');
28
Sep
Evri
privatna arhiva

INVESTIRANJE u nekretninu - kakva je situacija na tržištu?

facebook messenger viber
Ulaganje u nekretnine spada u jedan od najpopularnijih i najčešćih vidova investiranja u Srbiji, posebno kada se radi o fizičkim licima.

Većina nekretnina kupuje se namenski, radi izdavanja i ostvarivanja dugoročnih, pasivnih prihoda. 

Sudeći prema tvrdnjama stručnjaka ovo je i dalje jako isplativ posao, mada je potrebno da budu ispunjeni određeni uslovi. Na prvom mestu je odnos cene same nekretnine i njenog potencijala da kroz izdavanje ostvari zadovoljavajući prihod

Ukoliko se radi o stanu koji se, radi izdavanja, kupuje na kredit, nužno je da visina mesečne stanarine bude ista ili viša od rate kredita, kako bi izdavanje bilo isplativo i kako bi ceo poduhvat imao smisla. Takođe, kod kupovine na kredit treba uzeti u obzir i trošak za obradu kredita, kamatu i druge, dodatne i obavezne usluge koje banke pružaju u okviru ovakvih aranžmana.

RAS Srbija porez

Naravno da je najpovoljnije i najsrećnije rešenje kupovina za gotovinu, ipak, ako ne spadate u one koji su uspeli da skupe potrebnu količinu novca za kupovinu stana ili su imali sreće da im se dogodi iznenadna finansijska injekcija, stambeni kredit je jedina preostala opcija. 

Dobra vest u tom slučaju je da su ponude banaka u Srbiji i dalje veoma povoljne, a klijentima su na raspolaganju aranžmani sa fiksnom i varijabilnom kamatnom stopom. Posmatranjem stanja na domaćem tržištu nekretnina tokom poslednjih nekoliko godina jasno se može utvrditi stalni porast cena stanova, pri čemu je i kod visina stanarina u većini gradova tokom istog perioda takođe zabeležen rast.

Pomenuti trend ima za posledicu to da nije narušen odnos između izdavanja i prodaje stanova, što predstavlja samo još jedan od pokazatelja opravdanosti ulaganja u nekretnine.

RAS Srbija novac


Isplativost ulaganja u nekretnine u zavisnosti od lokacije

Imati nekretninu u bilo kom gradu u Srbiji predstavlja stabilan izvor prihoda, s tim da se određeni parametri menjaju kako se pomeramo ka unutrašnjosti i da treba imati u vidu da situacija nije ista u manjim mestima i gradovima, slabije naseljenim sredinama i u velikim gradovima. 

Pogledajte ponudu stanova za kupovinu, kao i cene za izdavanje stanova u Beogradu:
PRODAJA STANOVA BEOGRAD
IZDAVANJE STANOVA BEOGRAD

 

Evidentno je da su cene kvadratnog metra stanova u manjim gradovima znatno niže nego u prestonici ili industrijskim centrima i drugim većim gradovima i da je stanove na tim lokacijama mnogo lakše kupiti, jer to što su jeftiniji sa sobom povlači i manju svotu koja je potrebna za učešće, ukoliko se radi o kupovini na kredit. 

RAS Srbija beograd

 

Ipak, u obzir treba uzeti i činjenicu da će visina iznosa prihoda od kirije biti takođe niži. Migracije stanovništva ka gusto naseljenim sredinama i velikim gradovima, manji broj raspoloživih radnih mesta, niži mesečni prihodi po glavi stanovnika i samim tim smanjena platežna moć automatski se odražavaju i na visinu iznosa koji će potencijalni zakupci moći da odvajaju za stanarinu na mesečnom nivou.

Pogledajte kakva je situacija u Novom Sadu što se tiče prodaje i izdavanja stanova:
PRODAJA STANOVA NOVI SAD
IZDAVANJE STANOVA NOVI SAD

 

Potencijal za izdavanje ovde leži u mestima koje imaju stručne srednje škole, zbog kojih se, učenici koji žele da ih pohađaju, doseljavaju iz okolnih naselja i sela. Dodatnu mogućnost stvaraju i postojanje ili najavljeno otvaranje fabričkih pogona stranih kompanija, kojih je u Srbiji iz godine u godinu sve više i zbog kojih se radnici iz regiona, neretko zajedno sa svojim porodicama, takođe doseljavaju.

RAS Srbija Novi Sad tvrdjava

 

Sa druge strane, stanovi u Beogradu, Novom Sadu i drugim većim gradovima, posebno industrijskim centrima donose veću izvesnost redovne popunjenosti kapaciteta koji se dugoročno izdaju, pri čemu su i visine stanarina znatno veće nego u manjim gradovima, posebno tamo gde postoji više predstavništava stranih firmi ili veliki broj onih koji su zaposleni u IT industriji, jer oni spadaju u grupu stanara koji su spremni da za kvalitetne stanove izdvoje veće svote novca na mesečnom nivou.  

Ukoliko vas zanimaju stanovi u Nišu, pogledajte cene prodaje i izdavanja stanova u ovom gradu:
PRODAJA STANOVA NIŠ
IZDAVANJE STANOVA NIŠ

 

Naravno, uz veće kirije i mogućnost stalne popunjenosti idu i veće cene stanova i viši iznosi učešća kod kupovine na kredit, ipak verovatnije je i da ćete stan u jednom od pomenutih gradova, po potrebi, brže i lakše prodati uz vrlo izvesnu zaradu. 

RAS Srbija niš


Ulaganje u nekretnine u univerzitetskim gradovima

Pripadnici populacije studenata predstavljaju značajan procenat od ukupnog broja podstanara kada se uzme u obzir ukupan broj stanova koji se izdaju na teritoriji cele  Srbije, što je podatak koji sam po sebi govori o isplativosti i smislenosti ulaganja u kupovinu nekretnine za izadavanje ovoj ciljnoj grupi. 

Kupovinom stana u nekom od univerzitetskih centara kao što su Beograd ili Novi Sad, Kragujevac ili Niš, višestruko se povećavaju šanse, naspram kupovine u nekom od drugih gradova, da vaše ulaganje počne odmah da se isplaćuje i da se taj trend nastavi bez ili uz veoma kratke prekide. 

Kragujevac je grad sa dosta potencijala, pogledajte ponudu:
PRODAJA STANOVA KRAGUJEVAC
IZDAVANJE STANOVA KRAGUJEVAC

 

U ovom slučaju je računica veoma jednostavna jer postoji konstantna potražnja koja je vrlo često veća i od ponude, pa je pametnim ulaganjem u odgovarajuću nekretninu moguće ostvariti relativno stabilan izvor prihoda. Jedan od najbitnijih faktora u ovom slučaju je što manja udaljenost stana od fakultetske zgrade, pa bi to, pored, naravno stanja u kom se stan nalazi i njegove strukture, trebalo da bude glavni vodič prilikom kupovine nekretnine. 

RAS Srbija kragujevac

 

Takođe, odabir stana odgovarajuće strukture, koja dozvoljava adaptaciju i prilagođavanje u smislu stvaranja više odvojenih jedinica otvara mogućnost da u istom prostoru imate više podstanara, cimera, koji će biti zadovoljni time što mogu da podele troškove, dok za stanodavca to može značiti dva do tri puta veći prihod od stanarine. Kako se studenti zadovoljni smeštajem najverovatnije neće tako lako odlučivati na promenu prebivališta, uz malo sreće može se desiti da vaš stan bude neprekidno iznajmljen po 4 i više godina. 


Isplativost ulaganja u lokale i poslovne prostore

Kod velikih firmi tokom dugog niza godina ne prestaje da važi trend iznajmljivanja poslovnog prostora, na prvom mestu jer im taj izdatak ne predstavlja problem, a imaju na raspolaganju i promenu lokacije po potrebi, što je česta pojava u slučaju banaka i predstavništava stranih kompanija. 

Ukoliko vas zanima kupovina i izdavanje poslovnog prostora, pogledajte ponudu:
PRODAJA POSLOVNOG PROSTORA
IZDAVANJE POSLOVNOG PROSTORA

 

Manje kompanije, posebno domaće koje su tek otvorene ili one koje se još uvek probijaju na tržištu, se neće odmah odvažiti na kupovinu poslovnog prostora već će ga radije iznajmljivati, dok ne razviju posao i akumuliraju dovoljnu količinu sredstava, ako to uopšte stoji u razvojnom planu, mada je veća verovatnoća da će slediti primer gorepomenutih ukoliko se izbore za mesto u poslovnom svetu. 

Pixabay poslovni prostor

 

Sve ovo, kao i činjenica da ne prestaje trend otvaranja predstavništava velikih inostranih kompanija u Srbiji i mnoge od njih ovde delegiraju određene segmente svog poslovanja, govori u prilog isplativosti ulaganja u poslovni prostor radi iznajmljivanja.  

Pogledajte i kako se kreću cene prodaje i izdavanja lokala:
PRODAJA LOKALA
IZDAVANJE LOKALA

 

Pored njih, veliki broj manjih preduzetničkih poduhvata kao što su frizerski saloni, pekare, kafići, menjačnice i različiti lokali sa brzom hranom, započinje upravo u iznajmljenim lokalima. 

Ukoliko  spadate u one koji brinu da li će uspeti da izdaju lokal i time isplate investiciju, trebalo bi da znate da je u današnje vreme veoma teško pronaći adekvatan poslovni prostor za iznajmljivanje, da je, kao što je pomenuto potražnja velika i konstantna i da se firme i preduzetnici više brinu o tome da li će uspeti da u odgovarajućem vremenskom periodu nađu kvalitetan prostor za svoje poslovanje. 

Dodatnu prednost predstavlja i potpisivanje dugoročnih ugovora sa zakupcima, pa se, ako se obe strane pridržavaju njegovih odredbi i predviđenih procedura, neće desiti da vaš lokal stoji prazan tokom perioda  između dva različita zakupca. Cena za koju će lokal biti izdat zavisiće od atraktivnosti lokacije, veličine samog lokala i mogućnosti njegovog prilagođavanja različitim namenama, što su faktori na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine.