa ugrađenom opcijom sa radnim i/ili trpezarijskim stolom!