15
Oct

Kakav stan u Beogradu se može kupiti do cene od 30.000 evra?

Proces kupovine stana u Beogradu je u većini slučajeva nešto duži, budući da je najpre potrebno vreme za pretraživanje ponude stanova koji se prodaju.

Najpre je potrebno istražiti šta se gde nudi, na kojim lokacijama, da li se radi o novogradnji ili su ipak neki stariji stambeni objekti u pitanju, pa tek onda sledi odvajanje vremena da se sve što zainteresuje dobro pogleda, vidi u kakvom je stanju i da li je vredno kupovine.

Naravno, poseban segment čini papirologija. Što je veći grad i veća ponuda, to je potrebnije i više pažnje uložiti u proveru svih administrativnih i pravnih stavki, da li se radi o uknjiženim objektima, legalizovanim, sa svim potrebnim dozvolama, da li je kod samog vlasnika sve uredno, kako ne bi bilo problema pri prenosu vlasništva i uknjiženja stana na novog. Međutim, sve je to dodatno komplikovano kada ste ograničeni novcem, budući da same finansijske mogućnosti određuju gde i koje stanove je moguće kupiti.

Beograd


Stanovi u Beogradu se kreću, kada je reč o prodaji stanova, od nekih nižih cifara, pa do iznosa koji su često basnoslovni. Od nekoliko desetina, pa do nekoliko stotina hiljada evra i preko toga. Činjenica je da cenu određuju brojne stvari, među kojima su već neke pomenute, kao što su lokacija i stanje gradnje, da li je nova ili stara, ali tako, cenu određuje najpre kvadratura, da li stan pripada lux kategoriji ili ne i tako dalje.

U ovom tekstu ćemo se baviti stanovima do 30.000 evra u Beogradu i obrazložićemo kakve stanove je moguće pronaći u toj visini iznosa.

Pogledajte celokupnu ponudu stanova u Beogradu do 30.000 evra:
PRODAJA STANOVA U BEOGRADU DO 30000 EVRA


Stan u Beogradu za 30.000 evra - mnogo faktora u igri

Mnogi se pitaju da li uopšte postoji mogućnost da se u Beogradu kupi stan do 30.000 evra. Najvažnija činjenica u ovom pretpostavljenom pitanju jeste da je sasvim realno i moguće da se stan kupi u ovom iznosu. Kao što je to moguće uraditi i za neke manje svote novca. Ali, ono čega je potrebno biti svestan jeste da sama količina novca određuje lokacije gde se stan može pronaći, nekad stanje stana koje se zatekne i potrebe renoviranja, o čemu će već biti reči, sama kvadratura može da bude često nezadovoljavajuća. Međutim, u odnosu na samu lokaciju, odnosno naselje, može se dogoditi da kvadratura stana bude i iznenađujuće velika u odnosu na cenu po kvadratu.


Lokacije i kvadrature stanova na prodaju do 30.000 evra

Kada govorimo o lokacijama na kojima je moguće pronaći stanove po ovoj i manjim  cenama, ima ih više. Najpre, tu je deo leve obale Dunava. Naselja koja počinju Zrenjaninskim putem i dalje, imaju još uvek veoma povoljne cene po kvadratu stana. 

Prvo po redu, Krnjača i Kotež nakon njega, kao dva naselja koja se nalaze nedaleko od samog centra Beograda, nude prodaju stanova po primamljivim cenama, koje važe kako za novu, tako i za staru gradnju. U okviru te podele, svakako je novogradnja nešto skuplja, dok je u starijim zgradama moguće naći stanove već od 15.000 evra, male kvadrature, od 15 do 20 m2.

krnjaca


Ono što je već negde ustaljeno, jeste činjenica da je takve stanove uglavnom potrebno renovirati, čak u celosti. Krnjača i Kotež, kao dva naselja koja se nalaze u neposrednoj blizini centra grada, predstavljaju trenutno naselja koja su često u žiži interesovanja kako za prodaju stanova, tako i za iznajmljivanje. 

Uglavnom se radi o manjim zgradama, sa ne većom spratnošću od šest spratova, a u najvećoj meri su to zgrade sa dva do tri sprata, što je takođe povoljnost. Neposredne blizine osnovnih škola i vrtića, predškolskih ustanova, zajedno sa prethodnim prednostima ova dva naselja, pružaju uz nisku cenu nešto o čemu dobro treba promisliti.

Pogledajte povoljne stanove u Kotežu:
PRODAJA STANOVA KOTEŽ DO 30000 EVRA


Krnjača uglavnom nudi stanove u proseku od 18 do 30 m2 , tako da su u ponudi pretežno garsonjere sa manje ili više prostora. Prodaja stanova u Kotežu ne poseduje neke velike razlike u samoj ponudi, s tim što se mogu po cenama do 30.000 evra pronaći stanovi do 35 m2 . Kotež je u tom pogledu specifičniji, jer cena pada ukoliko se radi o nekim udaljenijim ulicama ka savskom nasipu, koje nisu direktno povezane javnim gradskim prevozom. Sam centar naselja pruža ponudu koja u okviru ove cene ide do kvadrature od 25 m2. 

kotez


Po nekom nepisanom pravilu, kako za jedno, tako i za drugo naselje, važi da ukoliko je veća kvadratura onda je u pitanju stan u zgradi starije gradnje i verovatno su potrebna dodatna ulaganja, a da novogradnja nudi nešto manje stanove u odnosu na ovu cenu. Uglavnom su u ponudi garsonjere, dok starija gradnja u okviru kvadrature od 30 do 35 m2  može posedovati i jednosobne stanove koji su sa manjim spavaćim sobama i odvojenim kuhinjama. 

Još dva naselja sa leve strane obale Dunava imaju kvalitetnije ponude u okviru cene do 30.000 evra. To su Borča i Padinska skela, gde se čak i povećava kvadratura u odnosu na prethodne, posebno u okviru Padinske skele. 

Kada je u pitanju prodaja stanova, Borča ima veliku ponudu, a među njima je veliki broj garsonjera i manjih stanova sa manjim cenama. Budući da se radi o naselju koje je urbanizovano i veoma izgrađeno, u okviru ove cene uglavnom se nalaze stanovi do 30 m2 i to, što je vrlo povoljna situacija, u zgradama novije gradnje, što ne zahteva nikakva ili minimalna ulaganja. Prosek bi bio da se za oko 28.000 evra može pronaći novija garsonjera od 30 m2.

Pogledajte stanove u Borči čija cena ne prelazi 30000 evra:
PRODAJA STANOVA BORČA DO 30000 EVRA


Padinska skela je nešto dalje, manje urbanizovano naselje, pa samim tim su i cene po kvadratu niže. Međutim, prodaja stanova u Beogradu uglavnom funkcioniše po principu pronalaženja stana u odnosu na finansijske mogućnosti, pa se tako i ovo naselje izdvaja svojom ponudom. Kao još neka, dalja naselja, u smislu udaljenosti od samog centra grada, Padinska skela nudi kvadrature koje idu i do 50, pa čak i neki kvadrat preko, za cenu od 30.000 evra. 

Ono što je dobro jeste da se usled toga, stanovi, tačnije garsonjere u rasponu od 20 do 30 m2 mogu kupiti već za 20.000 evra. Samim tim, prosek cene stana po kvadratu kada je ovo naselje u pitanju je oko 650 evra. Stanje je takvo da u ovom momentu prodaja stanova u Beogradu jeste za kupce najpovoljnija u okviru naselja sa leve strane Dunava, budući da se radi o naseljima koja su još uvek u izgradnji, projektima urbanizacije, što čini cene još uvek niskim, mada sigurno je da takva situacija neće ostati još neko duže vreme, što najbolje pokazuje stanje iznajmljivanja stanova za koje je cena od skoro i ovde veća.

Stanove na prodaju u naselju Padinska skela možete pogledati na linku ispod:
PRODAJA STANOVA PADINSKA SKELA DO 30000 EVRA


Jedno od primamljivijih naselja, Višnjica, nudi prodaju stanova u rasponu od 900 do 1200 evra po metru kvadratnom, što je svakako povoljna cena za naselje koje nije previše udaljeno od samog grada, a okruženo je prirodom i udaljeno je od gradske vreve i buke.

Pored Višnjice, Mirijevo je takođe deo grada koji u okviru ponude prodaje stanova ima veliki deo onih čija vrednost ne prelazi pretpostavljenu cifru. Slično Borči, Mirijevo nudi cenu po kvadratu od 800 do 1100 evra, pa je za ovu cenu moguće pronaći stan oko 30 m2.

Mirijevo ima veoma široku ponudu stanova:
PRODAJA STANOVA MIRIJEVO DO 30000 EVRA


Kada govorimo o Zemunu i naseljima koja se nadovezuju na njega, takođe je moguće pronaći stanove u ovom cenovnom rangu. 

Zemun polje, Altina i Batajnica, predstavljaju naselja u okviru kojih se prodaja stanova kvadrature od 20 do 30 m2 može očekivati u rasponu cena od 25.000 do 30.000 evra. Novogradnja uglavnom ima cenu od 1200 evra po metru kvadratnom, dok je kod starije gradnje ta cena nešto niža, ali ti stanovi uglavnom zahtevaju određena ulaganja pre samog useljenja. Budući da još uvek ima dosta zgrada starije gradnje, ono što je realno očekivati svakako jesu određena ulaganja. Ta ulaganja ne zavise isključivo od stanja u kojem se nalazi zgrada, već od činjenice koliko su trenutni vlasnici, koji vrše prodaju, ulagali i vodili računa o samom nepropadanju.

Pogledajte kakve stanove u Zemun polju možete pronaći do ove cene:
PRODAJA STANOVA ZEMUN POLJE DO 30000 EVRA


Potez od Železnika do Sremčice, takođe poseduje veliku bazu prodaje stanova u okviru cene do 30.000 evra. Cena po kvadratu prosečno iznosi između 850 i 1100 evra kada je u pitanju Železnik, dok je u Sremčici ona dosta niža, pa ide već od 650 evra, što je svakako opravdano udaljenošću naselja u odnosu na grad. Samim tim moguće je naći stanove koji idu do 50 m2 i koji ne zahtrevaju neka veća, dodatna ulaganja nakon kupovine.

Ne može se reći da se u okviru drugih naselja ne može pronaći prodaja stanova po ovim i sličnim cenama, ali je razlika u tome što se onda uglavnom radi o vrlo malim kvadraturama stanova, koje ne prelaze 20 m2, te su u vrlo lošem fizičkom stanju koje zahteva ozbiljna ulaganja kada je renoviranje u pitanju.

renoviranje stana


Struktura stanova do 30.000 evra

Kao što smo već pomenuli, struktura stanova je uglavnom takva da se radi o garsonjerama, sa ne većom kvadraturom od 30 m2. Sami stanovi su organizovani tako da, u okviru te kvadrature imaju zaseban predsobni deo, u smislu hodnika, kupatilo i jednu sobu koja služi kao kuhinja, dnevni boravak i spavaća soba u jednom. 

Međutim, na ovaj način su koncipirani uglavnom stanovi u novogradnji, gde se često događa da hodnik izostaje, kao svojevrsni međuprostor, pa se odmah ulazi u sobu, koja je samim tim i veća, te se posebno nalazi samo kupatilo. Kod novogradnje je takođe moguće da ovakvi stanovi nemaju terase. Stanje sa zgradama starije gradnje je nešto drugačije. Kada se radi o odvojenom kupatilu, hodniku i jednoj sobi, uglavnom su to stanovi koji ne prelaze 25 m2. Za stanove iznad 30 kvadrata, dešava se da pored svega navedenog, kuhinja postoji kao zasebna prostorija ili da kao zasebna prostorija postoji i jedna manja, spavaća soba. 

Kod naselja u kojima se za cifru do 30.000 evra mogu pronaći stanovi i do 50 m2 onda je situacija takva da su to jednosobni ili dvosobni stanovi, koji su dosta komforni. Kako se sama struktura stanova razlikuje u odnosu na to da li su u novogradnji ili staroj gradnji, tako se razlikuje i stanje u kom se stanovi nalaze.

Stanje stanova

Novogradnja uvek nudi nove, stanove kojima nije potrebno dodatno opremanje i ulaganje u smislu promene onoga što je nefunkcionalno. Međutim, kod stanova u zgradama starije gradnje situacija se menja. Ulaganja mogu biti minimalna, ali i jako velika. Određene promene, u vidu neke sanitarije, brava, sitnih popravki, uglavnom zahtevaju ulaganja do 1.000 evra i ona su skoro pa obavezna u većini stanova koji se prodaju u starijim zgradama. 

gradiliste


Međutim, određeni broj stanova koji nije zanemarljiv, zahteva ozbiljne promene. Najveće promene su svakako renoviranje zidova, potpuno renoviranje kupatila i kuhinja, promena celokupne stolarije i podova. Takva renoviranja, koja su neizbežna, zahtevaju ulaganja koja se kreću i preko 10.000 evra. Uz ove promene, često je potrebno zbog sigurnosti i starosti promeniti i elektro i vodovodnu instalaciju, srediti kanalizaciju, što su neki od troškova na koje je potrebno uvek računati prilikom kupovine stana u okviru starijih zgrada.


Prednosti kupovine stanova u novogradnji

Osim očigledne uštede koja se tiče renoviranja i činjenice da je sve novo, stanovi novogradnje pružaju danas još jednu povoljnost, a to je povraćaj PDV-a. 

Ukoliko kupujete stan kao prvi vlasnik, u okviru nove zgrade i od investitora, onda po određenim pravilima imate mogućnost povratka poreza na celokupnu vrednost stana. Kako stanovi do 30.000 evra retko prelaze kvadraturu od 40 m2, tako se i PDV u iznosu od 10% na celokupnu vrednost vraća u potpunosti. To ujedno znači da se od povraćenog novca može izvršiti potpuno ili većinsko opremanje stana, što je ušteda od velikog značaja, posebno za one koji prvi put kupuju nekretninu za sebe.

uredjenje stana


Kada je u pitanju sama cena stana, uvek je potrebno računati i na postojanje dodatnih troškova koji se tiču prevoda, plaćanja određenih poreza ukoliko je to obaveza, te plaćanje agencijske provizije, budući da se najčešće ponude prodaja stanova u Beogradu zasnivaju na agencijskim poslovanjima. To je ujedno možda i najbolji način kupovine, jer predstavlja sigurniji put do dolaska do vlasništva stana, jer poseduju određenu garanciju da je sve u vezi sa stanom uredno kada se govori o pravnoj strani posedovanja i prodaje.