09
Nov

Kako da ispregovarate BOLJU CENU za stan koji kupujete?

Kada kupujete stan, prodavac od koga kupujete verovatno će očekivati da pregovarate o ceni. U stvari, većina prodavaca u startu postavi cenu koja je nešto  viša od tržišne vrednosti kako bi ostavili “lufta” za pregovore. Pregovaranje o ceni vam možda izgleda kao nešto sasvim nepoznato i zastrašujuće, ali ako znate šta sve možete da  očekujete, proces pregovora može da vam bude malo manje stresan.

U slučaju da još uvek niste pronašli stan koji vam odgovara, pogledajte bogatu ponudu na našem sajtu:
PRODAJA STANOVA


Evo nekoliko saveta koje možete koristiti za pregovaranje cene za stan koji kupujete: 


Radite zajedno sa agentom za nekretnine

Mnogi kupci nekretnina veruju da im agent za nekretnine više nije neophodan jer su oglasi za nekretnine koje se prodaju dostupne jednim klikom na dugme. Međutim, agent za nekretnine vam ne pokazuje samo stanove za gledanje. Vaš agent je takođe ključan kada je u pitanju pregovaranje o ceni stana za koji se interesujete i pomaže vam da odlučite koliko novca da ponudite za stan koji nameravate da kupite.

kupovina stana


Agenti za nekretnine su stručnjaci za lokalno tržište stanova. Oni znaju kako se kamatne stope menjaju, koja svojstva treba da podižu ili umanjuju vrednost nekretnine i upoznati su sa kompletnom papirologijom. Agenti za nekretnine takođe mogu da potpuno racionalno (bez emocija) pristupe procesu. Na primer, oni se mogu zalagati da postignete najbolju moguću cenu jer, (za razliku od vas) nisu emocionalno vezani za stan o kome je reč.  Pored toga, vaš agent za nekretnine može da vam pomogne da sastavite dobar ugovor koji uključuje sve nepredviđene situacije koje su vam potrebne da biste se zaštitili.

I zato je dobro da se obratite vašem lokalnom agentu za nekretnine pre nego što počnete da razgledate stanove za prodaju. 


Prvo dovedite svoje finansije u red

Pre nego što se upustite u traženje stana, morate da odmerite svoje mogućnosti. Razmislite o sumi novca koju biste mogli da izdvojite, a ako je ptrebno da podignete kredit, morate da proverite da li imate uslove za kredit koji vam je potreban. Uzmite u obzir i keš koji je potrebno izdvojiti za kaparisanje stana i raspitajte se o drugim troškovima za koje je neophodno da imate novac unapred. 

porez


Dakle, ako kupujete stan na kredit, prvo proverite da li možete dobiti odobrenje od banke za iznos koji vam je potreban pre nego što date ponudu za stan. Nezgodna situacija koja se može dogoditi ukoliko ovo ne učinite jeste da saznate da nemate uslove za kredit nakon što ste kaparisali stan. U tom slučaju, prodavac može da iskoristi svoje pravo i da vam tu kaparu ili njen deo ne vrati. 


Upoznajte svoje tržište nekretnina

Prostor za pregovore usko je povezan sa interesovanjem koje vlada za tom nekretninom. Ako je mnogo kupaca izrazilo interesovanje za stan koji se prodaje i na stolu se nalazi više ponuda, to vam ostavlja manje prostora za pregovore i spuštanje cene. Ako je dinamika na vašem lokalnom tržištu nekretnina slaba, to znači da imate više prostora da tražite ustupke, nižu cenu i popravke u samom stanu.

porez


Ovo je još jedan aspekt u kojem vam iskusni agent za nekretnine može pomoći. Vaš agent može da proceni lokalno tržište i da razgovara sa prodavcem ili sa agentom prodavca. To vam omogućava da detaljnije pogledate koliko je prodavac voljan da pregovara. Možda ćete moći da se nagodite ako je stan o kome se radi već duže vreme na tržištu, a prodavac želi što pre da izađe. Međutim, ako je prodavac imao više ponuda za taj stan, moraćete odmah da podnesete višu ponudu bez pregovora.


Ne bojte se da se bolje upoznate sa prodavcem

Da li ste već dugo u procesu kupovine stana? Ako je tako, onda sigurno znate da pronalaženje savršenog stana može da bude emocionalno iscrpljujuće. Ono što možda niste pomislili jeste da je sama prodaja stana takođe proces koji je vođen emocijama. Svaki prodavac ima uspomene na svoj dom i želi da vidi kako njihov dom odlazi ljudima koji će se o njemu dobro brinuti.

Agencije1


I zato, nemojte se pri gledanju stana ponašati previše hladno. Slobodno se upoznajte sa prodavcem i pomenite neke od vaših omiljenih detalja zbog kojih vam se taj stan posebno dopada i vaša eventualna razmišljanja o tome kako želite da iskoristite stan. Na primer, ako prodavac zna da želite u svom budućem domu da zasnujete porodicu, možda će biti spremniji da vam izađe u susret. Čak i ako ne možete da ponudite više novca, utisak koji ostavite na prodavca može da utiče na njegovu krajnju odluku. 


Tražite od prodavca da pokrije deo troškova

Kapara nije jedina stvar koju morate da platite kada jednom završite pregovore za kupovinu stana uspešno. Pored kapare, takođe morate da pokrijete troškove agencije, notara, troškove procenitelja i troškove banke u slučaju da uzimate kredit.  

Stavka koja takođe nije zanemarljiva u slučaju kredita jeste učešće koje ne sme biti manje od 20% vrednosti nekretnine koju kupujete.

To znači da ovi troškovi mogu potencijalno za predstavljaju značajnu prepreku između vas i vaše kupovine.

Riviera nekretnine


Možda mislite da ne možete uopšte od prodavca tražiti ustupke. To nije uvek tako. Na primer, možete da zatražite od prodavca da pokrije troškove procene, notara i izrade ugovora. Iako je po zakonu prodavac taj koji bi trebalo da pokrije kasniji trošak za prenos apsolutnih prava, u praksi u većini slučajeva te troškove snosi kupac. Međutim, to vas ne sprečava da tražite da prodavac preuzme neke od troškova. Može se desiti da prodavac pristane na neke ustupke kako bi brže zaključio prodaju. Međutim, ako je za  stan koji kupujete velika konkurencija, onda teško da će prodavac pristati na išta od ovoga. 


Saznajte zašto se prodavac seli i detaljno proverite stan

Što više znate o prodavcu, to efikasnije možete da pregovarate. Na primer, ako se vaš prodavac seli jer je kupio novi stan, možda ćete moći da dobijete određeni popust. Ne zaboravite da izvršite detaljnu proveru stana pre nego što date ponudu, a ako ste u mogućnosti, povedite i nekog stručnog ko bi mogao da vam pomogne. Ukoliko je stanu potrebno renoviranje, to vam može ići u korist jer možete da spustite cenu, a što detaljnije ispitate stan, to ćete imati više aduta za pregovore. Ako je potrebna zamena vodo i elektroinstalacija, možete da spustite cenu za troškove zamene istih, ukoliko je potrebno da se menja stolarija, parket i slično, to sve može da utiče na cenu. 

agencija

Takođe, zamolite svog agenta za nekretnine da malo bolje istraži vašeg prodavca. Saznajte da li prodavac preferira da brzo proda stan ili mu se uopšte ne žuri.  Ako vaš prodavac želi da se preseli u drugi kraj, verovatno će biti željniji da brže proda. To vam daje više prostora za pregovore, posebno ako je stan već neko vreme na tržištu.


Ne bojte se da odustanete

U nekim situacijama ćete naići na prodavca koji apsolutno ne želi da se odrekne cene koju je prvobitno dao. Uzrok tome može biti da je već imao dobru ponudu ili da je jednostavno veoma vezan za svoj dom. U ovim okolnostima može da se desi da pomislite da ponovo razmotrite svoj budžet i da ponudite više nego što zapravo možete da priuštite kako biste „osvojili“ taj stan. Zbog toga ćete verovatno morati da uzmete veći kredit ili da pozajmite novac na drugi način. Međutim, nekada je slučaj da to nije pametno, pogotovo ako prodavac zaista precenjuje svoju nekretninu. 

Pogledajte što više stanova, zamolite svog agenta za prodaju da vam prikaže različite opcije i pokušajte da se ne vežete previše za određeni stan. Ovo vam može pomoći da efikasnije pregovarate i ostanete u okviru svog budžeta.


Ne žurite jer je kupovina stana jedna od važnih životnih odluka

Pregovaranje o ceni stana prilikom kupoprodaje može da deluje zastrašujuće, posebno za one koji se po prvi put upuštaju u kupovinu nekretnine. Odredite budžet, uzmite u obzir sve troškove i obavezno nabavite odobrenje od banke pre nego što kaparišete stan. Takođe bi trebalo da izaberete agenta koji će vas zastupati. Uvek tražite od svog agenta za nekretnine da komunicira sa prodavcima i da prosledi ponude. Nemojte brzati, nemojte se previše vezivati za stanove koji vam se dopadaju i uvek imajte na umu da postoji opcija da prodavac ili vi odustanete.