09
Oct

Kako urediti stan za izdavanje za studente, a kako za mlade zaposlene? 

Izdavanje stanova je uvek bio omiljeni dodatni ili osnovni izvor prihoda za veliki broj ljudi.

Ukoliko želite da svoju ušteđevinu pretvorite u nekretninu koja će ostvarivati prihod, imate višak stambenog prostora ili spadate u srećnike kojima je neko ostavio stan u nasledstvo, ispunili ste najvažniji uslov. 

Ipak, tu nije kraj pa važne odluke i veliki deo posla tek predstoji. Dovoljno je da ste se makar malo bavili istraživanjem ponude i potražnje stanova pa da već na prvi pogled postane jasno da su i stanovi u ponudi i tip ljudi koji ih iznajmljuju široko profilisani, da je u pitanju veoma aktivno tržište sa velikom ponudom i da cene sličnih kvadratura na istim lokacijama mogu znatno da variraju. 

dnevna soba

Naravno da će cena ulaganja zavisiti i od zatečenog stanja u kom se stan nalazi, kao i od starosti same zgrade, ipak, pre nego što započnete sa prilagođavanjem i opremanjem prostora, dobro razmislite koju svotu ste spremni da odvojite i ko je vaša ciljna grupa. Dobra procena će u ovom slučaju značiti uštedu vremena i novca, lakšeg pronalaženja budućih stanara i bolju i redovniju popunjenost vaših smeštajnih kapaciteta, a samim tim i očekivanog priliva sredstava.

Pogledajte trenutne oglase za izdavanje stanova i pronađite one slične vašem kako biste stekli uvid u prosečnu cenu izdavanja:
IZDAVANJE STANOVA


Uređivanje stana za izdavanje studentima

Članovi studentske populacije čine veliki procenat zakupaca stanova, posmatrano na nivou čitave države, pa se, ako se stan koji planirate da izdajete nalazi u nekom od univerzitetskih centara kao što su Beograd, Novi Sad, Niš ili Kragujevac, pred vama se nalazi znatno veći broj potencijalnih stanara nego što bi to bio slučaj u nekom drugom gradu. 

Podrazumeva se da nije dovoljno samo da se stan nalazi u nekom od pomenutih gradova, preporučljivo je i poželjno da bude i pozicioniran u blizini zgrada nekog od fakulteta. To je ujedno i faktor koji će, na prvom mestu privući najviše zainteresovanih studenata pred vrata vaše nekretnine. Ukoliko ne izdajete putem preporuke, prilikom prelistavanja oglasa, blizina fakulteta biće presudna karakteristika i filter koji će vašu ponudu dovesti u sam vrh prilikom razmatranja i uvrstiti uži izbor za razgledanje potencijalnih stanova. 

Lokacija jeste presudna za studente, posebno za brucoše koji tek treba da se naviknu na snalaženje u novoj sredini i, kako što je pomenuto, ono što će ih dovesti na vaš prag, ali sigurno neće biti dovoljna da se samo zbog nje odluče za određeni stan, već će na odluku znatno uticati i ono što će imati priliku da vide kada taj prag pređu. 

izdavanje stanova

Prostor prilagođen za učenje u koji ste doveli dovoljno prirodne svetlosti je dobar početak i sigurno će privući pažnju, dok će postojanje ispravne veš mašine već prestavljati korak dalje ka zaključivaju dogovora. 

Jedna od najvažinjih stavki koje studentski stan mora da ima je dobra internet konekcija, pa se bez nje možete smatrati praktično diskvlifikovanim u trci za novim stanarima. 

Bežični internet dostupan u svakoj tačci u stanu i pristojna brzina protoka, što u velikoj meri zavisi i od izbora provajdera i korisničkog paketa, sigurno će doprineti da odluka prevagne u vašu korist, pa to svakako nije stavka na kojoj bi trebalo da štedite. Studenti zadovoljni smeštajem neće osećati potrebu da tokom školovanja menjaju stan, što za stanodavca može značiti minimum 4 godine sigurnog izvora prihoda. Ukoliko struktura i kvadratura stana to dozvoljavaju, uz pomoć nekoliko pregradnih zidova možete ga adaptirati tako da u njemu može boraviti više studenata odjednom, time što ćete formirati odvojene jedinice. Iako će kuhinja i kupatilo biti zajednički, to će ipak za studente predstavljati olačkšicu jer će stanarina i računi biti deljeni među cimerima, dok će za vas to automatski značiti veću stanarinu. 


Uređivanje stana za izdavanje zaposlenim osobama

Za razliku od budućih diplomaca, oni koji su pre određenog vremenskog perioda završili sa obrazovnim procesom i sada su već duže zaposleni biće značajno izbirljiviji prilikom izbora stana, pa ćete, ukoliko je to vaša ciljna grupa morati malo više da se potrudite oko opremanja i prilagođavanja prostora. Odrasle, ozbiljne i stalno zaposlene osobe uglavnom već imaju jasnu sliku onoga što žele da dobiju za svoj novac, a takođe se do sada kod njih i jasno formirala svest o sopstvenim potrebama. 

luksuzan stan

Bilo da se radi o pojedincima ili parovima, široka ponuda i velika konkurencija među stanodavcima su podigli lestvicu kada je u pitanju opremljenost stana, dok su zahvaljujući svemu tome potencijalni stanari postali znatno zahtevniji u pogledu onoga što očekuju za svoj novac. Vremena kada je bilo dovoljno samo proluftirati stan, izbaciti stare lične stvari, a ostaviti stari nameštaj su daleko iza nas. 

Ukoliko ne nameravate da budete neko ko će biti uzet u razmatranje samo kao privremeno rešenje, dok se ne pojavi nešto bolje i da vaš stan bude samo usputna stanica između dva dugoročna smeštaja, moraćete ozbiljno da pristupite uređivanju i prilagođavanju prostora.

Hodnik ili predsoblje su uglavnom prvi deo stana koji će neko videti prilikom pokazivanja, pa je oko njih potrebno posebno se potruditi. Prvi utisak će igrati bitnu ulogu prilikom odlučivanja, čime ovaj prostor posebno dobija na značaju. Postavljanje jednostavnog ogledala stvoriće utisak da je hodnik znatno osvetljeniji dok će, nasuprot tome, samo bela ili siva boja zidova činiti da izgleda suviše obično, predugačko i hladno. Diskretno ukrašavanje sa par detalja ili umetnina svakako će vam ići na ruku, dok, na primer, postojanje cipelarnika predstavlja veliki plus.

izdavanje stanova

Potpuno opremljena kuhinja se podrazumeva, pri čemu kod nje, posebno što se uređaja tiče, naglasak nije na tome koliko su skupi ili stari, već na tome u kakvom su stanju i da li su ispravni. Šporet sa svim ispravnim ringlama i rernom kojoj rade oba grejača, frižider koji hladi kako treba, sa ispravnim delom za zamrzavanje su obavezni, pri čemu se podrazumeva i da su kuhinjski elementi pristojnog izgleda i da nisu dotrajali. Kada ručica visećeg elementa ostane u ruci osobe zainteresovane za iznajmljivanje, sva dalja priča polako gubi na značaju.

Kupatilo bez veš mašine znači sigurnu diskvalifikaciju, dok će novi, funkcionalni ormarići, veliko ogledalo, nova wc šolja i pločice toplih boja sigurno raditi u vašu korist, posebno ako čitavo kupatilo bude u jednom tonu ili bar ako boje budu spretno uklopljene. 

Kod dnevnog boravka važi pravilo da je manje u stvari - više, pa iako želite da stvorite utisak dobre opremljenosti, preskakanje nekoliko taburea, provlačenje između stolica i suvišnih polica i saginjanje ispod ukrasnih svetiljki stvaraju utisak skučenosti i prenatrpanosti. Funkcionalni minimalizam uz naglašavanje mogućnosti dodavanja potrebnih elemenata po želji stanara doprineće boljoj atmosferi prilikom sklapanja dogovora i predstaviti vas kao nekog ko je u njima fleksibilan, predusretljiv i otvoren za sugestije. 

Pored pomenutog dodavanja, jednako je važna i mogućnost iznošenja delova nameštaja po potrebi ako stanari imaju želju da sa sobom donesu neke svoje stvari. 

Važnost postojanja klima uređaja je suvišno spominjati i sada je već izjednačena sa postojanjem grejnog tela, a oba potpadaju pod kulturu stanovanja i nešto što će oni koji su spremni da za stan izdvoje veće svote novca sigurno očekivati, pa je ulaganje u njihvu kupovinu ili servis i čišćenje neizbežan trošak.