17
Aug

Terase kao IZ RAJA - ovde za stres NEMA MESTA

San većine ljudi koji žive u stanovima u gradu jeste da taj stan ima terasu - čak i ako je to samo mali balkon. 

Ako imate dovoljno sreće da u okviru stana imate terasu, onda dugujete sebi - kao i svim svojim prijateljima - da tu terasu maksimalno iskoristite. To znači da je potrebno da uradite nešto više od nabavke odgovarajuće stolice. Bez obzira na veličinu, svaku terasu je moguće urediti tako da ona bude ugodna i prijatna. 

Ukoliko ste “zapeli” sa idejama, na pravom ste mestu jer ćemo vam u ovom tekstu dati primere kako možete da transformišete i maksimalno iskoristite svoj spoljni prostor.

Ako ste tek u procesu traženja stana, a terasa vam je obavezna stavka, pogledajte našu bogatu ponudu:
PRODAJA STANOVA SA TERASOM


Obezbedite dovoljno hladovine

Pre svega, morate da vodite računa o osvetljenosti, kao i izloženosti suncu tokom dana. Najtopliji sati mogu boravak na terasi da učine neprijatnim i zato je generalna preporuka da se daje prednost indirektnoj svetlosti, koja prati i stvara opuštenu atmosferu u celom prostoru. 

Ovo se postiže tako što se tokom dana, strateški postavljaju biljke, tende ili suncobrani uz pomoć kojih se kontroliše izloženost suncu i dobija preko potrebna hladovina. Mnogima je terasa ujedno i vešernica pa i to možete okrenuti u svoju korist. Mokri čaršafi koji se suše mogu da se iskoriste za zaštitu od direktnog sunca i da utiču da boravak na otvorenom bude prijatniji. 

terasa

Izvor: unsplash.com

Osvetljenje za romantičnu atmosferu

Kao lep detalj danju koji će pružiti neophodno, ali i romantično osvetljenje tokom noći jesu led lanci sa sijalicama. Terasa je mesto na kome pre svega želite da se opustite te se direktno osvetljenje preporučuje samo kada vam je ono zaista neophodno, a ovakvi led lanci, fenjeri, lampioni i druge svetiljke pružiće neophodno osvetljenje i opuštajuću atmosferu pogodnu i kada ste sami i kada delite svoju terasu sa prijateljima. 

terasa

Izvor: unsplash.com

Koristite nameštaj i dekoraciju koja se lako održava

Svi elementi dekoracije na terasi, uključujući biljke i komade nameštaja koji se koristi, moraju biti otporni na nepovoljne vremenske uslove i da se lako održavaju. Ne grešite ako ste pomislili da izbacite na terasu stolice ili sofe, fotelje, stočiće za kafu iz vaše dnevne sobe kako bi vam ugođaj bio kompletniji i kako biste ekonomisali sa količinom stvari koje imate u domu. 

Tekstilni materijali (prekrivači, jastuci, prostirke i slično), osim što pridodaju atmosferi  udobnosti prostoru, oni su ključni i za pružanje tog ličnog dodira vašoj terasi ili balkonu. Međutim, ne zaboravite da će oni većinu vremena biti napolju i da je potrebno da ih adekvatno zaštitite tako da bez problema mogu da izdrže vlagu i sunčevu svetlost. Ukoliko ne možete da obezbedite adekvatnu zaštitu, dobro je da te dodatke svakodnevno sklanjate sa terase. 

terasa

Izvor: unsplash.com

Dodavanje vodootporne klupice ili plastične kutije u kojoj ćete odlagati tekstil i slične osetljive materijale može biti dobro rešenje. Nameštaj, međutim, nećete iznositi osim ako niste sigurni da imate adekvatnu zaštitu jer krupnije komade nije već jednostavno svakodnevno unositi i iznositi sa terase. 

Radni kutak za letnji režim

Bilo da li ste frilenser ili ste zbog pandemije korona virusa prinuđeni da radite od kuće, radno vreme biće vam mnogo prijatnije ukoliko možete deo njega da provedete na terasi. Sve što vam je potrebno jeste odgovarajući sto i šoljica dobre kafe. A kako biste se zaklonili od pogleda i kako bi generalno radna atmosfera bila ugodnija, okružite se zelenilom i cvećem. 

terasa

Izvor: unsplash.com

Cveće je uvek najlepši dekor

Biljke su bitan element da se terasa pretvori u prirodnu oazu i da upotpuni njen ukras. Ništa ne privlači više nego kada vas talas života i prirode zapljusne pri izlasku na terasu. Dekoracija cvećem i drugim biljkama nudi vam ogroman spektar mogućnosti, možete se igrati sa veličinama, bojama, vrstama...

Cveće možete postaviti i u odgovarajućim saksijama duž ograde kao na prikazanoj fotografiji, a odlično izgleda i kada se duž zida postave letve na koje se opet okači cveće.

terase

Izvor: pixabay.com

Ukoliko imate mesta na terasi, nabavite i neko dekorativno drvo koje će značajno pridodati tome da vaša terasa postane prava oaza. Osim što ulepšavaju prostor, biljke na terasi pomažu u regulisanju temperature i smanjenju šumova iz okoline. One će doprineti tom miru koji vam je neophodan i koji prirodno zahtevate na svojoj terasi.

Pri uređenju terase otporne biljke će biti vaš najbolji izbor: izaberite one koje mogu da se prilagode različitim temperaturnim i vremenskim uslovima. U zavisnosti od orijentacije i visine vašeg prostora, trebalo bi da odaberete cveće kojem će takvi uslovi odgovarati. Zaputite se do vaše pijace i pitajte prodavca šta vam preporučuje za vaš prostor.

terase

Izvor: unsplash.com

Nameštaj za terasu od paleta

Ne morate trošiti mnogo novca kako biste sebi priuštili baštensku garnituru. 

Baštenski nameštaj od paleta se lako da napraviti i može se izraditi sve, od jednoseda, do ugaone garniture za terasu i dodatnih stočića. Za poseban izgled, palete možete i prefarbati, a radi udobnosti, dodajte jastuke ili poručite da vam se sašiju po meri i dobićete zaista sjajan efekat. Za ekskluzivnije varijante, možete dodati i staklo na stočićima, kao i točkiće i druge detalje na jedinicama za sedenje.

Ukucajte na internetu frazu “nameštaj od paleta” i pronaći ćete brojne ideje i turorijale kako da sami kreirate svoj unikatni nameštaj od paleta za terasu.

terase

Izvor: pixabay.com


Mini balkon

Čak i najmanje terase mogu postati prava oaza. Ne morate imati sto i stolice da bi vam bilo ugodno, ukoliko je terasa previše mala, možete obložiti pod i dodati puno jastučića. Lazy bag može odlično da posluži, kao i neki manji tabure. Ne zaboravite da obezbedite zaštitu od pogleda i sunca i ništa vas ne sprečava da uživate u svom ličnom kutku mira na otvorenom.