10
Aug

Detalji uređenja o kojima se ne misli dok ne stignu deca

Pored toga što igračke zaposednu veći deo mesta u domovima, roditelji moraju da razmišljaju i o stvarima neophodnim za bebe i decu.

Treba voditi računa i o tome da svaki komad nameštaja bude bezbedan kako bi dete moglo slobodno da se kreće. Evo o čemu se nikada ne razmišlja pre deteta.


Garniture koje su pogodne za decu

O tome kakve trosede, fotelje ili ugaone garniture nabaviti budući roditelji bi trebalo vrlo dobro da razmisle. Svako želi da se ugaona garnitura slaže uz njihov enterijer, ali, pre roditeljstva, niko ne razmišlja o bezbednosti i funkcionalnosti iste. 

Roditeljima, pogotovo onima sa malom decom je potrebna garnitura sa oblim krajevima gde dete ne može da se povredi. Takođe, najbolje bi bilo da su sofe za sedenje ili ugaone garniture od materijala koji se lako peru i brišu, poput kože ili eko kože. Danas postoje i tzv. smart materijali koji su takođe vrlo zgodni za održavanje. Ako je ipak garnitura od bilo kog drugog materijala dobro bi bilo da se nabavi navlaka koja lako može da se skine i opere. Dobro bi bilo da garnitura ili trosed koji se kupuju budu u nekoj tamnijoj nijansi kako se ne bi ocrtavala svaka prljava ručica koja je može dodirnuti.


Child friendly rerne, kombinovani frižideri i drugi uređaji

Izbor bele tehnike takođe je važan. Uzmimo za primer rernu. Danas postoje razne rerne, između ostalog i one čija se spoljašnost ne zagreva. One su odličan izbor za ljude sa decom jer svi znamo koliko deca vole da se pridrže za vratanca od rerne. Ukoliko se roditelji odluče za neku klasičniju varijantu onda ne bi bilo loše da se rerna izdigne tako da se nalaze na visini na kojoj dete ne može da je dohvati, da se slučajno ne bi opeklo.  Trebalo bi dobro  razmisliti i o tome kakav frižider kupiti. Mnogima su danas prvi izbor kombinovani frižideri, što uglavnom podrazumeva da je od poda do sredine zamrzivač, a od sredine do vrha deo koji čini standardni frižider. 

Takvi kombinovani frižideri su vrlo funkcionalni i korisni, ali možda bi roditelji trebalo da se odluče za onaj koji ima manji deo zamrzivača u gornjem delu, a do poda da je frižider. Razlog ovome je da deca kada malo porastu i postaju samostalnija vrlo često žele sama da dohvate nešto iz frižidera, ali to ne mogu zato što im je previsoko. TV bi obavezno trebalo fiksirati za zid (da ne bi došlo do padanja), sve kablove sakriti, obezbediti odgovarajuće zaštite itd. 

deca


Oprema za bebe

Pored svih ovih uobičajenih stvari za dom budući roditelji treba da razmišljaju i o posebnoj opremi koja je potrebna za njihovu bebu. To su naravno krevetac, komoda, ljuljaška za bebe koje se mogu smestiti u bebinu ili zajedničku sobu, ali šta raditi sa stolicom za hranjenje? Ona je neophodan sastav života svakog roditelja i bebe. Stolica za hranjenje je vrlo korisna stvar koja omogućava svakom roditelju da hrani bebu u bezbednom okruženju, a pritom i stimuliše dete da sedi mirno i jede. 

Dakle, za nju se treba naći posebno mesto. Najbolje bi bilo da ta stolica može da se sklopi i nasloni na zid kuhinje ili da stoji u trpezariji kao jedna od stolica trpezarijskog stola. Stolica za hranjenje zauzima dosta mesta pa treba sve dobro isplanirati pre odabira iste. 

Dolazak bebe je vrlo dugo iščekivani proces u kome roditelji ne znaju tačno šta ih čeka pa tako ne razmišljaju ni o potrebnom nameštaju koji će biti pogodan za njihovu bebu kada malo poraste. Zato, budući roditelji treba da se raspitaju o ovakvim stvarima kako bi znali kako da se pripreme i šta da očekuju.